Kadınlarda ve Erkeklerde Farklı Durumlara Neden Olan FSH Yüksekliği Belirtileri
Kadınların ve erkeklerin çocuk sahibi olabilme kapasitesini etkileyen faktörlerden birisi olan FSH hormonu yüksekliğinin belirtileri ve FSH değerlerinin yüksek olmasına bağlı olarak yaşanabilecekler hakkında detaylar
İçindekiler
FSH hormonun önemi
Kadınların doğurganlığı konusunda bir genelleme yapacak olursak belirli bir yaşa gelip, maddi manevi imkanları olanların genelinin hayatlarının bir bölümünde çocuk sahibi olmayı hayal ettiklerini söylemek yanlış olmayacaktır. Fakat kadınların çocuk sahibi olma kapasiteleri diye bir durum bulunmaktadır.
Bu kapasite birçok faktöre bağlı olup konumuzda bu faktörlerin arasında yer alan FSH yüksekliği, FSH yüksekliği belirtileri, FSH yüksek olursa ne yapılabilir bu gibi detaylara yer vereceğiz.
Giriş kısmında sadece kadınlarda hormon yüksekliğinden bahsetmiş olsak da ilgili hormonun erkeklerde yüksek olma durumu da bulunmaktadır. Erkeklerde yüksek olma durumu belirtileri nelerdir, yüksek olduğu durumlarda nelerle karşılaşılır bu yazımızda bu konuya da değineceğiz. Beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanmakta olan hormon kadınlarda adet döngüsünün sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlarken erkeklerde ise üreme için gerekli olan spermin üretimini sağlamaktadır.
İlgili hormonu erkeklerde değerlendirecek olursak testislerin olmaması, kısırlık, kısırlık gibi bir durum olmamasına rağmen çocuk sahibi olamama ve testislerin varlığına rağmen az gelişmiş olması durumlarının teşhisinde ve konu hakkında yapılabilecekler konusunda yol haritası çizilebilmesini sağlamaktadır.
İlgili hormonu kadınlarda değerlendirecek olursak yumurtalıklardaki kistleri, hamile kalamama durumunu, kısırlık durumunu, menopoz durumunu ve polikistik over sendromu adı verilen hastalık hakkında teşhis ve değerlendirme imkanı bulabiliriz.
FSH Yüksekliği Nedenleri
Hormonun yüksekliği erkeklerde testisin fonksiyonlarını yeterince yerine getiremediğini gösterirken kadınlarda ise yumurtalıkların fonksiyonlarını yeterince yerine getiremediğini göstermektedir. FSH değerlerinin yüksek mi yoksa alçak mı ya da tam tersi şekilde normal mi olduğunun saptanabilmesi için ölçüm zamanının iyi ayarlanması gerekmektedir. Sağlıklı bireylerde oranların 10’un altında çıkması beklenmektedir. Ölçümlerde değerlerin 10 – 15 arasında çıkması için kadınlarda yumurtalıkların erkeklerde ise testislerin rezervlerinin azaldığını göstermektedir.
Kadında ve erkekte FSH yüksekliğinin 10 – 15 arasında olması gebelik şansının farklı açılardan incelendiğinde azalmış olabileceğini gösterse de 15 – 20 arasında bir değerin ortaya çıkması ise gebelik şansının diğer oranlara göre ciddi anlamda düştüğünü gösterebilmektedir.
Kadınlarda ve erkeklerde FSH yüksekliği nedenleri arasında yaşın ilerlemesi, yumurtalıklarda görülen rahatsızlıklar ve yumurtalık bölümünden gerçekleştirilen operasyonlar gelmektedir. FSH değerlerinin 25’den yukarı çıktığı durumlarda ise gerek bitkisel, gerek tıbbi gerekse tüp bebek gibi yöntemlerin gebe kalma konusunda olumlu sonuçlar vermedikleri gözlenmiştir. Değerlerin 40’ın üzerinde çıkması ise genellikle kadınlarda menopoz durumunu ifade etmektedir. Tüm bu detaylar ışığı altında FSH hormonu yüksekliğinin gebelik konusunda önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca FSH hormonu ölçümlerinde kadının menopoza girip girmediğinin ortaya çıktığı da bilinmektedir. Hormonun yüksekliğinin düşürülmesinden çok gebe kalmak için yöntemler nelerdir bunun araştırılması zaman kaybının önüne geçecektir.
