Anti TPO Yüksekliği Tedavisi ve Değerleri Konusu Hakkındaki Detaylar Nelerdir?

Anti Tpo tiroid bezleri için bir antikorun meydana olup olmadığını ve meydanda olan antikordan kaynaklı olarak bir sorunun var olup olmadığını meydana çıkartmak adına yapılan testtir

Anti Tpo Yüksekliği Nedir, Neden Yükselir?

Anti Tpo tiroid bezlerine karşın bir antikorun meydana çıkıp çıkmadığını ve meydana gelen antikordan kaynaklı olarak bir sorunun var olup olmadığını meydana çıkartmak adına yapılan testtir. Bu yapılan test sonucunda anti tpo düşüklüğü, anti tpo ve anti tg yüksekliği ortaya çıkar. tioid bezi sorunları için endokroloji uzmanı tarafından istenen bir testtir. Anti tpo yüksek olursa tiroid bezi hastalığı var olduğunu gösterir. Bu hastalık genelde otoimmün olarak karşımıza çıkmaktadır. Otoimmün ülkemizde sık şekilde rastlanan ve haşhimoto tiroid sorunu olarak bilinen bir hastalıktır. Hastalık meydana geldiğinde anti tpo yüksek değerleri ile belirlenir. Hastalıkta tioid bezlerinde ve tiroid hormonlarının yapımlarında bulunan enzimler tpoyu yabancı bir cisim olarak algılar. Tpo değerleri yükselmesi ile bağışıklık sistemi savaşmaya başlar. Yok, etmek adına antikorlarını salgılamaya başlar. haşhimato hastaların kanlarında bu salgının değerleri yüksek düzeyde çıkar. Bu sorun tiroid bezi hastalığıdır. Anti

TPO’nun normal değer aralığı 0-9 IU/ml’dir. Yüksekliği ya da düşüklüğü olması durumunda rahatsızlıklar başlar. Değerleri laboratuvara göre değişir ve çıkan testleri en doğru şekilde uzman kişi yorumlayarak gerekli olan tedavi sürecine başlar.

Anti TPO Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Tpo`nun yüksek değerleri gizli tiroidin düşüklüğü ile hipertiroidine işaret ediyor olabilir. Ayrıca tiroide bağlı olup ya da bağlı olmayan otoimmünde işaret edebilir. Bu değerler gebelik yani hamilelik döneminde de değişebilir. Özellikle gebelik öncesinde tiroid ile alakalı testlerin yapılması gerekmektedir. Gebelik döneminde düşüklüğü ya da yüksek seviyelerde seyretmesi belli başlı belirtileri meydana getirir. Çok çıkması ya da çok düşmesi gebelik döneminde iyi değildir. Normal seyretmesi ve gebelik dönemi içinde bir sorun meydana gelmişse tedavisi için gerekli önlemlerin alınması gerekir. tg değerleri konusunda çok çıkma olursa aşağıda bulunan sorunlar meydana gelebilir. Bu gebelik döneminde de oluşabilmektedir.

  • Anti tg seviyesinde çok yükselme olan kişilerde haşimato hastalığı riski bulunur. Bu hastalığa sahip olan kişilerin % 90 tg ile tpo yüksekliğinden bu duruma gelmiştir. Hamilelikte de meydana gelebilir.
  • Hipotirodi hastalığına ve gizli hipotiroidin hastalığına sebep olabilir.
  • Adrenal yetmezliklerine ya da şeker hastalığına sebep olabilir.
  • Bağışıklık sisteminden kaynaklanan tiroitlerde sorun yaşayan kişilerin çoğunluğunda yüksek değerler çıkmaktadır. Bu hamilelikte de geçerlidir.

Anti Tpo Yüksekliği Nelere Sebep Olur?

Haşimota hastalığı; otoimmün ve hipotiroidiye hastalığıdır. Gebelik ve kadınlarda erkeklere oran ile daha çok gözlemlenir. Sebep, neden ve tedavisi konusunda uzman ile beraber hareket edilmelidir.

Graves hastalığı; hipertiroidiye sebep olan otoimmün hastalığıdır. Bu sorunun neden meydana çıktığı bilinmemektedir. Değerleri çok yükseldiğinde ortaya çıkar.

Diğer hastalıklar; Sjögren sendrom, tükürük bezlerinde ya da gözyaşı bezlerinde meydana gelmiş olan hasarlar ile beraber göz ve ağız kuruluklarına neden olan bir hastalıktır.

Pernisivöz anemi; B 12 vitaminin emilimin sonucu meydana gelen hasralar sonucu ile ortaya çıkan kansızlık türüdür. Hamilelikte gözlemlenebilir.

Romatoid artrit; eklemlerde oluşan sorunlardır. Bu kişilerin hamile kalması yasaktır. Tedavisi ise oldukça uzun bir süre zarfını kapsar. Tg ve tpo değerleri belli aralıklarda kontrol edilerek tedavisi konusunda ek tetkikler istenebilir.

Lupus; cilt sorunlarına, yüksek ateşe ve eklem sıkıntılarına maruz bırakan bir hastalıktır.

Otoimün hastalıkların hemen hemen hepsinde tpo yüksekliği gözlemlenebilmektedir. Belirtileri, neden olduğu, düşüklüğü, yüksekliği tg değerlerinin ölçülmesi ve gerekli tetkiklerin yapılması ile ortaya çıkar. Değerlerin yükselmesi ile belli başlı belirtiler meydana gelir. Bunlar;

  • Sebebi bilinmeyen kilo kaybı ya da kilo artışı
  • Aşırı düzeyde yorgunluk
  • Kas sorunları
  • Aşırı hareketlilik
  • Adet sorunları
  • Sık şekilde değişen duygu durumları
  • Cilt sorunları
  • Depresyon
  • Kısırlık
  • Tuvalet alışkanlıklarının birden değişmesi
  • Soğuğa ve sıcağa karşı dayanma gücünün yitirilmesi

Anti TPO Yüksekliği Tedavisi ve Düşüklüğü Nedir?

Başlı başına müdahale edilecek olan bir hastalık değildir. otoimmün tiroid hastalıklarının ya da diğer otoimmüm hastalıklarının tanısı konusunda destek sağlayan bir testtir. Bundan kaynaklı olarak normal zamanda ya da hamile olan kişilerde teşhis edilen bir hastalık varsa bu tedavi sürecinde kullanılır. Özellikle haşimato hastalığından kaynaklı olarak verilecek olan hormonlar hamile kalan kişilerde ve kalmamış olan kişilerde ömür boyu kullanılır. Graves hastalığında ise beta bloker ilaçların kullanımı yapılmaktadır. Tg yükseklikleri sonucunda iyot tedavisi ve bazı kişilerde tedavisi konusunda cerrahi müdahaleler bile yapılabilir. Yapılacak olan tedaviler kapsamında değerler düşürülür.

Yapılan kan tahlilleri sonucunda alınan sonuçlarda TPO değeri 9 IU/ML’den daha küçük olması hiç sağlıklı bir durum değildir. Bu tarz bir durumda hamile ya da normal bir kişiye otoimmün tiroid hastalığı tanısı koyulur. Bundan kaynaklı olarak kişilerde tiroidler ile alakalı sorunlar mevcut ise otoimmün olmayan guatr ya da diğer tiroid bezi iltihaplanmalarından kaynaklanma ihtimali de mevcuttur.