Tiroid Bezinin Fazla Çalışması Ne Anlama Gelir, Bunun İçin Neler Yapılır?
Tiroid bezinin fazla çalışması sonucunda hipotiroidi sorunu ortaya çıkar. Bu sorun birçok hastalığa sebep olur. Bundan dolayı kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekmektedir.
İçindekiler
Tiroid Bezinin Hızlı Çalışması Nedir, Neden Ortaya Çıkar?
Tiroid bezinin hızlı çalışması ya da fazla çalışmasının tıp dilindeki ismi hipertiroidi veya tirotoksikozdır. Bu sorun kanda yer alan bir tür antikorun aşırı düzeyde hormon salgılaması ve uyarması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kan içinde bulunan antikorlar troit bezlerin aşırı düzeyde hormon üretmesini sağlar. Hormon üretmesinin yanı sıra bezin aşırı düzeyde büyümesine sebep olur. Bunun sonucunda guatr hastalığı meydana gelir. tiroid bezi besinler ile aldığımız iyot tiroid bezleri tarafından kandan çekilir ve depolanır. İyot tiroid bezlerinin üretmiş olduğu T3 ile T4 hormonlarının genel yapısını meydana getirmektedir. T3 ile T4 hormonunun çok salgılanmasından dolayı doku ve kanda T3 hormonuna dönüşerek yapılacak olan tüm işlevler T3 hormonu tarafından gerçekleştirilir. Tiroidin bezinde var olan hormonlar diğer hormonların üretilmesi aşamasında, hücrelerin onarılmasından, çoğalmasında ve metabolizmanın normal olarak işlemesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. İnsan vücudunda baş gösterecek olan ateşli hastalıkları, stres ve beslenme bozuklukları kan içinde bulunan tiroidin salgısının hormonlarını azaltarak enerji tasarrufu yapılmasını sağlamaktadır.
Tiroid Bezi Hızlı Çalışmasının Belirtileri Nelerdir?
Kilo Kaybı; kanda bulunan tiroid hormonu değerleri yüksek olduğunda meydana gelen hastalıklar insan vücudunda kalori yakmaya sebep olur. Bundan kaynaklı olarak kişilerin karnı devamlı olarak acıkır. Hatta gece saatlerinde kalkıp yemek yeme ihtiyacı da belirtileri içinde yer alır. tiroid bezi hormonu hızlı çalıştığı zaman kişilerde kilo kaybı 35 kiloya kadar ulaşabilir.
Terleme ve Sıcağa Tahammül Edememe; metabolizma hızlandıkça insan vücudu aşırı düzeyde ısı üretmeye başlar. Sıcak havalardan hoşlanmaz bir hale gelir. Hatta kış gününde ince kıyafetler giymekte sorunun belirtileri içinde bulunur.
Çarpıntı; tiroid bezi hormonu hızlı salgıladığında kişilerin kalp atışları hızlanır. Uzun süre tedavisi yapılmayan hipertiroidi olan kişilerde bu sorun daha çok gözlemlenir. Hatta belirtileri içinde kalp yetmezliği de bulunur.
Asabiyet; özellikle çocuklu kadınlarda bu sorun mevcutsa çocuklara tahammülsüz belirtileri içinde bulunur. Kişi sık sık sinirlenir ve eleştirilere karşı her daim kapalıdır. Birden bire gözyaşlarına boğulur. Sinirden kaynaklı olarak konulara adapte olma konusunda zorlanır ve olumsuzluklar yaşar.
Titreme; hastalarda çoğunlukla el titremesi meydana gelir. Çevrede olan kişiler bu sorunu yaşayan kişileri bağımlı bile zannedebilir. Anahtar ile kilit açmakta ve bardak tutmakta zorlanıyorsanız mutlaka uzmana başvurarak tedavi konusunda bilgi almalısınız.
