Tiroid Antikorları Nedir, Meydana Gelmesi Ne Gibi Sorunlara Sebep Olur?

Bağışıklık sisteminde var olan bozukluklar sonucunda insan vücudu antikor üretimi meydana getirir ve bunun sonucunda zararlı olan antikorlar üretilerek zarar verir.

Tiroid Antikorları Nelerdir?

Tiroid antikorları tiroglobulin proteinine karşı meyana gelen anti-tiroglobulin antikoru ve TPO proteinine karşı meyana gelen anti-TPO antikorudur. Sağlıklı şekilde yaşamını devam ettiren bir kişide bu antikorlar kan içinde bulunmaz. Bağışıklık sisteminde var olan bozukluklar sonucunda insan vücudu antikor üretimi meydana getirir. Bağışıklık sisteminde var olan bozuklukların ise nasıl meydana geldiği konusu henüz aydınlatılmamıştır. Bozukluğun meydana gelmesi ile insan vücudu tiroid bezini yabancı bir doku şeklinde algılar ve onu yok etmek adına çalışmaya başlar. Bundan dolayı da tiroid antikoru üretmeye başlar. Üretilen antikorlar zaman içinde tiroid bezlerine yapışır ve bezlerdeki hücrelerin ölümüne sebep olur. Antikorların miktarları insan vücuduna giren iyot miktarının artması sonucunda yükselmeye başlar. Aynı şekilde özellikle sigara kullanımı yapan kişilerde antikorlarda artış ve bu artıştan kaynaklı olarak hastalıkların meydana gelmesi riski de söz konusudur.

Tiroid antikoru tiroglobulin için yapılan test sonucunda normal değerleri 0-2 IU/ml `dir. Tiroid antikoru tiroglobulin için yapılan test sonucunda normal değerleri0-9 IU/ml’dir.

Yüksekliği Düşürme Yolları

tiroid antikorları nasıl düşürülür hormon seviyelerin yükselmesi sonucunda tiroid hastalığı ve diğer hastalıklar gelişebilir. Tiroid antikoru yüksekliği sorunu yaşayan kişilerin belli aralıklar ile hormon ölçümleri yaptırması gerekir. Kanında anti TPO antikoru ile alakalı yükse değer belirlenen kadınlar hamile kalma konusunda zorluklar, hamile kalırsa düşük sıklığında artış, düşük ağırlığı olan bebek doğurma, alerjik hastalıklar ve doğum sonrasında tiroid yetmezliği gelişmesi gibi risklere maruz kalabilir. Bundan dolayı tiroid antikoru hormon yüksekliği ile alakalı hemen tedavi yapılması gerekir. Tiroid tedavisinde TSH hormonları normal seviyelerde olsa bile hormon ilaçları ve antibiyotik ile yapılacak olan tedaviler fayda sağlar. Yapılacak olan tedavisinde selenyum verilmesi de yüksek değerlerin düşmesine olanak sağlar. TSH hormonları tiroid bezlerinde TSH reseptörü ismi verilen proteinlere bağlanmaktadır. Bezin aşırı çalışmasından kaynaklı olarak antikorlar meydana gelir. Bunlara TSH reseptörü antikorları ismi verilmektedir. Bunlar tiroid bezlerinde uyarma yaparak fazla çalışmaya sebep olurlar. TSH reseptörü antikorunu kan testinde fazla çıkan hamile kadınların bebeklerinde tiroid ile alakalı hastalıkların oluşma riski oldukça yüksektir. Bu tarz sorunlar ile birlikte doğum yapan kadınlarında mutlaka bebeklerinin takip edilmesi gerekmektedir.

Antikor Yüksekliği Hashimoto Hastalığında Yükselmektedir.

Haşhimoto tarzında meydana gelen tiroid bezi iltihapları bağışıklık sisteminde var olan bozukluklardan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu sorunun meydana gelmesinin sebebi tam olarak bilinmez. Haşhimoto tipi tiroid bezi iltihapları tiroid bezi yetmezliğine sebep olan bir sorundur. Yani tiroitlerde meydana gelen yetmezliklerin en önemli sebebi tiroid bezlerindeki iltihaptır. Meydana gelen bu hastalık otoimmün hastalıkları adı verilen hastalıklar içinde yer alır. Otoimmüm hastalıklarında vücut kendi dokusunu yabancı bir doku olarak algılar ve bundan kaynaklı olarak onu yok etmeye çalışır. İnsan vücudu tiroid bezini yok edebilmek adına yüksek düzeyde anti-TPO antikoru ile anti-tiroglobulin antikoru üretmektedir. Üretilen bu antikorlar zaman içinde tiroidlerin bezine bağlanır ve tüm hücrelerini harap etmeye başlar. Bundan kaynaklı olarak bezlerde iltihap ve zararlı hücrelerde oluşmaya başlar. İltihaptan kaynaklı olarak bezler küçülmeye başlar ve hormon salgılayacak hücreleri kalmaz. Bu yüzden tiroitlerde yetmezlik meydana gelir. Bu sorun ile karşı karşıya kalan kişilerde bezler yıllar geçtikçe küçülür. İlk dönemlerde minik guatr ile kan içinde anti TPO yükseklikleri bulunurken TSH hormon seviyeleri oldukça normaldir. İlerleyen zaman içinde hastalığın da ilerlemesi ile tiroitler yetmezlik ve tam tiroid yetmezliği meydana gelir.

Haşimoto hastalığı bulunan kişilerde ilk başlarda tiroid bezlerinde büyüme yani guatr meydana gelir. Sonra zaman ilerledikçe devam eden tahribattan kaynaklı olarak bezler küçülerek yok olmaya başlar.

Hastalık meydana geldiği anda tedavisine başlanmalıdır. Hasta kişinin genel sağlık durumu göz önüne alınarak tedavi ile alakalı planlama uzman hekim tarafından yapılır. Tedavi ömür boyu süreceği için tüm adımlarına detaylı şekilde dikkat edilmesi gerekir. Tedaviyi aksatan kişilerde sorun büyür ve önüne geçilmesi bir sıkıntıya dönüşür. Bundan dolayı aksatılmadan yola devam edilmesi gerekir.