Haşimato Hastalarının Beslenme Şekilleri Nasıldır? Haşimato Hastalarına Öneriler

Son zamanların dikkat çeken hastalıklarından olan Haşimato hastalığı, özellikle beslenme faktörünün etkili olduğu bir rahatsızlıktır. Bu yüzden hastalar düzenli beslenmeye ve egzersiz yapmaya özen göstermelidir.

Haşimato Hastalığı Nedir?

Vücudun bağışıklık sistemindeki herhangi bir bozuklukla ortaya çıkabilen Haşimato hastalığında, hastalarının tüketmesi gereken besinler vardır. Bu anlamda yine haşimato hastalığına yakalanan insanlarda hangi besinler kullanmalı ya da tiroid hastaları nasıl beslenmeli gibi pek çok sorular aktarılabilir. Şimdi bu hastalıkla ilgili tüm bilgileri sizlerle paylaşıp, haşimato hastaları ne yemeli sorusuna yanıtlar bulacağız.

Kimler Risk Altında?

Hastalığın nasıl ortaya çıktığı tam olarak tespit edilmediğinde ailesel durumlara bakılmaktadır. Çünkü bu hastalık aynı aile üyelerinde sıklıkla görülmektedir. Kuvvetli bir genetik geçişe sahip olan Haşimato tiroidi için gerekli tetkikler yapılır ve hastanın tedavi süreçleri hızlı bir şekilde başlatılır. Bu tiroidi engellemek için öncelikle tüketilmesi gereken bazı besinler ve hastalarının yememesi gereken besinler bulunur.

Bu hastalığa yakalanan kişiler toplumumuzda % 2’lik bir oranı oluşturmaktadır. Ayrıca kadınların daha çok yakalanma riski vardır. Haşimato hastalığının başlangıçta herhangi bir belirtisi de olmayabilir. Ancak doktor tedavisinde tiroid bezinde hormon azlığı görülebilecektir. Ağrının da başlaması üzerine el ve yüzde şişme, sesin kalınlaşma durumu ve halsizlik ortaya çıkan ilk belirtilerdir.

Hastalığın Şikâyetleri Nelerdir?

Haşimato hastalığında hastaların ilk şikâyetleri uykuda artış, yorgunluk ve halsizlik olmaktadır. Bunun yanı sıra kabızlık ve eklem ağrıları da kendini belli eder. Daha sonra adale krampları başlar ve göz kapaklarında şişme görülebilir.

Belirtiler arasında kaşların dış kısmının dökülmesi, kilo alımı, sesin kalınlaşması, üşüme, işitme gücünün azalması, dengede bozukluk, bilekte sinir sıkışmaları, adette düzensizlik, hayal görme durumları, saç dökülmesi, karında su toplanması gibi şikâyetler görülebilir. Hastalık, dönemler halinde seyrettiği için laboratuvar tetkiklerinde kontrol edilebilmektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastaların öncelikle iyot tuzu ya da iyotlu öksürük şurubu tüketmemesi gerekir. Bununla beraber doktorun tavsiyesiyle birlikte selenyum desteği alınabilir. Hormon tiroidi için ilaçlar aç karnına tüketilmelidir. İlaç kullanımından sonra gün içinde farklı bir ilaç alınmaması gerekir. Tiroidi tetikleyecek durumları zaten doktorunuz sizlerle paylaşacaktır.

Haşimato Hastalığı ve Beslenme

Tiroid bezi yetmezliğinin birinci dereceden sebebi olan bu hastalıkta çok önemli beslenme programları uygulanmaktadır ve ilk olarak glütensiz beslenmeye dikkat edilmelidir. Bununla beraber katkı maddeli gıdalardan uzak durulmalı ve şekersiz beslenme programları yapılmalıdır. Aynı durum içecekler için de geçerlidir.

Öneriler

Günümüzde zayıflama sürecinde en çok karşılaşılan durumlardan biri olan tiroid hastalıklarında beslenme çok önemlidir. Yaşamsal fonksiyonlar için düzenli bir şekilde salgılanması gereken tiroid hormonları eğer fonksiyonunu yitirirse ortaya çok ciddi rahatsızlıklar da çıkabilir. Bu konuda uzman doktorların sunacağı öneriler şu şekilde olacaktır.

  • Yaşam tarzınıza çok dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca yağ ve protein bakımından zengin gıdalar tüketilmelidir. Sebze ve meyve alışverişi yaparken sürekli taze olarak almalı ve tüketmelisiniz.
  • Tiroidi engelleyebilecek omega-3 tüketimi yapılmalıdır. Daha fazla balık tüketmeli ve sonrasında yağsız kırmızı et ile hindi tüketilebilir.
  • Kuru baklagiller çokça tercih edilmelidir. Bitkisel protein kaynağı olan bu ürünler en azından haftada 2 kez tüketilmelidir.
  • Lif oranı fazla olan keten tohumunu beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca keten tohumunun E vitamini açısından da zengin bir besin olduğu bilinmektedir. Günde 1 ya da 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu çorbalara ya da salatalara ilave ederek tüketebilirsiniz.
  • Tiroidi tetikleyen en önemli mineral iyottur. Fazlası alındığında tiroid hastalığına neden olduğu bilinmektedir. İyot tuzu bu konuda tüketilmemesi gereken besinler arasındadır.
  • Deniz ürünleri, badem, tavuk, ay çekirdeği ve süt tüketimine özen göstermelisiniz.
  • Selenyum minerali, tiroid hormonu adına önemlidir. Kanda yer alan TSH ve T4 hormonlarının yükselmesine neden olan selenyum eksikliği bu hastalığın şiddetini artırmaktadır.
  • Deniz ürünleri sürekli tüketilmelidir. Ayrıca yumurta sarısı, kayısı, maydanoz, bira mayası ve mantar da hastalığa iyi gelen besinler arasındadır.
  • Çiğ olarak tüketilmemesi gereken turp, brokoli, hardal, kara lahana ve yer fıstığı da önemli rol oynar. Ödem sorunlarının da yaşanmaması adına bol su tüketimi yapılması gerekir.
  • Alkol ve sigara tüketimi sonlandırılmalı ve metabolizma hızının olumsuz yönde etkilenmemesi sağlanmalıdır.
  • Düzenli egzersizler yaparak vücut sağlığı artırılmalı ve stressiz bir yaşam tercih edilmelidir.

Bu hastalıkta doğru bilinen yanlışlar da bulunmaktadır. Öncelikle tiroid hormonu haplarının kullanılması, kişilerde aşırı kilo aldırıyor düşüncesi günümüzde reddedilmiştir. Ayrıca bu ilaçların tüylenmeye neden olduğunu belirten kişiler de bulunmaktadır. Bu da yanlış bir bilgilendirmedir. İlaçların kemik erimesi gibi yan etkileri de bulunmamaktadır. Aşırı doz alınmadığı ve doktor tavsiyelerine uyulduğu sürece düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Bu beslenme önerilerine uyulduğu ve doktorun tavsiyeleriyle hareket edildiği zaman yaşamsal fonksiyonlar için gerekli olan tüm hormonlar farklı rahatsızlıklara yol açmaz ve sağlıklı bir şekilde yaşanılabilir. Çünkü tiroid hormonu bu kriterleri belirleyen en önemli bileşendir ve normalden fazla salgılandığı durumda metabolizma fazlasıyla hızlanarak hipertiroidi hastalığına sebep olabilir. Bu durumların tamamı kan testinde ortaya çıkacak ve gerekli bilgiler hastalara da sunulmuş olacaktır.