Büyüme Hormonu İlaçları ve İğneleri Hangi Durumlarda Kullanılır?

Büyüme hormonu ilaç ve iğneleri, doktor kontrolünde kullanılması gereken ve bazı yan etkileri olan uygulamalardır.

Büyüme Hormonu İlaçları Nelerdir?

Büyüme hormonu için sunulan ilaçlar, insan vücudunda hormonal eksiklik oluştuğu durumlarda doktorlar tarafından tavsiye edilen ve kontrollü bir şekilde kullanılması gereken ilaçlar olarak bilinir.

Büyüme için gerekli olan hormona tıbbi olarak “growt  hormon” adı verilmektedir. Büyüme hormonunun salgısı hipotalamus ismi verilen bölgeden salgılanan GHRH ile artmakta ve yine aynı bölgeden salgılanan somatostin isimli hormonun salgılanması ile artış göstermektedir. Yani büyüme hormonunun seviyesi bu iki hormon tarafından kontrol edilmektedir denilebilir. Büyüme hormonunun gece vakitleri salgılanma derecesi artar, gündüz ise azalmaktadır.

Ayrıca büyüme hormonu fiyatı da günümüzde yapılacak araştırmalarla kontrol edilebilir. Doktorlar, çocukların bu ilacı kaç yaşına kadar kullanması gerektiğini de sizlerle paylaşır. İnternet platformlarında büyüme hormonu kullananlar ile kullanıcı yorumları ve büyüme hapı konusunda da birçok bilgi paylaşımı bulunmaktadır.

Büyüme Hormonu İlaçları Nasıl Kullanılır?

Büyüme hormonunun fazla salgılanmasını sağlayan bir diğer sebep mideden salgılanan Ghrelin ismi verilen bir hormondur. Ghrelin olarak adlandırılan hormon, iştahın üzerinde bir kontrol sağlamaktadır. Büyüme hormonu stres var ise, kan şekeri seviyesi azalmış ise, kanın içinde bulunan üre miktarında artma olur ise ve yahut da açlık yaşanması gibi durumlarda çok fazla salgılanır.

Büyüme hormonu üzerinde etkisi olan ve insanlar tarafından en çok bilinen ilaç steroid ilacıdır. İlacın içerisinde etkili olan madde somatropin maddesidir. Belirtildiği gibi somatropin maddesi, büyüme hormonunun seviyesini arttırır. Bu ilacı en çok spor ile ilgilenen kişiler kullanmaktadır. Çünkü bu ilaç ile vücuttaki kaslarda gelişme olmakta ve çok kısa süreç içerisinde kuvvet ilerlemesi olmasını sağlamaktadır. Sporcu kişiler dışında cücelik sorunu olan çocuklar da kullanılabilir. Cüce çocuklarda kullanılmasının yararlı olacağını iddia eden kişiler, bu ilacın vücutta yeteri kadar gelişim gösteremeyen kısımlarda büyüme gösterdiğini belirtmişlerdir.

Growt hormonu ilacı bu rahatsızlıkta kullanılabilen bir diğer ilaçtır. Growt hormonu salgısını sağlayan ilaçlar, bu hormonun işleyişini kontrol edebilmek için kullanılır. Fakat yapılan araştırmalar bu hormonun direkt olarak büyüme hormonuna etki etmediğini ve bazı organları etkileyip, hormon salgılamaları için etkilediğini göstermektedir. Bilhassa karaciğerin bu konuda etki edilen bir organ olduğu saptanmıştır. Ama karaciğerin ne şekilde ve ne kadar etkilendiği bilinmeyen bir konudur. Karaciğerde sınırlı oranda üretim yapıldığı bilinmektedir. 1980’li yıllarda insan cesetlerinden elde edilen growt hormonunun beyinde oluşan ve ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalık ile alakası tespit edildiği zaman, bu ilacın üretimi tamamen durdurulmuştur. STH olarak bilinen bir ilaç, yağ yakıcı olma özelliği olduğu için kullanılmaya başlanmıştır.

