Hipofiz bezi tümörü ameliyatı öncesi ve sonrası süreci nasıl olmalı?
Hipofiz bezi tümörü ameliyatı sonrası riskler, burundan hipofiz tümörü ameliyatı ne kadar sürer ve ameliyat sonrası kullanılan ilaç kullanımı nasıldır?
İçindekiler
Hipofiz bezi ameliyatı
Eğer 1 cm ve üzerinde bir hipofiz bezi tümörü söz konusuysa, en iyi tedavi şekli ameliyat olacaktır. Ameliyat için iki seçenek söz konusudur.
Biri burundan girilerek yapılan laporoskopik kapalı ameliyat tekniği, diğeri ise açık beyin ameliyatı yöntemi ile tümörün çıkarılmasıdır. Son yıllarda genellikle KBB uzmanı eşliğinde, burundan hipofiz bezi tümörü ameliyatı yapılmakta ve hastanın iyileşme sonrası dönemi daha hızlı olmaktadır.
Açık beyin ameliyatı ise, klasik ameliyat yöntemidir. Bu yöntemde iyileşme süresi daha uzundur ve 1 cm’den büyük olan, burun deliğinden çıkamayacak büyüklükte olan tümörlerin giderilmesi sağlanır.
Ameliyatın Riskleri
Her ameliyatta olduğu gibi, bu ameliyatta da belirli riskler söz konusudur. Bu risklerin değerlendirilmesi için, hastanın diğer sağlık durumu dikkate alınmaktadır.
Ameliyatın risklerini sıralayacak olursak ;
- Hipofiz hormon sayısının azalması,
- Böbreklerde su tutulmasında bozukluklar,
- Beyin zarı iltihapları,
- Görme bozuklukları,
- Kafa içi kanamaları gibi komplikasyonların görülmesi mümkündür.
Hastanın ameliyatı için gerekli olan ameliyat ekibi içinde KBB uzmanın da bulunması gerekmektedir. Hipofiz bezi ameliyatının riskleri ve tümörün büyümesinin riskleri karşılaşıldığında, ameliyat sonrası risklerin çok az bir kısım hastada görüldüğü bilinmektedir.
Ameliyat Ne Kadar Sürer?
Ameliyat süresi, hekimin tecrübesine ve hastanın durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hastaların en çok merak ettiği ve hekimlerin son yıllarda tercih ettiği burundan hipofiz bezi tümörü ameliyatı ne kadar sürer sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir.
Bazı durumlarda ameliyat süresi 12 saate kadar çıkabilir. Laporoskopik yöntem tercih edildiğinde, genelde iyileşme süreci daha hızlı olduğu için hastanın durumu kısa sürede düzelebilir. Bunun için alanında uzman olan hekimlerin seçilmesi büyük önem taşımaktadır.
Ameliyattan Sonra Tümör Tekrarlar Mı?
Diğer sinirleri etkileyen tümörün tamamının alınmasının mümkün olmadığı durumlarda, tümörün tekrarlama riski de vardır.
Ameliyat konusunda her doktor aynı kararı vermez. Bu nedenle birkaç doktora görünerek ameliyat kararı konusunda net olmanız önemlidir.
Bitkisel Tedaviler İşe Yarar Mı?
Hipofiz tümörü bitkisel tedavisi tümörü büyümemiş olan hastaların denediği ama herkeste farklı sonuç gösteren bir tedavidir. Hekim önerdiği takdirde faydalanabileceğiniz bu tür kürler, bilinçsiz bir şekilde kullanılmamalıdır.
Ameliyat Sonrası Dönemde Neler Yaşanır?
Hasta ameliyattan çıkıp gözlerini açtığında yoğun bakım odasında olacaktır. Yoğun bakımdan çıkınca, odasına alınan hasta ilk 24 saat izlenir.
Bu izlem sonucunda hayati fonksiyonlarına bakılır, ayağa kaldırılıp yürütülür. Hastanede 2 – 3 gün kalan hasta, ilk 1 aylık dönemde doktorun ön gördüğü tarihlerde muayene edilir ve son durumu, şikayetleri takip edilir.
Hastada artan baş ağrısı, denge sorunları ve görme şikayetlerinin artması durumu görüldüğünde hemen hekime danışılması gerekir.
Ameliyattan Önce ve Sonra İlaç Kullanımı Nasıldır?
Ameliyattan önce ilaç kullanımına rağmen hastanın şikayetleri artış gösterirse, ameliyat tercih edilir. Ameliyattan sonra da, azalan şekilde baş ağrıları görüleceği için, hastanın sağlığı açısından risk oluşturacak olan durumlar ve baş ağrıları için ilaçlar kullanılabilir.
Olası yan etkileri azaltmak için kullanılan ilaçlar, hipofiz tümörü tedavisi ilaçları ya da daha farklı ilaçlar olabilir. Bunu hekim reçete edecektir.