Anti Tiroglobulin Üretimi Neden Yükselir ve Nelere Sebep Olmaktadır?

Anti tiroglobulin kanda bulunan tiroid otoantikorlarının değerini ölçer. Yüksekliği tedavi edilmezse zaman için guatr ve haşimoto hastalığına sebep olarak zor durumlara sokmaktadır.

Anti Tiroglobulin Nedir?

Anti tiroglobulin kanda bulunan tiroid otoantikorlarının değerini ölçer. Tiroglobulin antikoru testi de kişi vücudunda tiroit bezi tarafından üretilen tiroglobulin isimli proteine karşı oluşan antikorları tespit etmeye yarar. Normal şartlarda bulunmayan antikorlar tiroidlerin yüksekliği ile alakalı olan bazı hastalıklardan meydana gelebilir.

Bu hastalıkların tiroid bezinde bulunan diğer hastalıklardan ayrılması adına anti tiroglobulin antikor değerleri konusunda test yapılır. anti tiroglobulin antikor insanların bağışıklık sistemi tarafından salgılanmaktadır. Bağışıklık sistemleri bazı hastalıklardan kaynaklı olarak tiroide bezi ile üretmiş olduğu maddeleri yanlışlıkla hedef alabilmektedir. Bu tarz durumlarda ona karşı anti tiroglobulin üreterek meydandan kaldırmaya çalışmaktadır. Bu aşamada tiroid bezlerinde tiroit ismi verilen devamlı iltihap, dokularda hasar ve bezlerin faaliyetlerinde bozulmalar meydana gelir.

Tiroglobulin testi ile tiroid bezlerinin üretmiş olduğu antikorların değerleri konusunda ölçüm yapar. Normal değerleri olup olmadığı konusunda kolda bulunan toplardamarlardan kan alınarak test yapılır. Bu test değerleri belirlemesi neden yapılır;

  • Kilo alımları, saç dökülmeleri, kabızlık, soğuğa karşı oluşan tahülmülsüzlük durumlarında
  • Guatr
  • Terleme, titreme, kilo kayıpları, uyku sorunlar, kalp çarpıntısı olduğu durumlarda

Normal Değerleri Ne Olmalı, Sonuçların Açıklamaları

Anti tiroglobulin normal değerleri testin yapılacağı labratuvara, kullanılacak olan metoda ve cihazların birimlerine göre farklılıklar gösterir. Normal aralık değerleri;

  • Normal aralık; 0- 4 U/L arasındadır.

Yüksek düzeyde çıkan anti T değerleri neyi ifade eder;

  • Damarlarda bulunan hastalıkları
  • Pernisiöz anemisini
  • Romatoid artrit
  • Şeker hastalığını
  • Tiroid kanserini
  • Graves hastalığını
  • Haşhimoto hastalığını

Düşük düzeyde çıkan anti T değerleri neyi ifade eder;

  • Düşük değerler testin yapıldığı zaman kan içinde bulunup bulunmadığını ifade etmektedir.

Yüksekliği Haşimoto Hastalığında Yükselir?

Haşimoto tarzındaki tiroid tipi iltihabı bağışıklık sisteminde bozulmalara sebep olur. Sebebi tam anlamı ile bilinmemektedir. Bu hastalıkta değerlerin normal olmamasından bezlerde yetmezlik meydana gelir. Yüksekliği olmasından kaynaklı olarak otoimmün hastalıkları belirtileri de meydana çıkar. haşimoto hastalığında vücut tiroid bezini yok etmek ister.

Bundan dolayı da anti-tiroglobulin antikoru üretir ve normal seviyeden daha fazla yüksekliği meydana gelir. Bunlar zaman için tirodin harap olup zarar görmesine sebep olur.  Bu hastalıktan kaynaklı olarak bezlerde küçülmeler meydana gelir.  Zaman geçtikçe yetmezlikler az düzeyde iken tam anlamı ile yetmezliğe ulaşır. Haşimoto hastalığında başlangıçta tiroid bezinde guatr meydana gelir yılların geçmesi ile tamamen küçülür. Yüksekliği ve belirtileri meydana geldiğinde tedavisi konusunda kesinlikle yardım alınmalıdır. Belirtilerin meydana çıkması ile uzmana başvurmak ve gerekli olan testleri yaptırmak gerekir. Çıkan sonucun yorumlanması ile tedavisi için gerekli olan aşamalar başlamalıdır. Bu aşamada hastanın uzmanın kontrolünde hareket etmesi de önemlidir.

Ayrıca önerilen ilaçların tedavisi aşamasında önerilen dozda kullanılması gerekir. İlaçların düzen içinde kullanılması iyileşme süreci için gereklidir. Dışarıdan kulaktan duyma sözler ile ilaçları bırakmak ya da takviye besin kaynaklı kullanmamak gerekir. Ekstra takviyeleri kullanmak için kesinlikle uzmandan görüş alınmalıdır.