Tiroid Bezlerinin Kronik İltihaplarından Olan Haşimato Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Sessiz sedasız ilerleyip ciddi bir rahatsızlık göstermemesine rağmen çeşitli semptomlarından dolayı tedavi edilmesi gereken hastalıklardan olan haşimato hastalığının tedavisi hakkında detaylar

Haşimato Hastalığının Belirtileri

Haşimato hastalığı sessiz sedasız ilerleyen ve ciddi problemler yaratmayan bir hastalık olduğu için bu hastalık nedeniyle doktora gitmek zor olsa da hastalığa bağlı olarak doktora gidilmesi tiroid bezinin şişmesi yani guatr nedeniyle olabilmektedir. Guatrlar insanlarda tek tip olmayıp, farklı şekillerde ve büyüklüklerindedir. Farklı şekillerde ve büyüklüklerde olmalarına rağmen boyun bölgesinde şişlik olarak kendisini gösteren bu durum nadiren de olsa kişide ağrıya neden olmakta, çok büyüdüğünde ise nefes almayı ve yutmayı zorlaştırmaktadır. Hastaların birçoğu tiroid yetmezliği durumunu yaşayabilmektedir.

Haşimato hastalığının belirtileri ne kadar sürer sorusuna geçmeden önce diğer belirtilerinden de bahsetmek gerekmektedir. Kişi çok kolay yorulmakta, geçmişe nazaran soğuğa karşı aşırı hassaslaşma, 6 -7 kilogram aralığında orta derece sayılabilecek bir durumda kilo alma, ses kısıklığı, kabızlık ve saçlarda dökülmenin yanında kaşlarda incelme haşimato hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.Yüzde kabarma, ciltlerde kuruma, kadınlarda ağrılı adet dönemi ve adet dönemlerindeki düzensizlikler de haşimato hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Bu kadar çok belirtisi olan bir hastalığın nedenleri mutlaka incelenmelidir. Hastalığın belirtileri kadar nedenleri de önemlidir.

Haşimato Hastalığının Nedenleri

Hastalığın nedenleri arasında genler yer alabilmektedir. Genlerden kasıt hastalığın nesilden nesile katarılabiliyor olmasıdır. Hastalığa genler kadar virüs ya da bakterilerin de neden olabileceği bilinmektedir. Kadınların doğumdan sonra çeşitli riskleri bulunmaktadır. Doğum kadar doğum sonrası da bu nedenle çok önemlidir. Hipotiroid olarak adlandırılan durumun değişik bir versiyonu doğumdan sonra yaşanabilmektedir. Genelleme yapıldığında bu durum çoğunlukla tedavisiz bir şekilde geçiyor olsa da 100 kadından 20 tanesinde ilerleyen yıllarda haşimato hastalığı görülebilmektedir. Bu da hamileliğinde her zaman olmasa da hastalığın nedenleri arasında olduğunu ortaya koymaktadır.

Bazı insanlar çeşitli nedenlerden dolayı haşimato hastalığına karşı zaten meyillidir. Hastalığa karşı meyilli olunan durumlarda kişinin normalden çok fazla bir şekilde iyot tüketmesi haşimato hastalığı riskini arttırmaktadır.

Haşimato nedir nasıl tedavi edilir sorusunun cevabını vermek istediğimiz bu yazımızda şu ana kadar haşimato nedir konusunu ele aldık. Bunlar kadar önemli olan hastalığın teşhisinden de bahsetmeliyiz.

Haşimato Hastalığının Teşhisi

İlgili hastalıkta genel anlamda teşhisin zor olduğunu söyleyebiliriz. Zor olsa da haşimato hastalığında teşhis mümkündür. Hastalıkta teşhisin zor olmasını sessiz ve derinden ilerlemesine bağlıyoruz. Hastalıkta klinik teşhis koyulabilmesi için kan testleri gerekmektedir. Hastalıkta teşhis için gerekli olan kan testleri antikor testi ve hormon testleridir. Hormon testleri hastadan kan örneği alınarak yapılmakta ve T4 ve TSH hormon seviylerini test etmek için yapılmaktadır. Hormon testlerinin sonucunun pozitif çıkması durumunda kişiye klinik teşhis koyabilmek için antikor testi de yapılması gerekmektedir. Antikorlardan haşimato hastalığını ilgilendirenlerin var olduğunu anlayabilmek için yapılacak antikor testinde düşük miktarda antikor bulunduğunda haşimato teşhisi koyulamamaktadır. Antikorların vücuttaki konsantrasyon oranları yükseldikçe kişinin haşimato hastalığından doğal yollarla kurtulması ihtimali diğer oranlara göre daha düşük olacaktır.

Hassas kan testlerinin günümüz teknolojiyle birlikte kullanılıyor olması haşimato hastalığının erken teşhis edilebilmesine olanak sağlamıştır. Bazı durumlarda test uygulanmasına gerek duyulmasa dahi haşimato hastalığının teşhisi için uzmanların hastayı belirli bir süre izlemek istemeleri normaldir.

Konuyu genel olarak toparlayacak olursak hastalık teşhisinde kullanılan yöntemlerden birisi klinik testlerken bir diğer hastalık teşhisinde kullanılan yöntem en yalın haliyle uzmanların gözetimidir diyebiliriz. Hastalığın teşhisinde kullanılan yöntemler son yıllarda büyük gelişmeler göstermiştir.

Haşimato Hastalığının Tedavisi

Hastalık teşhisinde kullanılan antikor testinin sonuçları pozitif çıksa da tiroidin hala normal ve sağlıklı bir şekilde çalışması doktorların hastalığın tedavisinde bir süre daha beklemelerine neden olabilmektedir. Testlerin antikor açısından pozitif çıkması sonrasında tiroid etkilenmeye başladıysa kişiye hayat boyu tedavi programı uygulanacaktır.

Dijital ortamda hastalığın tedavisi konusunda ibrahim saraçoğlu ve ahmet maranki gibi isimlerle ilgili tedavi programları dolaşıyor olsa da ahmet maranki ve ibrahim saraçoğlu isimlerine rağmen uzman kontrolünde tedavi yöntemleri, hastalık tedavisinde kişite özel yöntemler tercih edilmelidir.

Hastalığın tedavisinde tiroid hormonunun eksikliği durumu varsa hormon değiştirme terapisi olarak adlandırılan uygulama gerçekleştirilebilir. Hormon değiştirme terapisi sentetik tiroid hormonuyla gerçekleştirilmektedir. Tiroksin hormonuna benzeyen sentetik hormon ağızdan alınan ilaçlarla sağlanmakta ve hastalığın tedavisinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Hastalığın tedavisinde hastadaki yorgunluk belirtileri azalacak, hastalığa bağlı olarak alınan kilolar verilebilecektir. TSH hormon seviyesi yılda bir veya iki defa uzman tarafından takip edilmek şartıyla tedavi hayat boyu sürebilmektedir.