Nefes Darlığı; tiroid bezi hormonu hızlı çalışması sonucu kişilerde erken zaman içinde yorulma meydana gelir. İki merdiven çıkıldığında bile yorgunluk ile halsizlik oluşur. Özellikle astımlı olan kişilerde bu sorun daha çok gözlemlenir.
Adet Kanaması; adet kanamasında düzensizleşme meydana gelir. Tiroide bezi hormonu hızlı şekilde salgılamaya devam ederse gebe kalmakta zorlaşır. Bundan dolayı tedavi edilmelidir. Gebe kalınmadan önce tiroid nasıl hızlı çalışır, neden fazla çalışır ve tiroid bezleri sorunlarının nedenleri detaylı şekilde araştırılmalıdır.
Bağırsak Hareketleri; sık şekilde tuvalete çıkma ihtiyacı meydana gelir. Dışkı normal düzeyden daha suludur. Hatta birçok kişide ishal oluşmaktadır.
Kas zayıflığı; hipertiroid sorunu olan kişilerde özellikle baldır kaslarında zayıflama oluşur. Çömelme, oturma tarzındaki eylemlerde hastalar kalkma konusunda oldukça fazla zorluk çekerler.
Hipotiroidi İlaç Tedavisi
Hipotiroidi hastalığı için anti tiroid ilaçlarının kullanımı atak sonucunda uzman hekime başvuran genç kişiler için uygulanır. En yaygın şekilde kullanılan ilaç takviyeleri hormonun miktarını azaltmaya yöneliktir. Bu ön ilaç olarak verilir ve karbimazol ile desteklenir. Kullanılacak olan iki ilaç doz ve etki açısından bezerdir. İlaç tedavisine başlandığında ilk başlangıç zamanlarında günlük 15 ila 45 mg kullanım yapılır. İlaç kullanımından sonra belirtilerin yaklaşık olarak 10 ila 14 gün içinde azalmaya başlaması gerekmektedir. Genelde hastalarda 6 ila 18 aylık tedavi yapıldığında düzelmeler oluşur. İlaç tedavisine başladıktan sonra uzman hekim ara ara kontroller için hastasını çağırır. Kontrollerde hormonun değerleri her zaman kontrol edilir. Bazı kişilerde değerleri düşürmek adına yüksek doz kullanımı yapılır. Yüksek doz birkaç hafta boyunca kullanılır. Bu şekilde doz kullanımı yapıldığında hızlı çalışan hormon salgılaması düşmeye başlar. Hipotiroidi sorunu normal hale döndükten sonra tedavi sürecine tiroksin eklenir. Özellikle göz sorunu olan kişilerde bu ilacın kullanımı fayda sağlar. İlaç tedavisi uygulanmış olan kişilerde yan etkiler oldukça nadir şekilde meydana gelir. Yan etki meydana gelen kişilerde sorun ilk 3- 4 hafta aralığında gözlemlenir. Hasta kişilerin % 2’lik kısmında deri döküntüsü meydana gelir. Bazı kişilerde ağız yaraları, yüksek ateş ve enfeksiyon meydana gelebilir. Bu tarz sorunlar yaşayan kişiler mutlaka uzman hekime başvurmalıdır. İlaç tedavisi kapsamında karşılaşabilecek olan diğer yan etkiler içinde saç dökülmesi, ekle ağrısı ve karaciğer enzimlerinde yükselmeler gözlemlenir. Uzman hekimler tedavi sürecine başlarken oluşabilecek olan yan etkiler ile alakalı olarak hastayı görüşür ve detaylı bilgi verir.
Ameliyat İşlemleri
İlaç tedavisi bittikten sonra hastaların bazıların sorun tekrardan meydana gelir. Bu tarz sorunlarda kişi 45 yaş altındaysa ameliyat edilmesi gerekebilir. Ameliyat için kişide tiroid değerlerinin normal seviyeye çekilmesi gerekir. Ameliyattan önce 14 gün boyunca iyot kullanımı yapılır. Ameliyat öncesinde hastaneye yatırılır ve iki gün içinde taburcu olunur