Melatonin Hormonu – Uyku Hormonu
Melatonin hormonu epifiz bezinin pineolasit hücreleri sayesinde salgılanan ve biyoritm üzerinde etkisi bulunan hormonlardır. İnsan beyninde salgılanan ve uyku düzeni kontrol eden bir hormondur.
İnsan beyninde salgılanan ve uyku düzeninin korunmasına yardımcı olan bu hormon kişilerin rahat bir şekilde uyuyabilmesi için ilaç takviyesi olarak da alınabilmektedir.
Melatonin Hormonu Nedir?
Melatonin hormonu özellikle gece saatlerinde epifiz bezinden salgılanan bir hormondur. Normal vücut ritimlerini koruma imkanı sunan bu melatonin hormonu üretimi yaşın artmasıyla birlikte düşmektedir.
Uyku düzenini normale sokmaya yarayan melatonin hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlayabilmek için karanlık ortamlarda uyunması önemli bir yere sahiptir.
Karanlık periyoda girildikten sonra salgılanan ve üretimi devam eden melatonin hormonu uykuyu desteklemek için uyku boyunca salgılanmaktadır. Genç ve orta yaşlı kişilerde salgılanan melatonin hormonu miktarı 5-20 mikrogram kadardır. Ancak melatonin üretimi kışın artarken yazın azalma göstermektedir.
Görevleri
Melatonin hormonu vücudun 24 saatlik fizyolojik fonksiyonlarının farklılık göstermesi nedeniyle ortaya çıkan ritim bozukluğunu düzene sokmak adına salınan bir hormondur.
Melatonin hormonu eksikliği belirtilerinde kolesterol, kan basıncının yükselmesi, yürümede zorluk, depresyon, kalp hastalıkları, uyku bozukluğu, yorgunluk, duyarlılık ve cinsel istekte azalma gösterilebilmektedir.
Melatonin mutluluk hormonu olarak da gösterilebilmektedir. Kişilerin uyku düzenini ve vücudunun ritim düzenini belli bir çizgiye sokan melatonin hormonu kişileri mutlu edebilme özelliğine sahiptir. Uyku hormonu melatonin eksikliğini ortadan kaldırabilmek için melatonin hormonu hapı da satılmaktadır.
Melatonin Hapı
Melatonin uyku hapı kullananların dikkat etmesi gereken şeylerin başında kişilerin hapı yatmadan yarım saat önce alması gerektiğidir. Kişide uyku hormonunun yeterli biçimde salgılanmaması nedeniyle destek verici melatonin uyku hapları kişiye uyuma hissi yaratmaktadır.
Ancak melatonin hapları kullanan kişiler daha sonra uyku kaçıran aktivitelerde bulunmamalıdır. İdeal şartların sağlanması halinde kişiler bu hap sayesinde kendilerini uykuya hazırlamaktadır.
Işık melatonin salgılanmasını olumsuz etkileyeceğinden melatonin salgılanmasını attırmak için karanlık ortamlar tercih edilmelidir. “Melatonin fiyatı nedir?”sorusu merak edilen sorulardandır. Ancak tercih edilen ürüne göre fiyatlar farklılık gösterebilmektedir.
Melatonin hormonu hapı kullanan kişiler uyku düzenlerini tekrar sağlama imkanına sahip olabilmektedir. Melatonin hormonu hapları arasında önemli bir yere sahip olan melatonin solgar ve melatonin gnc ilaçlarını eczanelerden satın alabilirsiniz.
Faydaları
Melatonin faydalarının başında uyku düzenini sağlaması gelmektedir. Mide ülserlerine de iyi gelen melatonin hormonu jet lag etkilerini azaltıcı etkiye sahiptir. Reflü ve kulak çınlaması belirtilerini de azaltan melatonin hormonu aşk duygularını da canlandırma özelliğine sahiptir.
Bebeklerde Melatonin Hormonu Nasıl Salgılanır?
Bebeklerde melatonin hormonu çok önemli bir yere sahiptir. İlk üç aya karar olan bebeklerde melatonin hormonu anne sütünden bebeklere ulaştırılabilmektedir. Ancak annede melatonin eksikliği söz konusuysa bebekte de melatonin seviyesinde düşme meydana gelmektedir.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde annedeki melatonin hormonunun düşmesi bebeklere direk etki etmektedir. Anne sütünde melatonin hormonunun yükseldiği saatler akşam saatleridir. Bu nedenle anneler bebeklerini akşam saatlerinde emzirmeye önem vermelidir.
Melatonin hormonu bebeklerde meydana gelen uykusuzluk, sancı ve alerjik reaksiyonları önüne geçmektedir.