FSH Yüksekliği Belirtileri
FSH yüksekliği kadınlarda ve erkeklerde farklı belirtilerle kendisini göstermektedir. Bahsedeceğimiz belirtileri görülen durumların tespit edildiği durumlarda gerekli ölçümlerin yapılması kan tahlilleriyle gerçekleşmektedir. Kan tahlillerinin ise doğru değerler verebilmesi için belirli zaman dilimlerinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin kadınlarda hormon değerlerinin sağlıklı bir şekilde ölçülebilmesi için yapılacak kan tahlillerinin adet dönügüsünün 3. gününe ( 2 – 5 gün aralığına ) denk getirilmesi gerekmektedir.
Kadınlarda FSH yüksekliği belirtileri arasında kısırlık, hamile kalamamak ve menopoz gibi durumlar yer almaktadır. Kadınlarda hormon yüksekliğinin bu saydığımız nedenler haricinde belirtileri de bulunmaktadır. Hormon yüksekliğinin kadınlarda belitileri arasında yumurtalık kistleri ve polikistik over sendromu da yer almaktadır. Yumurtalar yarı gelişmiş halde olabilmektedir. Yumurtaların yarı gelişmil olanlarının yumurtalık etrafına yerleşmesiyle ortaya çıkan karakterik hastalık polikistik over sendromu olarak adlandırılmaktadır.
Erkeklerde FSH yüksekliği belirtileri arasında ise testislerin hiç olmaması veya testislerin olmasına rağmen az gelişmiş olması yer almaktadır. Erkeklerde hormon yüksekliğinin belirtileri arasında kısırlık ve kısır olunmamasına rağmen çocuk sahibi olamama durumu da görülebilmektedir.
FSH Yüksekliği Tedavisi
Özellikle gebelik konusunda istekli olan bireylerin fsh hormonu yüksekliği konusunda tedirgin oldukları ve fsh hormonu nasıl düşürülür konusunda arayış içerisinde olduklarını söyleyebiliriz. İlgili değerler ölçüm gününe, ölçüm aylarına göre farklılıklar gösterse de yapılan araştırmalar en yüksek sonucun baz alınması gerektiğini çünkü gelişmelerin bu yönde ilerlediğini ortaya çıkarmıştır. Fsh hormonu nasıl düşürülür konusunda araştırma yapmadan, bu konudaki yöntemleri uygulamadan önce bilinmesi gereken en önemli nokta hormonların değerlerinin düşürülmesinin zaman kaybına neden olabileceğidir. Değerlerin düşürülmesiyle ilgili vakit kaybı yaşanacağına gebe kalabilmek için uzman kontrolünde çeşitli yöntemlerin denenmesi istenilen sonuca daha rahat ulaşılmasını sağlayacaktır.
Tüm bunlar bilinmesine rağmen insanlar hormonu düşürmek için arayış içerisine girebiliyorlar. Hormonun düşürülebilmesi için civan perçemi, adaçayı, sarı sabır otu, aslan pençesi ve hayıt otu gibi bitkisel yöntemler tercih edilebilmektedir. 2 su bardağı miktarında suyu kaynatalım.
Kaynayan suyun üzerine 1 tutam hayıt otu, 1 tutam civan perçemi, 1 tutam adaçayı, 1 tutam aslan pençesi atalım ve ortaya çıkan karışımı 10 dakika kadar kısık ateşte demleyelim. Demleme işleminden sonra karışımın ılıklaşmasını bekleyerek süzelim. Süzme işleminden sonra hergün 2 bardak taze olarak hazırlanıp tüketilmesinin faydalı olduğu yönünde düşünceler bulunmaktadır.
Günde 2 bardak tüketilmesi tavsiye edilen kürün ilk bardağı kahvaltıdan hemen yarım saat önce diğer bardak ise akşam yemekten yarım saat önce tüketilmelidir.