TSH Testi Nedir? TSH Testi Neden ve Nasıl Yapılır?

Uzun olarak; tiroid uyarıcı hormonda denilmektedir. TSH testi, kan hücrelerinde bulunmakta olan tiroid uyarıcı özellikli hormonların miktarlarını ölçer.

TSH Tahlili Nedir?

TSH tahlili – tiroid uyarıcı hormonda denilmektedir. TSH testi, kan hücrelerinde bulunmakta olan tiroid uyarıcı özellikli hormonların miktarlarını ölçer. Tiroid bezinde meydana gelen problemleri, tiroid bezinin yeterli çalışıp çalışmadığını inceleyen ve bunlar hakkında sizlere bilgi veren yüksek antikor bir testtir. SH hormonunu beynimizde yer almakta olan hipofiz bezlerinden salınım yapar. TSH hormonu tiroid hormonu üretimini kan hücreleri aracılığı ile tiroid bezlerine girerek yapar.

Tiroid bezi fazla bir şekilde hormon salınımı olması halinde kanda t3 t4 hormonları artar. Buna istinaden hipofiz bezlerinden testinde salgılanımı gerçekleşen TSH hormonu direkt olarak nasıl düşer. Yani, t3 ve t4 hormonları ne kadar hızlı ve fazla artar ise TSH hormonu da o oranda düşer ve yavaş salınır. Tiroid bezi cüzi oranlarda hormonlar salgılar ise hipofiz bezi tsh salgılanma oranını yükseltir ve tiroid bezlerinin tok daha hızlı antikoru ve fazla hormon antikoru salgılamasını tetikler. Kısa bir şekilde toparlamak gerekir ise; hipofiz bezleri kan hücrelerinde bulunan t3 ve t4 hormonlarının değerlerine göre tsh salgılanmasını azaltır ya da arttırır. Reseptör antikoru testinde İkisi antikoru birbiri ile doğrudan alakalıdır.

Hormon düşüklüğü ya da yüksekliği tok bazı zamanlar sadece tsh hormonu yüksekliği görülür. Yüksekliği T3 ve T4 hormonları ise kana karıştığı zaman normal değerlerde olur. Serum TSH oranlarını azaltıp yüksek olmaya başladığı bu husus hafif oranlarda tiroid sorununa dalalet eder. Vakit içerisinde bu kişilerde hormonlar azalır ve tsh değerleri de antikoru aynı oranda artmaya başlar.

Bu tiroid yetmezliği sıkıntısının bir işaretidir. Neden olduğu şikayetler aşağıda yer almaktadıır. Yüksekliği durumunda derhal müdehale edilmelidir. Yüksekliği sizin fizyoloji ve ruhsal durumunuza etki edebilir.

  • Yorgunluk,
  • aşırı üşüme,
  • soğuğa dayanamama,
  • cildin aşırı kuruması,
  • saçta dökülme,
  • sürekli uyku hali,
  • her şeyi çabuk unutma,
  • kilo alımı, tuvalete çıkamama,
  • regli dönemlerinin düzensiz olması,
  • cinsel istekte azalma, ses tellerinin kalınlaşması,
  • göz altlarının şişmesi,
  • nabızda düşüş gibi olumsuz etkilere neden olur.

TSH Tahlili Neden Yapılır?

Neden yapılır sorusuna en güzel cevap şu şekilde verilir. Tsh testi aşağıdaki durumlara neden oluştuğu zamanlarda yapılır. Diğer tüm hormonlarda olduğu gibi bu hormonda da neden olan düşük antikoru ya da yüksekliği durumlarda fizyolojik ve ruhsal rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca aşırı kilo alımı, tüylenme gibi istenmeyen durumlar ile karşılaşılabilir. Testi tok karına yapılmamalıdır. Tok karına yapılması halinde doğru sonuçlar alınamayabilir. Antikoru olarak sonuçları test edilir.

  • Tiroid bezlerinin sağlıklı çalışıp çalışmadığının saptanmasında yapılır.
  • Aşırı ve ani kilo alımı, saçların normalden daha çok dökülmesi, soğuğa tahammül edememe, tuvalete çıkamama vs gibi etkilerin gözlemlendiği ve tiroid bezlerinin daha az çalıştığı zaman yapılır
  • Aşırı üşüme, aşırı terleme, kalp hızının artması, uyku sorunları, ani kilo alma ya da kilo verme gibi olumsuzluklara sebebiyet veren, tiroid bezinin aşırı çalıştığı zaman yapılır
  • Tiroid bezinin az çalıştığı sebebi ile tedavi gören kimselerin, tedavi sürecinin nasıl gittiğini anlamak için izlenmesinde yapılır
  • Tiroid bezi çok çalıştığı sebebi ile tedavi gören kimselerin, tedavi sürecinin nasıl gittiğini anlamak için izlenmesi gerektiği zaman,
  • Tiroid rahatsızlığının doğuştan olup olmadığının saptanması gerektiği zaman kullanılır.

TSH Testi Nasıl Yapılır?

Tsh testinin nasıl yapıldığına dair bir ön bilgiyi doktorunuzdan da alabileceğiniz gibi, bu yazıyı okuyarak da pekiştirebilirsiniz. Reseptör yardımı ile bu test nasıl yapılır. Enjeksiyon reseptör ile toplar damarınızdan alınan kan ile aynı gün içerisinde sonucu alabilirsiniz. Kan tahlili sonucu doktorunuzun bilgisayarından da görülebilmektedir.

Düşüklüğü tespit edilmesi halinde düşüklüğü tedavi edilmelidir. Bu hormonda yüksek bulgulardan çok düşüklüğü tespit edilir. Yüksekliği durumunda yapılacaklar daha kolay olup düşüklüğü tedavi etmek biraz daha fazla zaman almaktadır. Bu işin antikoru ise doktorun reçete ettiği ilaçların dışına çıkmamak. Özel hastanelerde ücreti anlaşmalı olunan kuruma göre değişiklik gösterir. Fakat devlet hastanelerinde bu hizmet tamemen ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Eğer yukarıda yazılan şikayetlerden bir ya da bir kaçını gösteriyor iseniz en yakın hastaneye giderek doktora şikayetlerinizi bildirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Tahlilinde çıkan sonuçlara göre reçete yazılacaktır. Tok ya da aç karna ilaç içimine özen göstermelisiniz. Tok karna içilmesi gereken ilaçları tok, aç karna içilmesi gereken ilaçları aç içmelisiniz.