TSH Yüksekliği Nedir, TSH Yüksekliği Belirtileri ve TSH Normal Değer Aralıkları Ne Kadardır?

TSH yüksekliğinin ortaya çıkabileceği çok farklı durumlar hakkında bilgiler ve TSH yüksekliği sonrasında ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar hakkında detaylar

TSH Yüksekliği Nedir?

Beyinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH hormonu görevi bakımıyla çok önemlidir. Kan vasıtasıyla tiroid bezine giden TSH hormonu tiroid hormonunun üretiminde görev almaktadır. Tiroid bezinin fazla miktarda hormon salgılaması sonrasında kandaki T3 ve  T4 hormon değerleri yükselecektir.

Tüm bu anlattıklarımıza bağlı olarak kandaki T3 ve T4 değerlerinin yükselmesi ise sonrasında hipofiz bezi aracılığıyla salgılanan TSH hormonu azalacaktır. En basit haliyle T3, T4 hormonlarının TSH hormonu ile etkileşiminden bahsedecek olursak, T3 ve T4 hormonlarının salgılanması ne kadar artarsa TSH hormonunun o kadar azalacağından bahsedebiliriz.

Tiroid bezinin normalden az miktarlarda hormon salgılaması sonrasında ise hipofiz bezi tarafından TSH salınımı yükseltilecektir. TSH salınımının yükseltilmesi ise tiroid bezi tarafından daha fazla hormon oluşturulmasına neden olacaktır. Kandaki T3 ve T4 miktarlarına bağlı olarak hipofiz bezi tarafından TSH hormonunun salınımı düşürülecektir veya yükseltilecektir.

TSH yüksekliğinin direkt olarak kandaki T3 ve T4 hormonlarının seviyesinin düşük olmasıyla alakalı bir şekilde hipofiz bezi tarafından ayarlandığı söylenebilir.

TSH Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Yüsek TSH değeri belirtileri nelerdir sorusuna cevap arıyoruz. Çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen tiroid yetmezliği durumlarında bazen sadece TSH hormon yüksekliği ortaya çıkabilmektedir. TSH hormon yüksekliği olmasına rağmen T3 ve T4 hormonlarının kandaki değerleri normal olabilmektedir.

Serbest halde bulunan kandaki T3 ve T4 değerlerinin normal düzeylerde olmasına rağmen serum TSH değerlerinin normalden biraz fazla yüksek olduğu durumlarda hafif derecede tiroid eksikliğinin olduğu söylenebilmektedir.

Hafif derecede tiorid yetmezliği olan kişilerde zamanla T4 ve T3 hormon miktarlarında azalma ve bunun yanında TSH seviyelerinin artması gözlenebilmektedir. Hafif derecede tiroid yetmezliği sonrasında tam tiroid yetmezliği görülmesi durumu böyle açıklanabilir.

TSH Yüksekliğinin ciltteki belirtileri arasında;

  • Solma
  • Saçlarda zayıflama ve incelme
  • Avuç içlerinde sararma
  • Ayak tabanında sararma
  • Kabuklaşma, pullanma ve kuruluk
  • Göz çevresinde şişme

TSH yüksekliğinin olası zihinsel problemleri arasında;

  • Bunama
  • Depresyon
  • Odaklanamama
  • Konuşmanın normale göre zayıflaması
  • Depresyon

TSH yüksekliğinin neden olduğu diğer yaygın belirtiler arasında;

  • Soğuğa karşı oluşan aşırı hassasiyet
  • Eklemlerde ve kaslarda ağrı
  • Refleks kayıpları
  • Kalp yetmezliği
  • Kolesterol yükselmesi
  • Cinsel isteksizlik
  • Kadınların adet görememesi
  • Kadınlarda ağır adet dönemi geçirme gibi nedenler yer almaktadır.

TSH Yüksekliği Neden Olur?

Tiroid sorunları TSH yüksekliğinin başlıca nedenleri olarak gösterilebilir. Tiroid düşüklüğü TSH yüksekliğine yeterince tiroid hormonunun salgılanabilmesi için daha fazla TSH üretilmesi sonrasında neden olabilmektedir.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak tiroid bezlerinde bulunan TSH hormonunun tanınmasını sağlayan reseptörlerin azalması nedeniyle TSH yüksekliği oluşabilmektedir.

Tiroit bezleri doğuştan gelen bazı sorunlar ve kanser gibi durumlar nedeniyle alınabilmekte, hasar görebilmektedir. Böyle durumlarda da TSH yüksekliği ortaya çıkmaktadır.

Bazı otoimmün hastalıklar ve haşamito durumu, hipertiroidi hastalığının tedavisinde kullanılan anti tiroit ilaçlar ve yine tedavide kullanılan radyoaktif iyot TSH yüksekliğine neden olabilmektedir.

Lityum içeren ilaçlar, kanser tedavisi amacıyla tercih edilen radyoterapi ve nadiren de olsa iyot yetersizliği TSH hormonu yüksekliği nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Çok fazla soya içeren ürün tüketmek ve menopoz esnasında bazen uzman kontrolünde kullanılabilen soya ürünü içermekte olan menopoz destekleri, hipofiz bezlerinde ortaya çıkan tümörler TSH hormonu değerlerinin yükselmesine neden olabilmektedir.

Hipofiz bezlerinin olmayışı TSH hormonu üretiminin olmaması anlamına gelmektedir. Bu gibi durumlarda ilaçla TSH takviyesi sağlanmaktadır. Fakat doğal yollar yerine ilaçla TSH takviyesi yapılması dalgalanmalara neden olacağı için TSH yüksekliğine neden olabilecektir.

Tüm bunların haricinde normalden fazla demir desteği ve kalsiyum desteği alınması, antidepresanlar, kolestipol ve kolestiramin içermekte olan kolesterol düşürücü ilaçlar da TSH yüksekliğine neden olmaktadır. TSH yüksek çıktı neden sorusunun cevaplarını bu sayede vermiş olduk.

TSH Hormonu Normal Değer Aralıkları

TSH hormonu değerleri yapılacak olan çeşitli testlerle kolaylıkla ortaya çıkabilmektedir. TSH değerlerinin yüksekliğinin ve düşüklüğünün nelere yol açabileceği bilinerek kesinlikle uzman kontrolünde hareket edilmesi gerekmektedir.

Kulaktan dolma, tabir-i caizse koca karı yöntemleriyle yapılan testlere göre kendi başınıza çeşitli tedavi yöntemleri denemeniz sizlerin sağlığının daha kötüye gidebilmesine dahi neden olabilecektir. Bunun bilincinde olarak herhangi bir sağlık kuruluşu aracılığıyla yaptıracağınız TSH değerinizi öğrenmek için testlerin sonuçlarına kişisel yorumlarınızı katmadan hareket etmeniz gerekmektedir.

TSH normal değerleri uzmanlar tarafından 0.5 ile 4.8 µU/ml olarak belirlenmiştir. Değerlerdeki kullanılan birimler testlerin yapılacağı kurumlara göre değişiklik gösterebileceği için test sonuçları uzman doktor vasıtasıyla yorumlanması son derece önemlidir. Fakat belirtilen değerlerle yapılan ölçümlerde 0.5 ile 4.8 µU/ml altına inmesi veya üstüne çıkması farklı durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.