Melatonin Hormonu Hangi Yiyecekler İçinde Bulunur

Melatonin nelerde bulunur, birçok gıda içinde bulunan melatonin hormonu fayda sağlaması için mutlaka karanlık ortamda uyumak sağlıklı sonuçlar verir.

Melatonin Nelerde Bulunur?

Melatonin hormonu, bağışıklık sistemi için sağlıklı, mutlu ve dinç vücut için gereklidir. Bu hormon konusunda yapılan araştırmalar neticesinde kansere karşı etkili olduğu ve kanser hücrelerini baskıladığı ortaya çıkmıştır. Melatonin hormonu özellikle geceleri beyinde bulunan epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Karanlıkta salgılanmaktadır. Dünya üzerinde yaşayan tüm memelilerde s algılanan bu hormon uyku düzeninin sağlanması konusunda yardımcı olur. Melatonin hormonunun salgılanması için karanlıkta uyumak gerekmektedir. Karanlık bir ortamda uyumak derin bir uyku sağlamayacaktır. Karanlık bir ortamın oluşması hormonun salgılanması açısından önemlidir. Salgılanması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de hormon en sık 23:00 ile 05:00 saatleri aralığında salgılanmaktadır.

Melatonin hormonunun salgılanması konusundaki temel amaç epifiz bezinden bezinin pineolasit hücrelerinin salgılanmasıdır. Hormonun salgıladığı hücreler ışık konusunda uyarlı olan hücrelerdir. Bundan dolayı da uyaran olarak yansıtılan bir ışık sonucu melatonin hormonu salgılanma işlemini anında keser.

Özellikle yurt dışına saat farkı olan ülkelere gidip gelen kişilerde oluşan jetlag adı verilen sorun melatonin hormonundan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.

Melatonin Düzeyi Ne Seviyede Olmalıdır?

Melatonin hormonunun vücuttaki oranı yaşa endeksli olarak değişkenlik gösterir. Yaşlı bir kişide 30 birim melatonin hormonu bulunurken genç bir kişide 100 birim melatonin bulunur. Yetersiz düzeydeki uyku, huzursuz yaşam, stresli ortamlar ve mutsuz bir aile hormonun eksikliğini tetikleyen etkenler arasında yer alır.

Bu hormonun eksik olması kişilerde özellikle depresyonu tetikleyen bir faktördür. Hormonun eksikliği zaman içinde insanları kısır bir döngü içine sokar. Özellikle görme konusunda engelli olan kişilerde kanser hücrelerinin görülme riski oldukça düşüktür. Bunun en büyük nedeni konusunda yapılan araştırmalar da melatonin ile alakalı olduğunu ortaya çıkartmıştır. İnsanların gece uyudukları ortamın ışıksız olması bu anlamda oldukça önemli olan bir detaydır. Ayriyeten gece uyunan ortamlarda bulunan elektro manyetik cihazların da bu salgılamayı bastırdığı ortaya çıkmıştır.

Gece uyunan odada televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazların bulunmaması ve fişe takılı olmaması gerekir.

Özellikle gece televizyon karşısında uyumamak ve uzun dönem bu cihazların karşısında durmamak gerekmektedir. Kahve tüketimi, sigara, alkol ve belli başlı ilaçlar da melatonin hormonun salgılanmasının önüne geçer.

Melatonin Hormonu içeren Besinler

Ay çiçeği, keten tohumum susam, çemen, kabak, nohut, barbunya, kuru fasulye, salatalık, patates, karnabahar, mantar, domates, soğan, lahana, bezelye, brokoli, ıspanak, patlıcan, kestane, patlıcan, badem, Antep fıstığı, ceviz, fıstık, böğürtlen, portakal, elma, çilek, muz, peynir, balık, et, hardal, çemen, anason, rezene, deva dikeni, kızılcık, sarı karton içeriği olan yiyecekler melatonin hormonu salgılanmasını arttırmaktadır.

Özellikle kiraz beynin uyku dengesinin döngüsünün düzenlenmesini sağlayan bir meyvedir. İnsan vücudu normal koşullarda yeterli düzeyde melatonin hormonu üretmektedir. Ama bazı çevresel etkiler melatonin seviyesini düşürür. Bunun önüne geçmek adına yatmadan 1 saat önce tüketilecek olan kiraz gece uykusuna geçişi tamamlarken melatonin hormonu eksikliklerini de tamamlar. Melatonin hormonunun sağladığı faydalar arasında;

  • Uyku düzeninin sağlanmasında yardımcı olacaktır.
  • Jetlag etkilerinin azalmasını sağlar.
  • Kronik kulak çınlamaların önüne geçer.
  • Mide ülseri konusunda olumlu düzeyde etki sağlar.

Melatonin hormonunun olumsuz etkileri;

  • Uyku saatleri dışından melatonin destekli ilaçların kullanımı uyuşukluklara sebep olur.
  • Aşırı şekilde kullanılması bağımlılık ve alışkanlıklara sebebiyet verir.
  • Gün içinde baş ağrısı, odaklanamama sorunu ve dalgınlık tarzında sorunların yaşanmasına sebep olur.
  • Geceleri garip rüyaların görmeye sebebiyet verir.

Melatonin Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Yatmadan önce doktorun tavsiye etmiş olduğu düzeyde kullanılacak olan melatonin kişilerde uyku esnasında yeterli miktarda salgılama yapılmasına olanak sağlayacaktır. Melatonin hormonu alındıktan sonra kişilerin uykusunu kaçıracak olan her türlü aktiviteden uzak durması gerekmektedir. Uykuya geçmeden önce bir şeyler tüketmek, parlak ışık altında oturmak, televizyon ve radyo dinlemek uykunun kaçmasına sebebiyet verir.

Normal zamanda alınan melatonin için kişilerin kendilerine uygun uyku ortamı hazırlaması gerekmektedir. Odada bulunan ışık melatonin hormonunun olumsuz bir şekilde etkilenmesine olanak sağlar.