Serotonin Seviyesini Arttırmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler ve Çaylar
Bazı sebzeler, tahıllar ve meyveler serotonin seviyesini artmasını sağlamak ve seviyelerini korumak adına tüketilmesi gereken besinlerdir. Bunların tutarlı şekilde tüketilmesi gerekir.
Serotonin İçeren Yiyecekler ve Bitki Çayları
Serotonin beynin bir bölgesinden farklı bir bölgeye gönderilecek olan sinyallerin gönderilmesini sağlayan sinir taşıyıcılarıdır.
İnsan vücudunun kimyasının bozulmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi beyinde yeterli düzeyde serotonin salgılanmamasıdır.
Bu salgılanmasın tam anlamı ile yapılması adına hangi ilaçlar, hangi bitkiler ve hangi çaylarda serotonin var detayını bilmek gerekir. serotonin içeren bitkiler, çaylar ve yiyecekler içinde;
Tahıllar; maya özü, kepekli tahıllar, esmer pirinç, buğdayda serotonin var. Daha doğrusu bunlar hormonun üretilmesine destek olan yardımcılardır. Güne başlama esnasında tam tahıllı gıdalar tercih etmek bu anlamda fayda sağlar.
Kuru yemişler; kaju, yer fıstığı, badem ve ceviz değerleri arttırmak açısından tüketilmesi gereken gıdalar içinde yer alır. Gün içinde bir avuç tüketmek yeterli olacaktır.
Tohumlar; susam, kabak çekirdeği, keten tohumu ve ay çekirdeği serotonin seviyesinin yükselmesine destek olur. Tohumları hamur işlerinde kullanarak da fayda görebilirsiniz.
Sebzeler; brokoli, ıspanak, karnabahar, mısır ve yeşil yapraklı sebzeler serotonin açısından zengin olan sebzeler içinde yer alır. Kabuklu şekilde tüketilen patates de değer bakımından destek sağlar. Yalnız fırında yapılması gerekir. Ayrıca lahana, çilek, kuşburnu, ısırgan otu, bezelye, fasulye nohut gibi ürünlerde serotonin açısından zengindir.
Meyveler; özellikle avakoda ve domates beyinde var olan fonksiyonların en üst düzeye çıkarılması açısından gerekli olan besin öğelerini içerir. Üretimin artmasını erik, greyfurt, kivi, mango, muz ve kavun da desteklemektedir.
Yağlar; buğday tohumu yağı, ayçiçeği yağı, kanola yağı, üzüm çekirdeği yağı, keten tohumu yağı ve ceviz yağı serotonin seviyesinin artmasına olanak sağlar. İçerisinden Omega 6 ile Omega 3 esasiyel yağ asitleri de üretimin artmasını sağlayacaktır.
Bitkisel çaylar; sakinleştirici etkileri ile yeşil çay, kuşburnu ve papatya çayı dopamin ve serotonin gibi depresyon ile ilgili olan sinir taşıyıcılarının düzenlenmesine olanak sağlamaktadır. Uyku kalitesinin de artmasını sağlar. Bu sayede daha düzenli bir salınım meydana gelecektir. Çayların günlük ve taze şekilde tüketilmesi uygundur. Demlenip bekletilmemesi gerekir. Çay tüketiminde aşırıya kaçmamak da önemli bir noktadır.
Serotonin Hangi Besinlerde Bulunur?
Aşağıda bulunan sebzeler, tahıllar ve meyveler serotoninin artmasını sağlamak ve seviyelerini korumak adına tüketilmesi gereken besinlerdir. Bu besinler beslenme uzmanları tarafından da önerilmektedir. Tabii ki aşağıda bulunan besinler serotoninin seviyesini korumak için gerekli olan tüm besinler değildir. Ayrıca belli başlı hastalıklara sahip olan kişilerin tüketim esnasında dikkatli olması sağlığı açısından gereklidir. Sağlık açısından hastalığı bulunan kişilerin besinlerin tüketimi konusunda uzmanından destek ve bilgi alması gerekir. Aksi durumlarda önüne geçilmeyecek olan sorunlar yaşanabilir.
- Ay çekirdeği
- Badem
- Enginar
- Brokoli
- Ceviz
- Greyfurt
- Elma
- Hindi
- Bezelye
- Bitter çikolata
- Çilek
- Domates
- İncir
- Kabak çekirdeği
- Isırgan otu
- Ispanak
- Yoğurt
- Yumurta
- Kale
- Karnabahar
- Yer fıstığı
- Yeşil çay
- Keten tohumu
- Kırmızı et
- Tere
- Ton balığı
- Kiraz
- Kivi
- Süt
- Tavuk
- Kuru fasulye
- Kuşburnu
- Soya
- Susam
- Lahana
- Mango
- Sardalye
- Somon
- Maydanoz
- Mercimek
- Peynir
- Portakal
- Muz
- Patates
Her ürünün yeterli düzeyde tüketilmesi önemlidir. Fazla ya da az tüketmek fayda sağlamayacaktır.