Hamilelik Döneminde TSH Değerlerinde Düşüklük Neden Meydana Gelir?

Hamilelik döneminde tiroid hormonlarında meydana gelen düşüklükler sonucunda anne adayında ve bebekte ciddi düzeyde sorunlar meydana gelebilir. Bunun için tedavi gerekmektedir.

Gebelikte Tiroid Düşüklüğü Neden Olur?

Tiroid düşüklüğü yani hipotiroidi sorunu sT4, St3 hormonlarının normal seviyelerinden daha düşük olması sebebiyle tiroid bezlerinin yeterli düzeyde görevini yapamaması durumudur. Gebelik dönemi içinde yaklaşık olarak % 1 ila2 oranında izlenmektedir. Bu sorun meydana geldiğinde kilo alma, uyku hali, saçlarda dökülme, cilt yüzeyinde kuruma, halsizlik ve unutkanlık tarzında sorunlar meydana gelmeye başlar. Gebelikte bebeklerin ihtiyaçlarından kaynaklı olarak anne adayında tiroidin salgılanması artmaktadır. Hipotiroidi ise iyot eksiliğinin meydana gelmesidir. İyotun eksikliğinden kaynaklı olarak tiroid bezlerinde aşırı düzeyde büyüme yani guatr adı verilen hastalık meydana gelir. tiroid bezleri büyümeye başladıkça görülebilir bir hale gelir.

Gebelikte östrojen hormonu salgılanmasının artmasından kaynaklı olarak TBG’de artar. Bundan kaynaklı olarak T4 artar. Gebelikte T4 seviyesinin artması oldukça normaldir ama serbest T4 ve serbest T3 düzeylerinin artması normal olarak kabul edilmez. TSH seviyeleri ilk 3 aylık dönem dışında gebelikte normal seviyelerde olmak zorundadır. İlk 3 aylık dönem içinde ise B-HCG hormonları TSH tarzında etki gösterdiğinden dolayı TSH hormonunda azalmalar ve normal seviyelerinin altında ölçülme ortaya çıkabilir. Sonrasında normal seviyelerde ölçülmelidir. Zaten hamile kalmadan önce tiroidler ile alakalı olarak detaylara bakılmalıdır. Gebelikte normal TSH düzeyleri;

  • İlk trimester dönem ( gebeliğin 1,2 ve 3 ayları ) 2.5 MIU /L’den daha düşük
  • İkinci trimester dönem ( gebeliğin 4,5 ve 6 ayları ) 3 MIU /L’den daha düşük
  • Üçüncü trimester dönem ( gebeliğin 7,8 ve 9 ayları ) 3 MIU /L’den daha düşük

Hipotiroidi sorununda laboratuvar sonuçları;

  • Tiroid düşüklüğü durumunda kan içinde sT4 ve St3 düzeyleri düşüktür. TSH seviyeleri ise yüksek ölçülür.
  • Serbest tiroid hormonların normal seviyelerde olmasına rağmen TSH hormonlarının yüksek seviyelerde ölçülmesi durumlarına subklinik hipotiroidi ismi verilir.

Gebelikte tiroid hormonu düşüklüğü yaşayan kişilerde belli başlı etkiler meydana gelir bunlar;

  • Preeklampsi
  • Düşüklere sebep olabilir
  • Ablasyon plasenta
  • Doğumun gerçekleşmesinden sonra bebekte zeka gerilikler
  • Anne adaylarının sağlığını etkileyen riskler

Hamilelikte TSH Düşüklüğü Tedavisi

Bebekler kendi tiroid hormonlarını 16 ila 18 hafta sonrasında üretmeye başlarlar. Bu süreç içinde fetüsün gelişmesi ve büyümesi için anne adayının tiroidlerin salgılanan hormonlar destek verir. Yani anne adayının T3 ve T4 hormonlarınca bebeğin bu ihtiyacı karşılanır. Bundan dolayı anne adayının hamilelikte hormon seviyesinin normal olması çok önemlidir.  Öncesinde ya da hamilelik dönemi içinde düşüklüğü ya da yüksekliği olmamalıdır. Bu hormon sayesinde bebeklerin vücut fonksiyonları, beyin gelişimleri ve normal gelişimleri fazlasıyla etkilenir. Yani bebeği fazlasıyla etkileyen bir hormondur. Hamilelik dönemi içinde hipotiroidi sorunu mevcutsa ilaç şeklinde anne adayına verilir ve yerine konması sağlanır. Anne adayına levotiroksin ilacı verilecektir. Bu süreçte T3 hormonu ilaç şeklinde verilmez. T4 hormonun tek olarak verilmesi yeterli gelecektir. Çünkü T4 hormonu insan vücudunda asıl etkiye sahip olan hormondur. Subklinik hipotiroidi durumunda da düşük dozlarda ilaç tedavisi yapılması gerekir. Yapılacak olan tüm tedavisi endokrinoloji uzmanı eşliğinde planlama yapılarak yapılmalıdır. Hamilelik süresi boyunca ve doğumdan sonra da 1 ila 2 ay aralıklar ile TSH ve St4 hormonlarının değerleri kontrol edilmelidir. Alınacak olan T4 yani levoriroksin ilaçları vitamin, demir kalsiyum tarzında ilaçlar ile birlikte alınmaz. Çünkü bağırsak emilimleri üzerine etki sağlar. Normal değerlere dönmesi ve tedavisi açısından ilaçların düzenli ve önerilen dozda kullanılması çok önemlidir. Hamilelik boyunca anne adaylarının bu TSH tedavisi kapsamında sabırlı olması gerekir. Hamilelikte akla takılan tüm sorular detaylı şekilde uzman hekime sorulmalı ve kişi bu konularda kendini aydınlatmalıdır. Bu sayede daha rahat ve huzurlu bir hamilelik geçirmek mümkün olur.