TSH Yüksekliği Neden Olur Ve Etkileyen Faktörler Nelerdir?
TSH, hipofiz bezinden salgılanan tiroid uyarıcı bir hormondur. Fakat kişinin sağlık durumunun belirlenmesinde tiroid hormon düzeyi yeterli yorum yapmamıza yeterli olmaz. Bu nedenle ekileyen faktörleri ve oluşum nedenleri iyi analiz etmemiz gerekiyor.
İçindekiler
TSH Yüksekliği ve TSH Yüksekliği Neden Olur
TSH neden yükselir sorusunun sebeplerinden olan soya ürünleri, çok fazla tüketildiğinde bu soruna neden olmaktadır. Menapoz dönemlerinde alınan destekler de TSH`I yüksek çıkarır. Peki, tsh hormonu neden yükselir ve diğer bir sebep ise Tiroid sorunlarıdır.
- Soya Ürünlerinden Kaynaklı Sorunlar
- Tiroid Sorunları
- Hipofiz Bezi Tümörü
- Hipofiz Bezinin Alınması
- Diğer Sebepler
Tiroid bezleri kişilerin gelişimleri, metabolizma hızları, enerji mekanizması için etkili olan tiroid hormonunu sağlamaktadır. Tiroid düşüklüğü olduğu zaman daha çok TSH üretilir ve TSH yükselir. Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi, lityum içeren ilaçlar, iyot yetersizliği de tiroidi düşüreceği için TSH yükselmesi görülür. Hafif derecede tiroid yetmezliği tiroid ameliyatı geçiren hastalarda TSH` çıkarır. Tiroid ameliyatı sonrası TSH yüksekliği görülebilir. Peki hipofiz bezi tümöründen kaynaklanan TSH neden yüksek çıkar? Çünkü bu tümörler, TSH üreten hücrelerde kontrolsüz büyümeye sebep olur. Hipofiz bezinin alınması durumunda TSH üretimi olmaz. Böyle bir durumda TSH ilavesi için ilaçlar kullanılmaktadır. Fakat TSH bu durumda doğal yollarla sağlanmaz. İlaç kullanıldıktan sonra TSH dalgalanmaları ve yükselmesi meydana gelir. İlaç dozu artırıldığında TSH sorunları da artar.
TSH Yüksekliğinin Diğer Nedenleri Nedir?
Diğer nedenler; hamilelik başlangıcında östrojen hormonunun yükselmesi veya östrojen desteği almak için doğum kontrol hapı kullanmak, kolesterol düşürücü ilaçlar veya antidepresanlar kullanmak, tiroid hormonunu azaltan besinlerden tüketmek, aşırı demir desteği veya kalsiyum desteği almak da TSH yükselmesine sebep olmaktadır.
TSH yüksekliği belirtilerinin başında kişilerde ciltte görülen kuruluk, pullanma, solma, saçların yıpranması, saçların aniden çok fazla dökülmesi, göz çevresinde şişme, avuç içlerinde veya ayak tabanında sararma gelmektedir. Cilt haricinde zihinsel olarak da belirtiler gösterebilirler. Zihinsel belirtilerin başında ise depresyon sorunları gelmektedir. Bunun yanında kişilerin hızlı konuşamaması, kişilerin odaklanma problemleri yaşaması, hafıza zayıflığı veya bunama gibi belirtiler de görülür. Ayrıca seste kalınlaşmaların olması, kalp yetmezliği, kolesterol yükselmesi, kas ağrılarının görülmesi, eklem ağrıları, kadınların adet görememesi ya da ağır sancılarla geçen adetler, aşırı yorgunluk hissetme, unutkanlık yaşanması, soğuğa karşı hassasiyet de diğer görülen belirtilerdendir. Bu belirtilerin görülmesi doğrultusunda kişilerin uzman bir doktora gitmesi gerekmektedir. Çünkü TSH yüksekliğinin tedavisi yapılması ve takip edilmesi gerekmektedir.
TSH yüksekliği belirtilerinin başında kişilerde ciltte görülen kuruluk, pullanma, solma, saçların yıpranması, saçların aniden çok fazla dökülmesi, göz çevresinde şişme, avuç içlerinde veya ayak tabanında sararma gelmektedir. Cilt haricinde zihinsel olarak da belirtiler gösterebilirler.
TSH Yüksekliği Tedavisi Nasıl Oluyor?
Kişilerin bu rahatsızlıkla karşılaştıkları zaman nasıl davranması ve hareket etmesi konusunda doktor tavsiyesi ile devam etmesi gerekmektedir. TSH ve tiroid hormonlarının kanda bulunma miktarları arasındaki dengeye bakılır. Tedavi sırasında bu denge korunmalıdır. Kaliteli yaşam yaşayabilmek için de dikkatli davranması gerekmektedir. TSH yüksekliği çeşitli kan ölçümleri yapılarak belirlenmektedir. Hastalığın tanısı konulduktan sonra çeşitli ilaç tedavileri ile TSH değerleri normal düzeye getirilir. Tedaviler Sentetik T4 tedavisi, Sentetik T3 tedavisi ve beslenmedir. Kişilerin yeterli iyot almaları için diyet programı yapmalı ve guatrojenik gıdalardan uzak durmalıdır. Sentetik T4 tedavisinde levotiroksin ilaçlar kullanabilir. Bu tiroid hormonu desteği sağlar. Sentetik T3 tedavisinde ise; liyotironin sodyum kullanılır. Fakat bu ilaçların kalp sorunlarını tetikleyici etkisi olduğu için yaşlılarda dozu az olarak alınır. 6 hafta kadar süre sonunda tiroid hormonu dengelenebilir. Kimi zaman daha uzun sürebilir. Genelde TSH yüksekliği olan kişilere hipertiroidi tedavisi uygulaması yapılmaktadır.