Bebeklerde TSH Yüksekliği Nedenleri Ve Tedavisi
TSH, Tiroid Uyarıcı Hormon olup hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Solunum hızı, vücut ısısı, metabolizma gibi fonksiyonların düzenlenmesi için önemli bir hormondur. Bebeklerde neonatal hipotiroidi denilen tiroid hormonu yetersizliğinden kaynaklı TSH yüksekliği ile görülen bir hastalık vardır. Halk arasında hipotiroidi olarak da denilmektedir.
İçindekiler
Bebeklerde TSH Yüksekliği Hakkında
Hipotiroidi tiroidin yeterli hormon üretemeyişi olarak anlaşılır ve bebeklerde TSH yüksekliği her türlü tiroid hastalığına neden olabilir. Tiroid nodülü, hipertiroidi yani zehirli guatr, tiroid kanseri bebeklerde görülen hastalıklardır. Bebeğin sağlıklı gelişimi için TSH düzeylerinin normal olması gerekmektedir. Tiroid hormonu yetersiz olduğu durumlarda TSH yüksekliği meydana gelir. Bebeklerde TSH yüksekliği bazı yöntemlerle anlaşılabilir. Bu yöntemler TSH kan testi, tiroid ultrasonografi ve tiroid sintigrafisidir. Yeni doğanlarda ve 3 yaşına kadar olan çocuklarda tiroid hormonu beyin gelişimi için çok önemlidir. Bebeklerde TSH yüksekliği tedavisi geciktiği durumda bebeklerin beyninde hasar oluşmaktadır. Bu da bebekte zeka geriliği ve fiziksel gelişim bozukluğu olarak görülmektedir. Bebeklerdeki TSH yüksekliği genel olarak araştırmalar sonucu doğuştan geldiği tespit edilmiştir. Yani tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda kısa zaman içerisinde tedavi edilmezse herkes tarafından ciddi sorunların habercisi olarak bilinmektedir.
Bebeklerde TSH yüksekliği bazı yöntemlerle anlaşılabilir. Bu yöntemler TSH kan testi, tiroid ultrasonografi ve tiroid sintigrafisidir. Yeni doğanlarda ve 3 yaşına kadar olan çocuklarda tiroid hormonu beyin gelişimi için çok önemlidir.
Bebeklerde TSH Yüksekliği Nasıl Anlaşılır VE Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde TSH yüksekliği belirtileri; süt emmek istememesi, kafasının normalden büyük olması, uzun süren kabızlık, sarılığın normalden uzun sürmesi, boyunun uzamasının olmayışı, anneyi gözle takip etmekte zorlandırabilir.Ayrıca annenin hareketleri yavaşsa, kilo alma, kas zayıflığı, kas ağrısı, eklemlerde ağrı, eklemlerde sertlik, eklemlerde hassasiyet, soğuğa karşı hassasiyet, seyrek ve sert dışkı, soluk cilt, bebeğin vücudunda şişlikler varsa, sürekli uyuyor hali varsa, ciltte kuruluk, ciltte pullanma ve yine cildinde parlak pembemsi renk yerine mat beyaz bir renk varsa, bebeğin TSH Yüksekliği açısından yani hipotiroidi olup olmadığının öğrenilmesi açısından muayene edilmesi gerekmektedir. Yeni doğan bebeklerde en sık görülen hastalık belirtileri ise; bebeklerin az hareketli olmaları, dilinin büyük olması, ses kalınlığı, göbek fıtığı, uzamış yeni doğan sarılığı, emme güçlüğü ve kabızlıktır. Eğer doktor tarafından teşhis konulursa, hiç zaman kaybetmeden bebeğin tedavisine başlanmalıdır. Doğumda hipotiroidi için bebeklerden topuk kanı alınıp bu teşhis konulabilmektedir. Fakat doğum sonrasında bebekten bu hastalık için şüphe duyulmasında topuk kanı alınması teşhis için yeterli değildir.
Bebeklerde TSH Yükseliği Ve Doğumsal Hipotiroidi Olup Olmadığını Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde TSH yükseliği, doğumuyla beraberinde gelmiş olabilir. Bunun anlaşılabilmesi için de topuktan kan alınması gerekir. Doğumdan sonra ise, Pediatri uzmanları tarafından bebeklerin muayeneleri yapıldığı sırada tiroid muayenesi de yapılmalıdır. Böylelikle bebeğin tiroidinde büyüme veya nodül olup olmadığı konusunda da kişiler bilgi edinebilir. Fakat en önemli konu yeni doğan her bebeğe topuktan kan alınmasıdır. Neonatal TSH testi sayesinde bebeğin tiroid ‘inden yeterli tiroit hormonu üretilip üretilmediği anlaşılmaktadır. Yeterli tiroit hormonu üretilmiyorsa neonatal hipotiroidizm teşhisi konulur. Sonra bu hastalıkla ilgili gerekli incelemeler yapılır.
Erken Tanı Koymak İçin Nasıl Bir Uygulama Yapılır?
Erken tanı koymak için topuk kanı alındığında, eğer teşhis konulursa bebeklerde erken tedavi uygulaması yapılıp, bebeklerin normal hayatlarını sürdürmeleri sağlanabilmektedir. Bebeklerde guatr varsa, hastalığın farkedilmesi daha kolaydır. Fakat guatr yoksa bebekler normal görüldüğü için daha geç tanı koyulabilir. Bu yüzden yenidoğan bebeklerde ilk 1 hafta içinde bu genel olarak 2. ile 5. gün arasında hipotiroidi taraması yapılarak önlem alınmış olunmaktadır. Her zaman erken tanı ve erken teşhis ile yapılan tedavilerden fayda görülmesi daha fazladır.
Bebeklerde TSH Değerleri Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerde 2 haftalık ile 5 aylık arasında TSH değerinin 1.7 ila 9.1 arasında olması beklenir. TSH değeri normal, T4 değerinin düşük olursa genellikle santral hipotirod rahatsızlığından şüphelenilmektedir. Bu konuda araştırma yapılır. Fakat TSH değerinin yüksek ve T4 değerinin düşük olmasında da tiroid bezi yetmezliğinden şüphelenilir. Bu durum hipotiroidi varlığından dolayı olduğu için hemen tedaviye başlanır. Hemen tedaviye başlanmasının sebebi, çocuk 3 yaşına gelene kadar TSH değerlerinin 0.5 ile 0.20 arasında bir değere ulaşmasını sağlamaktadır. Tedavi aşamasında TSH değeri ilk 6 aya kadar 4 kez 5.0 değerinden fazla olursa okula gitmesinde gecikme yaşanır.