FSH ve LH Hormonu Nedir, FSH ve LH Hormonunun Görevleri ve Olması Gereken FSH ve LH Değerleri
FSH Hormonu Nedir, FSH Hormonunun Görevleri ve Olması Gereken FSH Değerleri, LH Hormonunun Görevleri, LH Hormonunun Normal Değerleri, LH değerleri yüksek çıktığında, LH değerleri düşük çıktığında
İçindekiler
FSH ve LH Hormonu Nedir
Bayanların beyninde salgılanan ve uyarıcı görevi gören hormondur. Beyinde hipofiz bezinden salgılanan FSH hormonunun görevi yumurtalıklardaki folikülleri uyarmaktır. Yumurtalıkları uyararak, foliküllerin büyümesini sağlar. Foliküller, yumurtalıklardaki yumurtaları taşıyan ufak keseciklerdir. Adet döneminde LH hormonunun etkisi ile yumurtalar çatlar ve yumurtlama olayı gerçekleşir. FSH, LH, TSH, Prolaktin ve E2 hormonu oranının yüksek ya da düşük olması durumunda doktora başvurulması gerekir. Ayrıca Prolaktin hormonunun değerlerinin yüksek olması durumunda da aynı şey geçerlidir. Aynı durum Prolaktin hormonunun düşüklüğü durumunda da geçerlidir. Prolaktin erkeklerde ve kadınlarda önemli bir hormondur.
FSH Değerleri
FSH hormonu, erkeklerde ve bayanlarda yaşa göre değişenlik gösterir. 0–6 ay arası olan kız bebeklerinde 1,00–4,00 mIU/ml normal FSH değeridir. FSH, LH, TSH, Prolaktin ve E2 hormonu yüksekliği yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösterir.
Bayanlarda sırasıyla:
- 7 aylıkken ve 12 yaşlarında 0,20–3,00 mIU/ml
- 13–15 yaşlarına gelindiğinde 1,00–8,00 mIU/ml
- 16–50 yaşları arasında 2,00–10,00 mIU/ml
- 51–60 yaşları arasında ve aynı zamanda menopoz döneminde 20,00–140,00 mIU/ml
- 60 yaşından sonra ise 30,00–118,00 mIU/ml
Değerleri arasında olmalıdır. Bu değerler kadınlarda yaş sıralamasına göre olması gereken normal değerlerdir.
Erkeklerde sırasıyla:
- 0–6 ay bebeklik döneminde 1,00–4,00 mIU/ml
- 6–12 yaş arası genç erkeklerde 0,20–3,00 mIU/ml
- 12 yaşından sonraki dönemlerde 1,00–15,00 mIU/ml
Değerleri arasında olmalıdır. Ölçülen bu değerler erkeklerde olması gereken normal değerlerdir.
Bayanlarda ya da erkeklerde normal değerin üzerinde ya da altında FSH değerleri oluşması durumunda bazı rahatsızlıkların oluşması muhtemeldir.
Erkekler ve bayanlar düzenli olarak TSH, Prolaktin ve E2 değerlerini ölçtürmelidir. Standart olarak gerçekleştirilen TSH testleri idrar alımı ya da kan alımı sonucunda ortaya çıkar. Meselâ bayanlarda FSH değeri 10’un üzerine çıkarsa hamile kalma olasılığı düşüktür demektir. FSH hormonu 15 değerinin üzerine çıktığında ise hamile kalma durumu sıklaşabilir. FSH ve TSH ölçüm değerlerine göre kadınlar hamile kalıp kalmayacaklarına ya da alternatif çocuk yapma seçeneklerine yönelebilirler.
Prolaktin hormonunun değerleri de bir anlamda TSH, Prolaktin ve E2 hormonu ile yakından ilgili bir durumdur. Prolaktin hormonunun olması, kadınlarda vücutta süt üretiminin gerçekleşmesi için önemlidir. Kadınlar hamile kaldığında Prolaktin hormonu aktif hale geçer ve süt üretiminin gerçekleşmesini sağlar.
Gebelik oluşmadan önce de belirli bir miktar Prolaktin hormonu vücutta salgılanır ve hormon oranının normal değerlerde olması gerekir.
FSH Hormon Testi
FSH testi kadınlarda adet düzensizliği ve kısırlık durumlarında yaptırılmalıdır. Genel olarak kan testi olarak ve âdetin 3.günü yapılır. Yaş ilerledikçe bazı nedenlerden dolayı, FSH hormonunda artış gözlenir. Genel olarak; âdetin bittiği ve menopozun başladığı yaşlarda, yumurtalıkların alınması durumunda, yumurtalıklarda kist oluşumu durumunda FSH hormonunda anormal yükselmeler gözlenir.
