Tiroid Hormonun Bozukluğunda Var Olan Sorunlar Neden Meydana Gelir?

Tiroid hormunu bezi bozukları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hastalığın neden kaynaklandığını bulmak adına detaylı testler yapılmalıdır. Tedavisi için gereklidir.

Tiroid Hormonun Bozukluğu Belirtileri

Tiroid bezi kişilerin vücutlarında oldukça önemli bir yere sahiptir. İnsan vücudundaki birçok faaliyeti kontrol eder ve hormonların yapımlarını sağlar. Bu bezler endokrin bezleri içinde yer alır. tiroid bezi bozuklukları sonucu birçok hastalık da meydana gelmektedir. Bu hastalıkların belirlenmesi adına belirtilere dikkat etmek önemlidir. Tiroid bozukluğu belirtileri tedavisi konusunda oldukça önemli ipuçlarını verecektir. Tiroid bozukluğu belirtileri ve tedavisi için aşağıdaki detaylara dikkat etmek gerekir. Bu belirtiler dikkat edilerek anlaşılır.

  • Tiroid bezi hormonu içinde var olan büyümeler guatra sebep olur. Karşıdan bakıldığında da boyun bölgesinde şişlik meydana gelir.
  • Boyun bölgesinde tiroid hormonu salgısının fazla olması ve şişlik meydana gelmesi ile nodüllerde oluşur.
  • Tiroid bezi hormonu salgısından ve sorunlarından kaynaklı olarak boyun bölgesinde ağrı meydana gelir. Tiroid bezi iltihapları da fazlalaşır.
  • Aşırı düzeyde kilo verme guatra sebep olur.
  • Aşırı düzeyde kilo alma da tiroid hormonu salgısından kaynaklı olarak tiroidin yetmezlik sorunlarına sebep olur.
  • Gözlerde meydana gelen büyüme graves hastalığı adı verilen zehirli guatra sebep olur.

Nedenleri Ve Etkileri

Tiroid hormonu bozuklukları aşağıda bulunan nedenlerden kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Bunlar;

Guatr; tiroid hormonu bezlerinde meydana gelen büyümelere verilen addır. Özellikle iyot eksikliğinden kaynaklı olarak meydana gelen bir sorundur. Tedavisi ilaçla yapılabileceği gibi cerrahi işlemler ile de gerçekleştirilebilir.

Tiroid nodülleri; bezler içinde bulunan farklı hücre gruplarıdır. Toplum içinde sık şekilde karşılaşılan bir sorundur. Kötü huylu ve iyi huylu olarak karşımıza çıkar. Kötü huylu mu iyi huylu olup olmadığına bakmak adına gerekli tedavisi kesinlikle yapılmalıdır. Kötü huylu olan nodüller karşımıza kanser hücresi olarak da çıkabilir. Tedavisi kesinlikle cerrahi uygulama ile yapılır ve yerinden çıkartılır. Komplikasyonu yüksek olduğundan dolayı genelde ilk ameliyattan sonra ikinci bir ameliyatta gerekir. İkinci ameliyattan kalan dokuların yerinden tamamen çıkartılması çok önemlidir.

Tiroid İltihapları

Tiroid iltihapları üç farklı grup içinde incelenir. Bunlar;

  • Akur tiroidler, kısa süren bu sorun hızlı şekilde başlamaktadır.
  • Geçici tiroidler, bu türdeki sorunlar 1 seneden daha az devam ederler. Geçici olanlar; Radyasyon (genellikle ışın tedavisi ile) tiroiditi, Postpartum (doğum sonrasında meydana gelir) tiroiditi, sessiz ve ağrısız tiroidler, Subakut tiroiditlerdir.
  • Kronik tiroiditler, bunlar ömür boyunca devam ederler. Bunlar; Riedel struması, Juvenil tiroidit, Atrofik tiroidit ve Hashimoto tiroiditidir.

Hashımoto Hastalığı

Bu hastalık en sık gözlemlenen ve yaygın olan bir hastalıktır. Kronik şekilde gelişen bu sorun hayat boyunca devam eder. Bu hastalığa lenfositik, lenfadenoid ve otoimmün gibi isimlerde verilir. Bundan dolayı da birbirleri ile kolay bir şekilde karıştırılır. Tiroid bezlerinde bulunan bozukluklarının en önemli sebebi ve en sık görüleni haşhimato hastalığıdır. Tedavisi konusunda uzmandan yardım alınması gerekir. Tedavisi konusunda hastaların uzman kontrollünden çıkmadan yaşamına devam etmesi çok önemlidir. Ayrıca kontrollerin aksatılmaması ve verilen ilaçların önerilen dozda kullanılması gerekir.