Beta Hcg Hormonunun Seviyesi Gebelik Döneminde Ne Zaman Yükselmeye Başlar?

Gebelik olduğu durumlarda ve her kadında beta Hcg hormonu seviyesinde yükselmesi hemen gözlemlenmeyebilir. Bunun için zaman geçmesine gerek vardır.

Beta Hcg Hormonu Ne Zaman Yükselir?

Beta Hcg hormonu kadınlarda hamilelik dönemlerinde artış gösteren bir hormondur. Hamilelik dönemi dışında tümör olduğu durumlarda da yüksekliği gözlemlenir. Beta Hcg hormonu hamileliğin yanı sıra boş gebelik, dış gebelik ve mol gebelik gibi durumlarda da yükselmektedir. Bu hormon glikoprotein içeriği olan bir hormondur ve hamilelik dönemlerinde syncytiotrophoblast adı verilen hücrelerin yardımı ile salgılanır ve sentezlenir. Beta Hcg hormonunun beta ve alfa olmak üzere 2 tane alt ünitesi bulunur.

Gebe kalınıp kalınmadığına dair kanda ölçüm yapılacak olan beta ünitesidir. Bundan kaynaklı olarak da beta Hcg testi adı verilmiştir.

Gebelik durumu olmayan bir kadında beta Hcg hormonu değeri sıfırdır ya da sıfıra yakın bir seviyede ölçülür. Beta Hcg hormonu 8 hücreli olduğu için bu hücrelerin vasıtasıyla üretilir ama embriyo annenin rahim duvarında yerleşme yapmadığı zaman kadının kanında tespit edilmesi mümkün değildir. Gebelik yaşayan kadının kanından tespit edilmesi için yumurtlama işleminden sonra 10 günlük bir zaman geçmesi gerekir. Kadının kanından beta Hcg hormonu tespiti yapılması için regl gecikmesinin olması ya da regl gecikmesinden birkaç gün önce test yapılması gerekir. Genellikle gebelik olduğu zaman beta Hcg hormonu seviyesi hemen hemen 48 saatlik bir süreçte olduğu seviyenin iki katına kadar çıkarak yükselir. Gebelik olduğu durumlarda ve her kadında beta Hcg hormonu seviyesinde bu durum gözlemlenmeyebilir. Gebeliğin 6 ya da haftaları olduğu zaman hormonun seviyesinin yükselmesi 3 ila 4 günü bulur. Embriyonun anne rahmine yerleşmesinden sonraki zaman hormon değerleri giderek yükselir. 10. haftaya gelindiği zaman kadında değer 100.000 mIU/ml yükselir. Bu haftanın bitmesinden sonra gebeliğin ortalarına gelindiği zaman 20.000 mIU/ml değerlerine kadar düşecektir.

BETA-HCG Seviyesine Göre Gebelik Tespiti

Beta Hcg hormonu değerlerinin sıfırdan daha yüksek olması durumlarını hamilelik olduğuna dair şüpheleri arttırır. Bundan kaynaklı olarak yapılan testten birkaç gün sonra tekrar yapılmalıdır.

Kan değerlerinde belirlenen hormonun seviyesi 1000 mIU/ml`den daha az olduğunda transvajinal ultrasonla gebe olup olmadığı izlenemez. Çünkü bu süreçte gebeliğin kesesi ultrasonda gözlemlenemeyecek kadar küçüktür. Seviye 1000 mIU/ml`den daha fazla ise transvajinal ultrasonla gebe olup olmadığı izlenir.

Karın bölgesinden yapılacak olan ultrason izlemesi için gebelik kesesinin büyümesi gerekir. Büyüme ile beraber hormonun seviyesi de 1500-2000`e kadar çıkacaktır. Hormonun seviyesi 7000 geldiğinde kesenin iç kısmında yolk-sak ismi verilen yuvarlak yapı izlenecektir. Hormonun seviyesi 10.000 geldiğinde bebeklerin kalp atışları ultrasonda izlenebilir. Kadınlarda kanda Hcg hormonunun yüksekliğinin tespit edilmesi için regl döneminde gecikme olması gerekir. Bazen değerleri regl gecikmesinden birkaç gün önce de tespit edilebilmektedir. Uzmanlar net şekilde bilgi vermek adına regl gecikmelerini beklemek ister. Yumurtlama günleri içinde cinsel ilişkiye giren kadınlarda bu günler kapsamında kanda hamilelik ile alakalı tespitin yapılması mümkün değildir. Erken dönemde hamilelik tespit edilse bile rahim içerisine kesinlikle ulaşmamıştır. Testin kadınlar içinde aç – tok karnına yapılması fark etmeyecektir.