Adet döneminde düzensizlik varsa ve menopoz belirtileri gözleniyorsa test yaptırmak için hemen bir doktora başvurmak gerekir. Bayanlarda 30 yaşından sonra düzenli olarak FSH hormon testi yaptırmak gerekir.
Bazı durumlarda başka hastalıklardan dolayı kullanılan ilaçlarda FSH hormonlarının yükselmesine neden olabilir.
LH Hormonlarının Görevleri
Erkeklerde ve bayanlarda üreme organlarını etkiler. LH hormonu sayesinde cinsel hormonlar oluşabilir. Kadınlarda LH hormonu kadınlığa geçiş hormonu olarak bilinir. Yumurta oluşumunu sağlar. Bayanların yumurtalıklarında bulunan “Teka” adı verilen hücrelere etki ederler ve “Andorjen” adı verilen hormonların üretilmesini sağlarlar. Bu hormonlar daha sonrasında “Östrojen” hormonuna dönüşür ve yumurtalıkların dengesi sağlanmış olur.
Erkeklerde LH hormonu sperm gelişimi ve hızlanması olarak kendisini gösterir. Erkeklerin testislerinde bulunan “Leydig” hücrelerinin gelişiminde etkilidir. Aynı zamanda testosteron hormonunun salgılanmasını sağlar.
LH hormonunun yüksek olması erkek ve bayanlarda olumsuz etkilerin oluşmasını sağlar. Erkeklerde yükselmesi sperm oluşumunun azalması ya da işlevini yitirmesi olarak kendisini gösterir.
Bayanlarda LH hormonu yüksekliği, yumurtalıklarda dengesizliklerin oluşmasına ve LH hormonunun bağlı olduğu diğer hormonların değerlerinde anormallikler yaşanmasına neden olur.
LH Hormonu Normal Değerleri
Yetişkin bayanlarda LH değerleri 5–25 IU/L arasında olmalıdır. Bayanlarda Puberte öncesi dönemde 1 IU/L değeri normal bir değerdir. Ayrıca:
- Folliküler fazda değeri 1–18 IU/L
- Midsiklus değerleri olarak 20–80 IU/L
- Luteal değerleri olarak 0,5–18 IU/L
- Postmenapoz olarak 12–55 IU/L
Değerleri normal değer olarak kabul edilir. Hormonların normal değerlerini koruyabilmek için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek gerekir. Değerlerin düşüklüğü ya da yüksekliği durumlarında ilâç tedavisi, doktor tarafından yapılır.
LH Testi
Kliniklerde ya da hastanelerde verilecek kan örnekleri ile test yaptırılabilir. Genelde gelen kan örnekleri sonuçlarına göre; yumurtalıklar ya da testisler ile ilgili sorun olduğu, hipofiz ya da hipotalamus bozuklukları gibi sorunlara işaret eder.
Birçok durumda erken ya da gecikmiş ergenlik dönemlerine de işaret edebilir.
LH Testi Yüksek Çıkarsa
- Testis yokluğu,
- Hipogonadizm denilen rahatsızlık,
- Klinefelter sendromu denilen rahatsızlık,
- 50 yaşından sonraki kadınlarda menopoz oluşması,
- Genç kadınlarda yumurtalık yetmezliği,
- Polikistik Over denilen hastalığa,
- Puberte Prekoks denilen rahatsızlığa,
- Turner Sendromu hastalığına,
Gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.
LH Testi Düşük Çıkarsa
- Anterior pitüiter hipofonksiyon bozuklukları,
- Kallman sendorumu rahatsızlığı,
- Hipotalamik hastalıkların oluşumu,
- İzole LH hormonu eksikliği,
- Anoreksia Nervoza rahatsızlığı,
- Malnutrisyon rahatsızlıkları,
Gibi rahatsızlıklara neden olur.
Prolactin, TSH ve E2 hormonları bir anlamda kadınlık hormonları olarak geçer. Bu hormonların vücutta belirli seviyelerde olması gerekir. Olması gerekenden fazla hormon miktarı özellikle kadınlarda bazı rahatsızlıkların olduğu anlamına gelir. Tedavi için düzenli olarak kontrollere gidilmesi gerekir. Prolactin ve E2 düşüklüğü durumunda kadın doğum uzmanına başvurulması gerekir. Prolactin ve E2 hormonunun tedavisi için doktorlar tarafından test yapılır.
Prolactin, E2 ve diğer hormonların oranı varsayılan değer aralığında olmadır. Yukarıda açıklanan hormonların düşüklüğü durumu test sonuçlarında ortaya çıkar.