Çikolatanın Mutluluk Hormonuna Etkileri Nelerdir?

Çikolata, yemeyi en sevdiğimiz yiyecekler arasında gelir. Çikolatanın mutluluk hormonu ile ilişkisi nasıldır, ne etkileri vardır?

Çikolata ve Mutluluk Hormonu

Çikolata küçük büyük herkesin yemekten mutluluk duyduğu yiyecekler arasındadır. Özellikle bayanların kendilerini mutsuz hissettiklerinde yemeyi tercih ettikleri yiyeceklerden biri olan çikolatayı sevmeyen yok denecek kadar azdır. Tadı ve etkisi itibariyle, dünyada ulaşamadığı insan yoktur.

Çocukluğumuzda dişlerimizin çürümesinden, büyüdükçe kilo almaktan korkarak yediğimiz çikolata son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda sağlığa zararlı düşüncesini alt üst etmiştir.

Yetişkinlerin beslenme alışkanlıkları incelenirken 75 gram çikolatayı her gün tüketen yetişkinlerin tansiyonu daha düşük olarak çıkmış bunun yanında, kalp krizi ve felç konusunda da riski aza indirgediği tespit edilmiştir. Çikolata içerdiği phenethylamine ile sinir sistemini uyarmada yardımcıdır. Kişinin kendini iyi hissetmesini ve yaşadığı bir ağrı varsa onun dinmesini sağlar. Ayrıca insan beynini rahatlatarak ona mutluluk verir.

Çikolata içinde bulunan ve uyarıcı özelliğe sahip tryptofan ve phenylethylamin sayesinde uyarıcı etkiye de sahiptir. Bu madde sayesinde beyin harekete geçer, sonrasında vücut endorfin ve serotonin hormonlarını daha fazla salgılar. Bu hormonlar kişinin mutluluk hisleri ile alakalı hormonlardır. Yediğimiz çikolata sayesinde vücut bu hormonları daha fazla miktarda salgılar ve geçici bir rahatlama hissi oluşur. Bu sadece başlı başına çikolatanın yarattığı bir mutluluk değildir. Karbonhidrat bakımından zengin olan besinlerde bu hormonların salgılanmasını sağlar ve çikolata yenildiğinde nasıl mutluluk hissi uyanıyorsa aynı haz bu tarz besinler tarafından da karşılanabilir.

Çikolata ile Mutluluk Hormonu İlişkisi

Çikolata, yendikçe yeme isteğinin düşeceği bir yiyecek değildir. Çünkü bol miktarda serotonin içeren çikolatayı yedikçe mutlu oluruz. Özellikle kadınların adet dönemlerinde ostrojen hormonu düşer bu serotonin hormonunun da düşmesine neden olur. Bu durumlarda kadınlardaki aşırı tatlı eğilimi, akıllara ilk olarak çikolatayı getirir. Bu yüzden bayanlar, en çok ay dönümlerinde çikolataya ihtiyaç duyarlar. Azalan ve mutluluğu da dolaylı yoldan azaltan serotonin hormonu, çikolata ile dengelenmeye çalışılır.

Kişi açken endorfin ve serotonin hormonları vücutta daha azdır. Böyle durumlar kişinin mutsuz ve gergin olmasına neden olur. Açlık durumunda kişinin tatlı ihtiyacı duyması da bu yüzdendir. Açlık durumunda bu hormonların salgısı az olduğundan kan şekeri düşer ve kişi mutsuz hisseder, bunun yanında tatlı ihtiyacı duyar. Bu gibi durumlarda yanımızda bulunduracağımız bir miktar çikolata hem kan şekerimizin düzelmesini sağlar hem de vücudun endorfin ve serotonin salgılanmasını hızlandıracağından kişinin kendini mutlu hissetmesine yardımcı olur.

Yapılan araştırmalar, erkeklerin üzerinde denenen çikolatanın içindeki antioksidan madde sayesinde insan ömrünü 1 yıl uzattığını ortaya koymuştur. Yine yapılan araştırmalar sonrasında çikolatanın kalp hastalıklarına karşı görev yapan maddeler içerdiği ortaya çıkmıştır. Çikolata içerdiği procyanidin maddesi sayesinde düzenli tüketen kişilerin kan pıhtılaşmasını da önlediği görülmüştür.

Son olarak, yine de unutmamak gerekir ki çikolatanın içinde bulunan yağ ve şeker oranının yüksek olup, bu bilinerek, yeteri miktarda ve dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca çikolata tüketmekten vazgeçemiyorsak kakao içeriği yüksek olanları tercih etmeliyiz. Bu sayede daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.