Hamilelik Döneminde Haşimato Hastası Olan Kişiler Ne Yapmalıdır?

Hamilelik döneminde haşimato hastalığına sahip olan bayanların ve bebeklerinin detaylı şekilde takip edilmesi gerekir. Bu süreçte hem bebek hem de anne ciddi zararlar görebilir.

Haşimato Ve Gebelik Arasındaki İlişkisi Nasıldır?

Haşimato hastalığı tanısı koyulan bayanların gebelik dönemlerinde hem kendileri hem de bebekleri etkilenmektedir. Etkilerden kaynaklı olarak haşimato hastaları belli başlı problemler yaşarlar. Hastalığın ve hamileliğin her evresinin takip edilmesi gerekir. Takip altında tutulmayan kişiler ve tedavi edilmeyen haşimato hastaları bu süreçten fazlasıyla bebekleri ile beraber etkilenirler.

Tiroid hastalığı gebelikte takip altında tutulursa oldukça başarılı sonuçlar ile bebek dünyaya gelmektedir. Gebelikte tedavisi doğru şekilde planlanmayan ve tedavisi yapılmayan tiroid hastalığı sonucunda koma, kalp yetmezliği ve ölüm ile sonuçlanabilen riskler meydana gelmektedir. Ayriyeten hamilelik döneminde düşükler ve ölü doğumlarda meydana gelir. Hamilelikte olan halsizlikler, yorgunluk ve enerji düşüklüğünden kaynaklı olarak tiroid hastalığı belirtileri gözden kaçabilir. Bundan kaynaklı olarak hamilelikte ve hamile kalmadan önce mutlaka tiroid ile alakalı testlerin düzenli şekilde yaptırılması gerekir.

Ayrıca hamile olan kişilerde tiroitler normal döneme göre daha tembel şekilde çalışır ve büyür. Tiroidler hamilelikte önemli bir yere sahiptir. Bebeklerin beyinlerinin gelişmesi adına hormonunun hamilelikte tembel şekilde değil normal seviyede salgılanması gerekir.

Haşimato Hastalığına Sahip Kişiler Hamile Kalabilir mi?

Tiroit hastaları kolay şekilde gebe kalabilir ve bebek doğurabilir. Yalnızca haşimato hastalığı olan kişilerin gelin olduğu dönemden itibaren gebelik ile alakalı planlarının tamamını uzman ile beraber yapması gerekir. Hamilelikte ve hamilelik öncesinde uzmanlar tiroid hastaları ile alakalı birçok tetkik yapmalıdır. Sorun mevut ise ve hastalığı olan kişilerde gebe kalmadan önce gerekli tedavi yapılmalıdır. Hamilelikte gözden kaçan haşimato hastalığı ve tiroit sorunları oldukça ciddi sorunların oluşmasına sebep olabilir.  Haşimato hastaları belli başlı hastalıklara da yakalanabilir. Bunlar;

  • Düşük riski
  • Kansızlık
  • Hamilelikte zehirlenme
  • Gebeliğin sonrasında ciddi düzeyde oluşan kanamalar
  • Plasemtanon bebekten daha önce ayrılması
  • Erken olan doğum
  • Tembel çalışan tiroit
  • Doğum esnasında oluşan komplikasyonlar
  • Ölü doğan bebek

Hamilelik esnasında bu hastalığı olan ya da gelin olduğu dönemde bu hastalığı olan kişilerin bebeklerinde doğum esnasında birçok sorun meydana gelir. En sık görülen sorunların için böbrek hastalıkları ve yarık dama yer alır. Ayrıca gelin olan hastalarda tembel çalışan tiroitten kaynaklı olarak da beyin gelişimi sorunları da meydana gelmektedir. Gelin olan hamile kişilerde tiroit hastalığı erken dönemde fark edilirse bebeklere bu süreçte hormonun replasmanı yapılabilir.

Bu sorunları yaşamamak adına hamile kalmak isteyen kadınların mutlaka uzman ile görüşmesi ve hastalığı konusunda detaylı şekilde tedavi sürecine başlanması gerekir.

Gebelikte Tiroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu dönemde yapılacak tedavi tamamen antitiroid ilaçların yardımı ile yapılır. Kullanılacak ilaçların içerisinde plasentadan az şekilde geçecek olan dozlar ve çeşitler tercih edilir.  İlacın dozu uzman tarafından en doğru şekilde ayarlanmalıdır. Az şekilde ayarlanana dozların kullanımının ne bebeğe ne de anneye zararı bulunur. Kullanılacak olan dozun yüksek olması bebeğe ve anneye zarar verirken guatr olmasına da sebep olur. Ayrıca yüksek dozların kullanılması süte de geçmektedir. Hamilelik sürecinde ve sonrasında bebeklerin ve annelerin tiroit salgılarının devamlı olarak kontrol altında tutulması gerekir. Hamilelerde oluşan haşimato hastalıklarının kanser hücresi olup olmadığı ile alakalı detaylı araştırmanında yapılması gerekir. Ayrıca tiroid nodülleri bulunuyorsa bu nodüllerinde detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Nodüller aşağıdaki durumda ise araştırma yapılmalıdır;

  • 1 cm daha büyük bir hal almışsa
  • Hamilelik döneminde var olan nodül git gide büyümeye devam ediyorsa
  • Boyun kısmında el ile hissedilebilen nodül bulunuyorsa

Hamilelik döneminde genelde kanser hücrelerine çok nadir şekilde rastlanır. Kanser hücresi olan kişilerde ise yapılacak olan tedavi oldukça detaylı bir sürece sahiptir ve sürecin en doğru şekilde kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca bu süreçte kişilerin uzmanların söyledikleri tüm detaylara en doğru şekilde uyması da gerekmektedir.