Haşimato Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Haşimato hastalığı uzun süre kendini belli etmeden yaşayabilmektedir. tiroid bezlerinde oluşan bir iltihaplanma sonucu ortaya çıkar ve kansere sebep olabilir.

Haşimoto Hastalığı Nedir?

Haşimoto hastalığı oldukça sinsi bir hastalıktır. Bu hastalık tiroid bezlerinde oluşan bir iltihaplanmadan kaynaklı olan bir hastalıktır. Tiroid hastalıkları tarzında belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Hastalık Japon bir doktor tarafından yapılan çalışmalar ile ortaya çıkartılmıştır. Tiroid bezinin iltihabı sonucunda ortaya çıkan hastalık guatr tarzında belirtilerle de ortaya çıkmaktadır. Guatr tarzında oluşan şişmeler farklı şişliklerde ve şekiller ile boyun bölgesinde meydana gelmektedir. Haşimato hastası olan kişilerin çoğunluğu tiroid yetmezliği ile karşılaşmaktadır. Haşimato hastalığının sendromu sonucunda ortaya çıkan belirtiler;

  • Kolesterol düzeyinde artışlar
  • Kalp atışında yavaşlama
  • Kabızlık
  • Depresyon
  • Seste kısıklık
  • Kaşlarda inceleme
  • Saçlarda dökülme
  • Ciltte kabarma
  • Ciltte kuruma
  • Kadınlarda hamile kalma zorluğu
  • Regl dönemlerin ağrı ve düzensizlikler
  • Halsizlik
  • Sürekli olarak üşeme
  • Kilo alımı

Haşimato hastalığının sonucunda hasta olan kişilerin bağışıklık sistemi direk olarak tiroglobuline karşı gelmek adına antiTG antikoru üretmektedir. Bu antikorun üretilmesi ile haşimato hastalıkları sendromu bulunan kişilerde tiroid bezi hasarına neden olur. haşimato tiroidi hastalığı olan kişilerdeki sorunu uzman olan doktorlar ancak yapılacak olan ultrasonografi de anlayabilir. Oluşan haşimato tiroidi sonucundaki iltihabı hormonun salgılanmasında azaltma yapar. Yani tiroitlerde tembellikler oluşmaya başlar.

Oluşan hastalık metabolizmada yavaşlamaya neden olur ve kiloda artışlar oluşur. tiroid hastalıkları erken dönemde fark edilmezse kanser olasılığı ile kişileri karşı karşıya bırakır. Ayriyeten solunum yolu enfeksiyonu, stres, üzüntü, depresyon ve tiroit kanseri yapar.

Haşimato Hastalığının Erkeklerde ve Kadınlarda Oluşma Nedenleri Ne demek?

Tiroidlerde oluşan haşimato hastalığının en büyük sebebi bağışık sisteminin antikor üretmesinden kaynaklaması ve tiroide aldırmasıdır. Bilim dünyası da bu bağışıklık sisteminin ortaya çıkardığı bu sistemin nedenini bilmemektedir. Bağışıklık sisteminden kaynaklı oluşan saldırının bilim alanındaki oluşma sebepleri arasında;

  • Bakteri ve virüs; vücutta oluşan bakteriler ya da virüsler antikor üretimine sebep olabilmektedir. Bu da antikorların vücuda saldırmasına sebep olur.
  • Hamilelik süreci; doğum yapan kadınların bazıları hipotiroidi hastalığının farklı formları ile karşı karşıya kalabilir. Hipotiroidi hastalığı zaman içinde kendiliğinden geçme özelliğine sahiptir ama bazı kişilerde hipotiroidi hastalığı geçmez. Geçmeyen kişilerde haşimato hastalıkları yapar. Yani hamilelik ve hamilelik süreci sonrası hastalığı tetikleyebilmektedir.
  • Gen; bu hastalık genetik olarak kişiden kişiye geçerek gelişebilmektedir. Genetik yapıdan kaynaklı olarak erkeklerde ve kadınlarda ortaya çıkarak sorun yapar.
  • İyot; iyot tüketiminin fazla olması sonucunda tiroid iltihabı oluşur ve meydana gelen zararları sonucunda haşimato hastalığı yapar. Tiroit hastalığı oluşup oluşmadığı konusunda bazı testlerin yapılara değerleri konusunda planlama yapılması gerekir. Ortaya çıkan değerleri ile alakalı olarak uzmanların yorumlama yapması gerekir.

