Hipofiz bezi tümörü nasıl oluşur,zararları nelerdir ve tedavisi

Hipofiz bezi tümörü ölümcül müdür, zararları ve ölüm tehlikesi nelerdir, erken ve geç teşhis edilmesi hayati tehlikeye yol açar mı? Tedavisi nasıl yapılır?

Tümörleri

Hipofiz tümörleri

Beyin tümörleri arasında zararsız olan tümörlerden olan hipofiz bezi tümörü, hipofiz adenomu adı verilen bir oluşumdur. Görme sinirlerinin arkasında bulunan bu bez, hormonların salgılanmasını kontrol eder.

Sıklıkla görme bozuklukları, baş ağrısı ve hormonal bozukluklara bağlı sorunlarla belirti gösteren bu tümörün ilerleme seyri yavaş olduğu için, fark edilmesi de zaman alabilmektedir. Hipofiz tümörü, tedavi edilmediği zaman görme bozuklukları ya da körlüğe varan sorunlara yol açmaktadır.

Bu sorunlar arasında kısırlık, büyüme hormonu eksikliği ve tehlikeli bir hastalık olan cushing hastalığı da yer alır.

Hipofiz Tümörü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Pek çok kişinin merak ettiği hipofiz tümörü zararları görme kaybına yol açabilen durumlar ve cushing hastalığı gibi hastalıklardır.

Bu durumda sonuçlar kötü olabilir. Ancak kötü huylu bir tümör olmayan hipofiz adenomu, vücudun başka yerlerine yayılmaz ve ölümcül etki gösterilmez. Tamamen körlüğe neden olabilen bu hastalık, tümör büyüdükçe, hormonlara daha fazla etki etmeye başlayarak, çeşitli sorunlar yaşayabilir.

Hipofiz Tümörü Ameliyattan Sonra Tekrar Eder Mi?

Yapılan araştırmalar sonucunda ameliyat olan bazı hipofiz tümörü hastalarında, tümörün 5 yıl sonra tekrar ettiği durumlar söz konusu olmaktadır.

Yine aynı şekilde belirtiler veren hastalık, bu sefer sürekli kontrol altında olunduğu için, daha erken teşhis edilmektedir. Yani hipofiz bezi tümörü ölümcülmüdür sorusunun cevabı, değildir olarak verilmektedir. Ancak hastalığın etki ettiği organlardaki durumların da göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir.

En önemli konulardan olan erken tedavi sayesinde, hormonların dengesizleşmesi gerçekleşmeyebilir. Çok nadir durumlarda adenomlar, adenokarsinomlara çevrilebilirler.

Adenokarsinoma Çevrilen Tümörler

Adenokarsinoma çevrilen tümör malign, yani ölümcül tümördür. Bu tümörlerin de erken teşhis edilmesi gerekir ve tedavi yöntemleri genelde ameliyattır.

Yani bezsel yapıdaki tümörler, adenom olarak adlandırılırlar ve benign olarak iyi huyludur. Bu durumda ölüm riski yoktur. Ancak malign tümörlerde, ölümcül etkiler görülebilir. Bu da erken tedavi edilmediği durumlarda ölümcül sonuçlara yol açmaktadır.

Hipofiz Bezi Tümörü Nasıl Oluşur?

Beyindeki hipofiz bezinin arkasında oluşan bu tümör, çok yavaş bir şekilde büyüme göstermektedir.

Tümörün neden dolayı olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki endokrinolojik durumlara yol açtıkları bilinmektedir ;

  • Adet görememe,
  • Aşırı boy uzaması,
  • Ayaklarda büyüme,
  • Diyabet,
  • Kısırlık,
  • İktidarsızlık,
  • Görme kaybı,
  • Körlük gibi durumlara yol açabilirler.

Çocuklarda Görülür Mü?

Hipofiz tümörü nadiren de olsa çocuklarda görülebilmektedir. Ancak sıklıkla 30 – 60 yaş aralığında görülmektedir. Çocuklarda aşırı boy uzaması ve bunun sonucu devlik adı verilen durum söz konusu olabilir.

Erişkinlerdeki gibi bir tedavi süreci benimsenen hipofiz adenomu tedavisi, hastanın durumuna ve tümörün boyutlarına göre değişiklik göstermektedir.

Hipofiz Tümörü Tedavi Seçenekleri

Artık hipofiz bezi tümörü öldürür mü sorusunun cevabını öğrendiğinize göre, tedavi seçenekleri hakkında da hekimiz sizi bilgilendirirken daha korkusuz bir şekilde bu süreci yaşayabilirsiniz.

Hipofiz tümörü 1cm boyutundan küçükse, ilaçla tedavi seçenekleri söz konusu olabilir. Takip edilen tümör büyüdüğünde ve baskı yapmaya başladığında, laporoskopik ameliyat yöntemi ile ameliyat yapılabilir.

KBB  uzmanının da girdiği bu ameliyat sonrası, genelde operasyonun tekrarlanması söz konusu değildir.