Büyüme Hormonu Fazlalığı Nedir, Hastalığın Nedenleri ve Tedavisi

Büyüme hormonu fazlalığı (akromegali), vücudun çok fazla büyüme hormonu ürettiği, zamanla vücut dokularının fazla büyümesine neden olan fakat nadir görülen bir hastalıktır.

Büyüme hormonu fazlalığı (akromegali), vücutta hormonal dengesizliğin bulunduğu endokrin bir hastalıktır. Durum çok fazla büyüme hormonundan kaynaklıdır.

Büyüme hormonu, hipofiz bezi tarafından üretilir ve bırakılır. Bu, beynin hemen altındaki bezelye boyutlu bir bezdir. Ergenlik başlamadan önce büyüme hormonunun normal salınması insanların normal büyümesine izin verir.

Hormonların Düzenlenmesi

Hipotalamus, somatostatin adı verilen başka bir hormon yapar. Bu, büyüme hormonu üretimini ve salımını engeller. Normalde dört hormondan her birinin seviyeleri GHRH, Somatostatin, Büyüme Hormonu ve IGF-1 birbirleri ve uyku, egzersiz, kan şekeri seviyeleri, stres vb. gibi diğer faktörler tarafından sıkı bir şekilde düzenlenir.

Büyüme hormonu fazlalığının nedenleri, pituiter tümörler veya pitüiter olmayan tümörlerden kaynaklanabilir.

Pituiter Tümörleri

Durumdaki insanların %95`inden fazlasının akromegali nedeni budur. Akromegali, adenom olarak adlandırılan, pozitif bezin benign veya kanser dışı bir tümörü sonucu ortaya çıkar. Bu tümör fazla büyüme hormonu üretir.

Pituiter tümörleri boyutlarına göre belirlenen mikro veya makro adenomlar olabilir. Akromegali yaygın olarak makro adenomlardan kaynaklanır. Bu, 1 cm`den büyük oldukları anlamına gelir.

Bu büyük tümörler aynı zamanda beynin yakın yapılarına bastırabilir. Tümör yukarıya doğru büyürse, optik çatlamaya basar. Bu sitede optik sinirler, gözlerden görme hakkında beyinden beyne bilgi taşır, birbirlerine çapraz gelirler. Eğer tümör optik çatlamaya basarsa, görme sorunları ve görme kaybı olabilir.

Benzer şekilde tümör yanlara doğru büyürse, kavernöz sinüs denilen beynin bir alanı engellenebilir. Bu site zarar görebilecek birkaç sinir içerir.

Tümörün büyümesi aynı zamanda hipofiz tarafından üretilen diğer hormonların bozulmasına da neden olur. Bu, cinsel işlev bozukluğu, anormal menstruasyon, libido kaybı ve kadınlarda göğüs deşarjı gibi sorunlara neden olabilir. Tiroid hormon üretimi de düşük tepkimeli tiroitlere veya hipotiroidizme yol açarak değişebilir.

Hormon kortizol salgılayan adrenal bez fonksiyonları, eğer fonksiyonel hipofiz bezi değişirse de etkilenebilir. Kortizol düzeyindeki azalma, kilo kaybı, yorgunluk, düşük kan basıncına neden olabilir. Prolaktin gibi diğer hipofiz hormonlarının aşırı salgılanması, hipofiz adenomlarından görülebilir. Prolaktin göğü süt üretmeye teşvik eder.

Çoğu hipofiz tümörleri kendiliğinden gelişir ve genellikle genlerle bağlantılı değildir ve kalıtsal değildirler. Hipertansiyon hücresinin DNA`sı, tümörü ortaya çıkaracak şekilde değiştirilebilir. Buna bir mutasyon denir ve doğumdan beri mevcut değildir. Mutasyon, kimyasal sinyallerinin iletimini düzenleyen ve hücrelere kontrolsüz bölünmeye devam etmesini isteyen sinyali sürekli olarak devreye sokan bir gen içinde oluşur.

Pituiter Olmayan Tümörler

Çok nadir vakalarda akromegali, hipofiz dışı tümörler neden olabilir. Diğer tümörler akciğer, pankreas ve beynin diğer kısımlarını içerir. Bu tümörler ayrıca büyüme hormonunu kendileri ürettikleri için veya büyüme hormonunu serbest bırakmak için hipofizi uyaran GHRH ürettikleri için fazla büyüme hormonuna yol açar.

Bu ikincil tümörlerden fazla GHRH üretimi varsa, hipofizin boyutu arttırabilir ve bu da bir hipofiz tümörünün yanlış şüphesine yol açabilir.

Büyüme Hormonu Fazlalığı Tedavisi

Tedavi, hipofiz tümörüne yöneliktir. Tümör, tümörü çıkarmak için bir ameliyat kombinasyonu kullanılarak, tümör hücrelerini ve ilaçları yok etmek için radyoterapi ile tedavi edilebilir ve daha ileri büyüme hormonu üretimini bastırır.