Gebelikte Tiroid Hormonunun Yüksek ve Düşük Olması Sonucunda Ne Meydana Gelir?

Gebelik döneminde tiroid hormonunun seviyelerinde meydana gelen artış ve azalmalar hem bebeğe hem de anneye zarar verir. Bu tarz sorunlarda mutlaka gerekli olan tedavi yapılmalıdır.

Gebelikte Tiroid Yüksek ve Düşük Değerleri ve Etkileri

Hamile kalmayı planlayan ya da hamile olduğunu öğrenmiş olan kişiler uzman hekime kontrole gittiklerinde öncelikli olarak muayene edilir. Bu muayene ardından anne adayından belli başlı testler istenir. Bu testlerin en başında tiroid testleri yer alır. Gebelikte tiroid sorunu oldukça sık meydana gelen bir sıkıntıdır. Tiroid hastalığı bebeğe ve anneye zarar verdiği için gebelik döneminde hemen tedavi edilmelidir. Tiroid hamilelik döneminde tedavi edilmezse ciddi düzeyde problemlere yol açar. Bu sorun hamilelik döneminde iki şekilde meydana gelir. hipertiroidizm ve hipotiroidizmdir. Hamilelik döneminde kadının vücudunda üretilen iki önemli hormon içinde östrojen ve kroyonik gonadotropindir. Bu hormonların kan içinde artmasından kaynaklı olarak tiroidin seviyelerinde de etkilenme meydana gelir. Bundan dolayı hailelik dönemi içinde hormonların seviyeleri detaylı şekilde takip altında alınmalıdır. Hailelik döneminde östrojen hormonun seviyelerinin artmasından dolayı tiroidi bağlayıcı olan globulin de artar. Bundan kaynaklı olan T4 seviyelerinde artış meydana gelir. Yani hamilelik dönemi içinde T4 seviyesinin artası çok normaldir. Serbest olan T4 seviyesinin artması ise kabul edilemez. Aynı şekilde Total T3 ve serbest T3 seviyelerinin de artmaması gerekir. Hamilelik döneminde TSH seviyelerinin normal olan sınırların içinde olması gerekmektedir. İlk 3 aylık dönemde yüksek olan B-HCG hormonu TSH bezeri olan etkiler gösterir. Bundan kaynaklı olarak da tiroid hormonlarının normal seviyelerinin altında ölçülmesine sebebiyet verebilir ama sonra seviyelerin normal olması gerekir.

Hamilelikte Tiroid Hipertiroidi Nedenleri

Gebelik döneminde tiroidin ölçülmesi sonucunda değerlerin yüksek çıkması hipertiroidi sorununa işaret eder. Vücudun hormonu olduğundan daha çok salgılaması ile hastalıklar meydana gelir. Bu sorun anne adayının vücudunda olumsuz etkilere sebep olur. Gebelik dönemi içinde hipertiroidi sorunun meydana gelmesi;

  • Graves hastalığı
  • Toksit adenon
  • Subakut tiroiditten meydana gelmektedir.

Bu hastalıkları yaşayan kişilerde belli başlı belirtilerde meydana gelir. Bu belirtiler;

  • Isı toleransı
  • Kalp atışında hızlanma
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk
  • Tiroidin büyüklüğünde meydana gelen artış
  • Tiroidin hormon değerlerinde artışlar
  • Baş dönmesi
  • İştahta değişimler
  • Karın bölgesinde ağrı
  • Kan şekeri değerinde artış
  • Görme konusunda zayıflama
  • Artış gösteren terleme

Gebelik döneminde olan bu sorunun fetüs üzerinde zararları bulunur. Zararları içinde;

  • Doğumda düşük kilo
  • Erken dönemde doğum
  • Düşük
  • Gebelik döneminin son ayına kadar kan basıncında ciddi düzeyde yükselmeler
  • Kalp yetmezliği

Bu tarz ciddi sorunlar yaşamamak adına hipertiroidi olan kişilerin mutlaka erken dönem içinde tedavi olması gerekmektedir.

