Anti HBS Kaç Olmalı – Anti HBS Testi Amacı ve Sonuç Değerleri
Hepatit B, günümüzde ciddi sağlık sorunlarından biridir. Vücudunuzun bu hastalığa karşı göstereceği bağışıklık Anti HBS oranına bağlıdır. Vücudunuzdaki Anti HBS oranı ne kadar yüksek olursa bu tür rahatsızlıklara karşı bağışıklığınız da o kadar güçlü olacaktır.
Anti HBS ölçümü yaptırarak Hepatit B`ye karşı bağışıklığınızı öğrenebilirsiniz. Bu yalnızca bilgi amaçlıdır, eğer bir sağlık riskine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
İçindekiler
Anti HBS Nedir?
Vücutta hastalıklara karşı çeşitli hormonlar bulunmaktadır. Anti HBS de Hepatit B antijenini etkisiz hâle getirmek için koruyucu protein salgılayan bir bileşendir. Hepatit yüzey antikoru olarak da bilinen Anti HBS, insan vücudu tarafından doğal olarak üretilmektedir. Kişinin Hepatit B hastalığından tamamen korunabilmesi için vücudundaki anti HBS proteininin pozitif değerlerde olması gerekir. Bu bağışıklık sistemi gelişmediği sürece Hepatit virüsünün vücudu hasta etmesi ve ölüme yol açması uzak bir ihtimal olmayacaktır.
Anti HBS Ölçümü Nasıl Yapılır?
Vücuttaki Hepatit yüzey antikoru seviyesini öğrenmek için Anti HBc Ig G adı verilen bir test yapılır. TEst sonucu pozitifse vücudunuzda yeterince anti HBS var demektir. Ancak test sonucunun negatif gelmesi bedeninizin olası bir hepatit salgınına karşı savunmasız olduğunu gösterir. Bu durumda en kısa zamanda önlem almanız ve tedaviye başlamanız gerekecektir.
Anti HBS testi yapmak için kullanılan iki temel yöntem vardır. Bunlardan ilki Eliza testi, ikincisi ise Hepatit B kan paneli testidir.Bu konuda başlıca iki test yöntemi bulunmaktadır. Birincisi Eliza testi, ikincisi ise Hepatit B kan paneli testidir. İki test de kan ölçümüyle yapılır. Eliza testi genellikle AIDS hastalığında kullanılan bir yöntem olmakla birlikte çeşitli sapmalar yanlış sonuçlara sebep olabilmektedir. Hepatit B kan paneli testi de kan alındıktan uzun süre sonra sonuç getiren bir testtir.
Test Sonuçları Negatif Çıktığında Ne Yapmalıyım?
Hepatit B, birçok yoldan bulaşabilen bir hastalıktır. Cinsel ilişkiye girmek, küpe, dövme ya da piercing yaptırmak gibi sıradan bir faaliyet bile hastalığın bulaşmasına sebep olabilir. Bu virüsten tamamen yalıtılmış bir ortam yaratmak mümkün olmadığı için, vücudun bağışıklığına bakılmalı ve eğer test sonuçları negatif çıktıysa en kısa zamanda tedavi olunmalıdır.
Vücuttaki HBS oranı aşılarla ve yapay proteinlerle arttırılabilmektedir. Eğer tehlike arz eden bir durum söz konusuysa en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve anti hbs negatif sonuçlar verdiği takdirde takviye almalısınız. Aşı ve ilaç tedavisi gibi yöntemler sonucunda vücuttaki antikor oranı artacak ve vücut Hepatit`e karşı korunaklı hâle gelecektir. Bazı durumlarda belli aralıklarla aşı olmak da gerekebilir.
Anti HBS Değerleri Ne Olmalı?
Belirtildiği gibi, hepatitten korunmak için vücudunuzdaki anti hbs pozitif olmalıdır. Dolayısıyla her insanın anti hbs kaç olmalı konusunda bilgi sahibi olması gerekir.
Proteinlerin ve antikorların etkisi vücuttan vücuda değişiklik göstermelidir. Ancak Anti HBS oranının 10`un altında olması da ciddi anlamda tehlike arz etmektedir. 10, belirlenen alt sınırdır ve tek başına yeterli değildir. Hepatit`e karşı tamamen korunmak için vücuttaki yüzey antikoru oranının taban sınırının belli bir miktarda üstünde olması faydalı olacaktır. Alt sınır 10 olsa bile, garantili bir koruma için gereken sınır en az 50`dir.