Tiroglobulin Testi Yapılması İçin Neler Yapılmalıdır, Bu Test Neden İstenmektedir?

Tiroglobulin tiroid bezinde bulunan hücrelerin yardımı ile sentez edilen bir proteindir. Tiroglobulin düşüklüğü ya da yüksekliği tiroidlerde bulunan sorunların oluşması ile ortaya çıkar.

Tiroglobulin Testi Nasıl Yapılır?

Tiroglobulin kan dolaşımında yer alır, testi de kan dolaşımındaki değerleri konusun da detay verir. Tiroglobulin düşüklüğü ya da yüksekliği bu şekilde ortaya çıkar. Tiroglobulin tiroid bezinde bulunan hücrelerin yardımı ile sentez edilen bir proteindir. Tiroidler meydana gelen kanserden kaynaklı olarak hastaların cerrahi işlemleri öncesinde ve sonrasındaki dönemde var olan takibinde kullanılacak testler ile alakalı detaylarda ortaya çıkartacaktır.

Tiroglobulin düşüklüğü ve yüksekliği tiroid bezinde meydana gelen iltihaplardan ve hasarlardan kaynaklı da meydana gelir. Özellikle değerleri konusunda farklılıklara rastlanmaktadır. Değerleri normal seviyenin altında ya da üstünde izler. Tiroglobulin hormonu sağlıklı olan kişilerde kan dolaşımı içinde oldukça düşük seviyelerdedir. Normal bir kişide tiroid hormonlarının salgılanması sırasında tiroid bezi yardımı ile üretilen bir proteindir.

Meydana gelen bu proteinden tiroid hormonları meydanda gelir ve tiroid hormonlarının salgılanması ile birlikte tiroglobulin kan dolaşımın içinde salınır.

Tiroglobulin proteinin her daim normal düzeyde olması yüksekliği ve düşüklüğü yaşanmaması gerekir. tiroid bezinde var olan hasarlarda, tiroidlerin aktivitelerinin artmasında ve bezlerinin büyümesinde tiroglobulin normal düzeyden fazla salınır.

Tiroglobulin Testi Neden İstenir?

Tiroit kanserlerinde tiroid bezleri ameliyat ile çıkartılarak alınmaktadır. Bu aşamadan sonra radyoaktif iyot tedavisine geçilir ve var olan dokunun tamamen ortadan kaldırılması için işlem yapılır. tiroid kanserinin ameliyatı öncesinde genelde yüksek çıkacaktır. Tiroid dokusunun çıkartılması ile protein değeri hızlı şekilde düşmeye başlar. Bu aşamaların yapılmasından sonra kan dolaşımında tiroglobulin olmaması beklenmektedir.

Normal düzeylerde bile protein varsa yapılan tedavi ile tiroglobulin üretecek kadar tiroid kalmaz. Kan dolaşımında bulunan tiroglobulin yarılama ömrü 2 ila 4 gün aralığındadır. Tedavisi kapsamında yapılacak ameliyat sonrasında ortaya çıkacak olan cevapların değerlendirilmesi amacı ile bakılmaktadır. Belli başlı aralıklar ile ölçümleri yapılır ve tiroglobulin tiroid tedavisi ile birlikte normal değerlerinin düşüşü beklenir. Tedavisi sonrasında meydana gelebilecek olan tiroglobulin yükselmeleri de kanserli olan dokuların tam anlamı ile çıkarılmadığını ya da kanser hücrelerinin tekrardan ortaya çıktığını gösterir. Tiroglobulin testleri tiroidlerde bulunan kitleleri arttıran ve dokularda zedelenmelere sebep olan durumlarda da istenmektedir.

Dolaşım sisteminde bulunan tiroglobulin konsantrasyonu tiroit bezlerindeki iltihapları ya da graves hastalığı durumunu da yükseltebilir. Proteinin normal olup olmadığına bakmak adına kol damarından alınan kan örneği yeterli olacaktır.

Normal Değerleri ve Sonuç Açıklamaları Nedir?

Normal değerleri nedir, testin yapılacağı laboratuvar ortamına, kullanılacak olan yönteme ve cihaza bağlı olarak referans aralıkları değişkenlik gösterebilir. Bundan dolayı da testin yapıldığı laboratuvarın değer aralıkları baz alınmalıdır. Normal sağlıklı olan kişilerde değer aralıkları;

  • 33 ng/ mL’nin altındadır.
  • Tiroidleri çıkartılan kişilerde ise 0.1 ng/ mL’nin altındadır.

Bu değerler her yaş için geçerli olan değerleridir. Normal bir şekilde yaşamını sürdüren kişilerde düşük seviyeler ile karşımıza çıkar. Cerrahi işlemler öncesinde yüksek düzeylerde olan seviyeler cerrahi işlemler ve tedavisi ile düşüşe geçmiş ise tedavisi konusunda başarı sağlandığı ortaya çıkar. Tedavisi sonrasında yükselmeler başlar ise kanser nüks etmiştir.