Gebelikte Hipertiroidi Tanısı ve Tedavisi

Gebelik dönemi içinde bu soruna tanı koymak için ilk olarak T3 ve T4 değerleri konusunda ölçüm yapılması gerekir. Bunların ölçülmesi için 3 ayrı test yapılmalıdır. Bu testler TSH, T3- T4 ve TSİ testleridir. Bu testlerin yapılmasından sonra gerekli olan tanı koyulur. Tedavi için propilthiouracil ya da methimazole kullanılır. Bu ilaçların kullanılmasından önce uzman hekim ultrason ile değerlendirmeler yapar. Bu değerlendirmede bebeğin kalp atışları ve boyun bölgesinin incelenmesi yapılır. Sonra ilaç kullanımı yapılır. Hastalığın ilerlemesi ya da tedavi edilmemesi nadir de olsa tiroid krizi ya da tiroid nodülü sorununa sebep olur. hipertiroidi hastalarında kalp ritim bozuklukları, ishal, kusma, bulantı, havale geçirme ve ateş gözlemlenir. Hastalığın tansısı koyulduğu anda tedaviye hemen başlanır. Tedavi sürecinde hastanın sıvı dengesinin sağlanması, yüksek ateşin düşürülmesi ve oksijenin dengelenmesi gerekir. Ayrıca hormonun değerlerini düşürücü ve nabızı azaltıcı olan ilaçlarında kullanılması gerekir. Bebeklerin durumu da NST ve ultrason desteği ile kontrol edilir. Acil bir şekilde meydana gelebilecek olan doğumlarda yeni doğan ünitesi olan hastane tercih edilmelidir.

Gebelikte Hipotiroidi Nedenleri ve Tedavisi

Gebelik dönemlerinde iyot eksikliği meydana gelmesi hipotiroidi sorununu meydana getirir. İyot alımı yeterli düzeyde olan anne adaylarında ise haşimato hastalığının var olması da hipotiroidi meydana getirir. Ayrıca zehirli guatr için uygulanan tedavi, cerrahi işlem, geçirilen tiroid iltihapları ve belli başlı ilaçların kullanımı da hipotiroidi sorununa yol açabilir. Bu sorun hem anne adayını hem de bebeği fazlasıyla etkiler. Özellikle tansiyon sorununa ve plesantanın erken dönede ayrılmasına sebep olur. Bu konuda yapılmış olan klinik çalışmalar bebeğin nörolojik ve beyin gelişimi açısından etkilendiğini ortaya çıkartıştır. Fetus 12. haftasını doldurduktan sonra kendi horonunu üretmeye başlar. Ancak bu süreye kadar fetüs tiroid hormonu ile alakalı olan ihtiyaçlarını anne adayından plasenta aracılığı ile sağlar. Bundan dolayı hormonun değerleri en normal seviyede olmalıdır. Hipotiroidi hormonun seviyelerinin belirlenmesinde en önemli test TSH testidir. Bu hormonun değerlerinin belirlenmesinde ve takip edilmesinde St4 değerlerinin seviyeleri büyük bir öne taşır. 24 haftadan sonra tiroid hormonunun eksikliği saptanmış olan anne adaylarında psikomotor gelişim gerilikleri yapılan araştırmalar sonucunda da ortaya çıkıştır.

TSH değerleri gebelikten önceki dönede ya da gebeliğin ilk 3 aylık döneminde anne adayında ölçülmelidir. Ölçümler sonucunda elde edilecek olan olgular uzman hekimin önemli verileri elde etmesine olanak sağlar.

Hamilelik döneminde hipotiroidi tedavisinde yeterli düzeyde iyot alımı sağlanmalıdır. İyot alımının yanında sT4 seviyeleri ve hedef olan TSH değerleri