Vücut içinde bulunan yağın enerjiye dönüştürülmesi özelliği olduğu için sporcular fazla yağ birikimi olmadan normalden daha fazla kalori alabilmektedir. Bu durum da kemiklerde, eklemlerde ve vücut içi bağlarda güçlenmeyi sağlayabilmektedir. Netice olarak kullanan sporcuyu daha güçlü yapan bir ilaçtır denebilir.

Fakat bu ilacın olumlu etkilerinin yanında pek çok olumsuz tarafı da bulunmakta ve sırf bu ilacı kullandığından dolayı vücut sağlıklarını kaybeden çok fazla sayıda kişi bulunmaktadır. Bunun aynı zamanda maddi boyutu da bulunmaktadır. İlacın çok fazla pahalı olması yeterli oranda maddi imkanlar olmadığı zaman düzensiz kullanıma sebep olmakta ve ilacın olumsuz etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilen bir faktör olarak bilinir.

Büyüme Hormonu İğnesi

Büyüme hormonu iğnesine gelecek olursak, öncelikle büyüme hormonu yalnızca hasta olan insanlarda değil vücut sporu yapan insanlarında kendi istekleri ile kullandığı bir büyüme iğnesi olarak bilinmektedir. Büyüme hormonu küçük yaşta çocuklarda steroid hormonunun salgılanmaması ile ortaya çıkan boy kısalığı ya da uzuvlarda tam gelişememe gibi hususların görülmesi ile kullanılmaktadır. Bu, 191 tane aminoasitten oluşan bir hormondur. Çoğu zaman kas gelişiminde, kemik uzamasında, hücre yenilemede ve doku tamirinde kullanılmaktadır. Büyüme hormonunun en önemli özelliği boy uzatmak olsa bile bir başka önemli özelliği kas kütlesi kazandırmasıdır.

Aynı zamanda kemiklerde kalsiyum tutma açısından da birebirdir. İnsanlarda büyüme hormonu salgılanması olmadığı zaman, kişiler bu hormonu dışarıdan almak zorunda kalmaktadırlar. Bu büyüme hormonu iğnesi, çok pahalı olmakta ve bu iğnenin etki süresi ve de kullanım zamanı çok uzun bir süre almaktadır.

Çocuklarda büyük insanlara oranla daha fazla büyüme hormonu salgılanır. Eğer çocuklarda bu hormon düzeyleri düşük olur ise ya da büyük bir insan ile aynı seviyelerde olur ise bu hormonun dışarıdan alınması gerekmektedir. İyi bir büyüme hormonu iğnesinin yan etkileri de bulunabilir. Hastalıkları tetikleyen herhangi bir durum olmamakla beraber etkisi araştırılarak kullanılmalıdır.

Aynı zamanda vücuda fazla miktarda büyüme hormonu enjekte edildiği zaman vücutta büyüme hormonu salgılanması durabilmektedir. Büyüme hormonlarının muhakkak bir doktor gözetimi altında yapılması ve doktor ile sürekli bir iletişim halinde olunmalıdır. Zira günümüzde de büyüme hormonu iğneleri reçete ve doktor izinleri ile satılmaktadır. Dışarıdan bu ilaçları ele geçiren kişilere cezai işlem uygulanmaktadır. Aynı zamanda büyüme hormonu iğnesi kişiden kişiye farklı etkiler gösterir. Büyüme hormonu iğnesi kimi bireylerde fazla enjekte edilir iken, kimi bireylere de az miktarlarda uygulanır. Büyüme hormonu kullanımı ile birlikte fiyatı hakkında da net bilgilere ulaşarak kaç yaşına kadar alınır sorularına yanıtlar bulabileceğiniz bu yazımızda iğne ve ilaçlarının yan etkileri ya da vücuda etkisi gibi maddeleri de sizlerle paylaşmış olduk.