Haşimato Hastalığının Tetkikleri Nedir?

Tiroid iltihabı sonucunda meydana gelen hastalık zararları sonucunda kişilerde kanser yapar. Tiroid kanseri ile alakalı erken teşhis yapılabilmesi adına mutlaka test ve tetkiklerin yapılması gerekir. Kanseri ve oluşan iltihabı teşhis etmek için kan testi yeterli olacaktır. Kaan testinin ve diğer testlerin yapılmasından önce erkeklerde, çocuklarda ve kadınlarda fiziksel açıdan muayene yapılmalıdır. Özellikler çocuklarda yapılacak olan fiziksel muayenesinin detaylı yapılması gerekir. İltihabı ve kanseri teşhis etmek için;

  • Hormon testi; tiroid kanser teşhisi ve tiroid iltihabı için kan örneği alınır ve gerekli olan değerlere bakılır. Çocuklarda aynı şekilde yapılmaktadır. Ortaya çıkan sonuç kanser ve iltihabı konusunda pozitif ise antikor testi yapılmalıdır. Çocuklarda da antikor testi yapılır.
  • Antikor ile alakalı, kanser ile alakalı ve iltihap ile alakalı değerleri saptamak adına çocuklarda, erkeklerde ve kadınlarda kan testi yapılır. Değerleri demek, antikorların seviyelerin normal sınırlarda çıkması anlamına gelir. Bu değerler yüksek çıkmazda haşimato hastalığı, tiroid kanseri riski oluşmaz. Haşimato hastalığı demek, tedavi edilmezse kanser olma riski demektir.

Haşimato hastalığı ilk olarak belli başlı belirtiler göstermez. Hastalık belli evreler ile ortaya çıkar. Bu evrelerin geç dönemde fark edilmesi sonucunda kanser oluşabilir. Hasta olan kişilerde genelde seste kalınlaşma, yüzde ve elde şişme, devamlı olarak uyku durumu, halsizlik oluşur. Bunların yanı sıra kabızlık, memelerden süt gelme, regl düzensizlikleri ve ağrılar oluşur. Saçlarda, kaşlarda dökülmeler, ciltte kuruluk, kal zarında ve akciğerde su toplaması ve fiziksel anlamda görünüm değişiklikleri meydana gelir.

Haşimato Tiroid Kanseri Hastalığının Tedavisi

Hastalığının tamamen ortadan kaldıracak olan tedavi bulunmamaktadır. Yapılacak olan tedaviler hipotiroid ve guatr ile alakalı olarak planlanır ve bu planlama doğrultusunda süreç işler. İlaç tedavisi yanı sıra bitkisel olan kürlerde bu anlamda fayda sağlar. Özellikle Saraçoğlu kürü tiroid hastalığının geçirilmesi konusunda sık şekilde kullanılır.

Saraçoğlu kürü;

  • 1 bardak klorsuz su
  • 6 gram yoğurt otu

Saraçoğlu Kürü Hazırlanışı;

Saraçoğlu kürü için su ve yoğurt otu birlikte 5 dakika boyunca kaynatılır.  Kaynayan karışım sonrasında kenara alınır ve ılımaya bırakılır. Ilıması tamamlanan Saraçoğlu kürü süzülür ve belli bir kısmı gargara olarak kullanılır. Geriye kalan kısmı da içilmelidir. 1 ay boyunca taze şekilde yapılmalı ve her akşam düzenli şekilde uygulanmalıdır. Saraçoğlu kürü düzenli ve aksatılmadan kullanıldığı zaman % 50’den daha fazla fayda sağlamaktadır. Yoğurt otu dışında ebegümeci, zencefil ve dereotu çayları da haşimato hastalığının azalması konusunda faydalıdır.