Anti TG`nin Düşmesi ve Yükselmesi Ne Anlama Gelir, Nelere Sebep Olmaktadır?

Anti tg düşüklüğü ve anti tg yüksekliği olmaması için normal şartlar altında değer aralığının 0-4 IU/ml olması gerekir. Bu birim uluslararası bir birimdir ve baz alınarak kullanılır.

Anti TG Yüksekliği ve Düşüklüğü – Nedir?

Anti nedir; antikorun kısaltmasıdır. Bağışıklık sisteminin toksin, bakteri ve virüs gibi yabancı olan maddeler ile mücadele eden protein yapısına sahip elemanıdır.

Tg nedir; tiroid bezlerinden salgılanmakta olan bir tür proteindir. Tiroid hormonunun depolanmasında, salgılanmasında ve üretiminde rol oynamaktadır. Vücudun metabolizmasının büyümesi kontrol altında tutar. Anti tg insan vücudunda önemli görevler üstlenen antikorlardır. İnsan vücudunda normal şartlar altında anti tg düşüklüğü bulunur. Normalden daha düşük ya da daha yüksek olan durumlarda aşağıda bulunan hastalıkların meydana gelir. Bu hastalıklar;

  • Haşimato hastalığı
  • Tiroid kanseri
  • Graves hastalığı
  • Doğum sonrasında tiroid bezi iltihabı

Anti tg düşüklüğü ve anti tg yüksekliği olmaması için normal şartlar altında değer aralığının 0-4 IU/ml olması gerekir. Bu birim uluslararası bir birimdir.

Verilen bu sayısal değerler farklı laboratuvar ortamlarında farklı birimler ile sunulabilir. Bundan kaynaklı olarak da değişkenlikler olabilmektedir. Çıkan sonuca göre anti tg yüksek mi yoksa anti tg düşük mü detayını uzman yorumlar. Anti tg testlerinin sonuçları tpo testlerin sonuçları ile birlikte yorumlanmalıdır. Düşüklüğü ya da anti tg yüksekliği tedavisi konusunda neler yapılacağını uzman detaylı bir şekilde belirler.

Anti Tg Yüksekliği ve Düşüklükleri Ne Anlama Gelir?

Bazı durumlarda bağışıklık sistemi vücutta bulunan sağlıklı dokuları ve organları yabancı bir madde olarak algılayabilir. Bu tarz durumlara ve hastalıklara otoimmün adı verilmektedir. Yüksekliği ve test sonucunda yüksek çıkması meydana geldiğinde tiroid hormonlarını ilgilendiren sorunların var olduğuna işaret eder. Hafif yükselmeler gizli olan hipotirodi olduğunu ve gizli olan tiroidin belirgin durumuna gelme olasılığının bulunduğunu göstermektedir. Anti tg neden yükselir ve yüksek çıkması neden kaynaklanır;

Haşimato hastalığı; haşimato hastalığı sonucunda yükselir. Bu hastalık tiroid düşüklüğüne sebep olan otoimmün hastalığıdır. Bu biçimde hipotiroidiye sebep olan otoimmün sorunları olan kişilerde %30 – %50’sinde anti tiroglobulin yükselir. Özellikle kadınlarda erkeklere nazaran 10 kat daha fazla görülmektedir.

Graves hastalığı; tiroid fazlalıkları neden olan bir otoimmün hastalığıdır. Bu soruna sahip olan kişilerde 15% – %25 oranında anti tiroglobulin yükseklikleri görülmektedir.

Tiroid kanseri; tiroid bezinde meydana gelen hastalık boyun bölgesinde şişmelere neden olurken tg yüksekliklerine de neden olabilmektedir. Kansere yakalanmış olan kişilerin yaklaşık olarak %15 – %20 kısmında tg yükseklikleri gözlemlenmektedir. Bazı faktörlerde kanserin tetiklenmesine sebep olabilmektedir. Bu faktörler

  • Graves hastalığı,
  • Haşimato hastalığı
  • Sigara kullanıcı olmak ve aşırı içmek
  • İyot dengesizlikleri
  • Tiroid bezi iltihabı
  • Guatr
  • Tiroid nodülü

Anti Tg Düşüklüğü

Normal şartlar altında değer aralığının 0-4 IU/ml olması gerekir. Bunun altında değer elde edilirse düşüklüğünden şüphe etmek gerekir. Düşüklüğün meydana gelmesi sonucunda kişilere otoimmün tiroid hastalıkları tanısının konulması ihtimali oldukça düşüktür. Bundan kaynaklı olarak herhangi bir hastalık bulgusu mevcut ise bunun otoimmün olmayan guatrdan ve farklı sorunlardan kaynaklanma ihtimali oldukça yüksek düzeydedir. Bunun içinde detaylı bir şekilde test ve tetkik yapılması gerekir.

Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Tedavi kapsamında anti tiroglobulin yüksekliklerine ve düşmelerine sebep olan sıkıntıların tespit edilmesi ve bu sorunların iyileştirilmesi amacı güdülür. Sebep olan sorunların başında haşimato gelir. haşimato sorunu ile karşı karşıya kalmış olan bir kişi ömrü boyunca hormon yani levotiroksin ilaçlarını kullanmak zorundadır. Graves sıkıntısı gibi otoimmün hipertiroidiyi meydana getiren kişilerde ise radyoaktif olarak kullanılan iyot tedavileri, tiroid hormonunun düşmesini sağlayan ve desteleyen ilaçların kullanılmasının yanı sıra cerrahi müdahalelerde uygulanabilir. tiroid kanserine yakalanmış olan kişilerde bu bezin alınması işlemi yapılması gerekebilir. Küçültme yoluna gidilecekse iyot tedavi uygulanabilir. İyot tedavisi sonrasında ise levotiroksin ilaçların kullanılması muhakkak gerekir.