Boy Uzatma Hormonu – Ne İşe Yarar, Eksiklik Belirtileri

Boy uzatma hormonu, gençlerde ve çocuklarda oldukça önemli bir hormondur. Eksikliğinin belirtileri ve ne işe yaradığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Boy Uzatma Hormonu Nedir, Tedavi Yöntemleri Nedir?

Büyüme hormonunun görevi kemik, kas ve organların büyümesini kontrol etmektir. Somatotrop hücreleri genellikle uyku esnasında salgılanan yardımcı hormonlardır ve hasar görmüş dokunun tamirinde, kasların gelişimini tamamlamasında, boy uzamada, yağın yakımın da olması gereken proteinin oluşması gibi amaçlarla, karaciğerde işlenir.

Boy uzatma hormonu eksik olan vücutta hipofiz bezi yeteri kadar görevini yapmadığı için sorunlar ile karşılaşılır. Doğal olan yollar ile boy uzama işlemleri gerçekleşemeyeceği için sık şekilde ve etkili olan boy uzama tedavisi kullanılmaktadır. Bu yöntem yetişkinlerde ve çocuklarda kullanılan bir yöntemdir. Yöntem çocuklarda ergenlik yaşına kadar beklendikten sonra kullanılır. Boy uzatma için kullanılacak olan hormonun belli başlı yan etkileri bulunur.

Bu yan etkileri en düzgün şekilde yaşamak adına seçilecek olan doktor konusunda dikkatli olmak gerekir. Hangi doktora gitmeliyim konusunda detaylı şekilde araştırma yapılması gerekir. Doktor tedavi sürecinde kullanılacak ilaçları, tedavinin ne kadar süreceğini, uzatma tedavisinin ne kadar süreceği, kaç yaşına kadar süreceği, uzatma tedavisiyle nasıl bir yol alınacağı, fiyatı dışarıdan alınacak besinler ve hapları, beslenme aşamasında uzatmaya yarayan hormonun arttıran besinler, arttırmak için neler yapılacağını hakkında bilgi vermesi gerekir.

Ayrıca çocuklarda uzatmaya katkı sağlayan hormonun seviyesine topuktan alınacak olan kan ile ortopedi uzamanı da bakabilir. Özellikle sth hormonu değerlerine bakar ve nasıl arttırılır konusunda değerlendirmeler yapılır.

Boy Uzatan Hormon Eksikliği Belirtileri Nedir?

Genelde öncelikli en önemli bulgu çocuklardaki boy kısalığıdır. Yaşına göre büyümesi gereken belli bir oran vardır. Bu oranda kısalık varsa sorun büyüme hormonu ile ilgili olabilir. Çocukların belli bir büyüme uzama aralığı vardır. Eğer bu uzama bu oranın %3 altında ise kıyafetlerinde, pantolon veya eteklerinde bir değişiklik görünmüyorsa bunlar birer belirti olmalıdır bizler için. Boya göre bu çocukların kilosu normaldir.

Fakat sadece göbek bölgesi yağlanması olabilir. Her boy kısalığının sebebi büyüme hormonu eksikliği olmayabilir. Bu durumu netleştirmek için öncelikle belli bir dönem izlenir. Yıllık büyümesinin ne kadar olduğu tespit edilir. Yetersiz bir uzama varsa büyüme hormonu uyarı testi yapılır. Bu test bazı ilaç ve hap verilerek uygulanır. Boy uzatma hormonunun düzenli çalışmasını engelleyen günlük rutinimizde yanlış yaptığımız uygulamalarda örneğin, düzensiz uyku, stres, yanlış yapılan beslenme ve egzersizler bu hormonun gelişimini engellemektedir.

Çocuklarda ise bu hormon oldukça yoğun olarak bulunmaktadır. Bu yüzden normal büyümesi beklenen çocuğun bu süreci eksik tamamlaması büyüme hormonunun eksikliğini düşünmemizi sağlar.

Boy Uzatma Hormonu Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hormonun eksikliğini gidermenin ilk yolu eskiden iğneyle hormon enjekte etmek olarak biliniyordu. Fazla zaman alan ve pahalı bir tedavisi olan bir yöntemdir. Boy uzatma hormonu tedavisi oldukça güçlü bir yöntemdir. Vücut ihtiyacından fazla hormon alımı sağlarsa doğal büyüme hormonu üretim yapmayabilir.

Doktor tarafından önerilmediği takdirde uygulanması sakıncalıdır. Büyüme süreci yeni tamamlanmış ya da büyüme sürecinde olan kişilerde tedaviye başlanması gerekmektedir. Yetişkinler kemik gelişimini tamamlamış olacağı için tedavinin olup olmayacağına doktor karar vermelidir. Boy uzama hormonu tedavisinin başlamasıyla kişini gelişimi ideal hızına getirilebilir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken husus alınacak hormon miktarının ideal seviyede olması gerektiğidir. Ne olması gerekenden aza nede fazla olmamalıdır.

Tedavi süreci sık sık kontrol edilerek olumsuz sonuçlar engellenebilir. Boy uzatma hormonu tedavisi salgı uyarıcıları ve serbest bırakıcılar olmak üzere iki şekilde de yapılabilir. Doktor tarafından verilen uzama hapları vurulan iğneler yetişkinlerde ve çocuklarda uzama ile alakalı faydalar sağlar. Hormon bu sayede daha düzgün çalışır ve işlevini görür.

Boy Uzatan Hormonunun Tedavi Aşamaları Nedir?

Salgı uyarıcılar; sentetik bir büyüme hormonu olan bu tedavi gelişimini tamamlamış yetişkinler için büyüme hormonu eksikliğini gidermek için geliştirilmiştir.

Serbest bırakıcılar; doğal olarak bulunan boy uzatma hormonunun üretimini teşvik için tasarlanmıştır. Salgı uyarıcılarını aksine sentetik büyüme hormonu içermez. Boy uzatma hormonu eksikliği tedavisinin düzenli olarak yapılması önemlidir. Tedavide sonuç alınabilmesi için tedavinin kesintisiz devam etmesi gerekmektedir. Bu madde, doktor tarafından belirlenerek kullanacak kişinin kilosuna ve vücut yüzey alanına göre düzenlenir. Bu tedavi sürecinde sosyal ve sportif aktiviteler yapılabilir. Yılda bir kerede kemik yaşı ölçümü yapılmalıdır. Bu tedavide kullanılan ilaçlar sosyal güvenlik kurumu tarafından belirli kriterler dâhilinde ilaç bedelleri karşılanmaktadır. Heyet raporu ile birlikte kullanılan her türlü tedavi karşılanır.  Tedavi eğer işe yarıyorsa büyüme hızlanır.