TSH Düşüklüğü Nedir, TSH Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Metodları

TSH düşüklüğünün tanımının yapıldığı yazımızda, TSH düşüklüğünün nedenlerini, belirtilerini ve yapılması gereken tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

TSH Düşüklüğü Nedir?

TSH hormonu düşüklüğü seviyeleri, guatr, kanserli olmayan tümörler veya Graves hastalığı gibi durumlardan aşırı aktif bir tiroid bezi ile uğraştığınızın bir göstergesi olabilir. Tiroid, gebeliğin ilk üç ayında aşırı aktif hale gelebilir. Zaten tiroid sorunlarınız için tedavi altındaysanız, çok fazla tiroid ilaç alıyorsanız, düşük TSH düzeyleri geliştirebilirsiniz. Aşırı aktif tiroid belirtileri göstermiyorsanız, daha az TSH üretmesine neden olan hipofiz bezine zarar vermiş olabilirsiniz.

Normal TSH seviyeleri TSH değeri 0.4 mIU / L`nin altındaysa düşük olarak kabul edilir.

Düşük TSH seviyeleri tipik olarak fazla miktarda tiroit hormonu üreten overraktif bir tiroid bezine işaret eder. Bu tıbbi olarak hipertiroidizm olarak bilinir. Bir otoimmün hastalık (Graves hastalığı olarak bilinir), guatr, vücutta aşırı iyot veya sentetik tiroid hormonunun aşırı dozu neden olabilir.

Başlangıçtaki hipertiroidi tedavisinde tiroid hormon üretimini yavaşlatmak için anti-tiroid ilaçları ve radyoaktif iyot bulunur. Çoğu hipertiroidi ilaçlarına iyi yanıt verir ve başarıyla tedavi edilir.

TSH Düşüklüğü Nedenleri

TSH neden düşer, sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. TSH düşüklüğünün ortaya çıkabileceği ana 2 madde vardır. Bu maddeler;

  1. Bezleriniz yeteri seviyelerde üretim sağlamaz
  2. Tiroid beziniz, beyninize artık üretim yapmayı durdurduğunu bildiren çok fazla tiroid hormonu üretir.

TSH Düşüklüğü Belirtileri

Tiroid bezi, metabolizma da dahil olmak üzere önemli bedensel fonksiyonları düzenleyen hormonlar üreten bir organdır. Tiroid hormonlarını, tiroid uyarıcı hormon veya TSH adı verilen başka bir hormonla üretmek üzere uyarıldı. Tiroid hormonu seviyeleri anormal derecede yüksek olduğunda, TSH genellikle düşüktür. Düşük TSH, genel belirtilerden belirli bir organa özgü belirtilere kadar bir çok farklı ve önem teşkil eden belirtilere neden olabilir.

Yorgunluk, sinirlilik, huzursuzluk ve güçsüzlük TSH`nın düşüklüğünün ortak semptomlarıdır. Bu belirtiler çeşitli diğer koşullarla hissedilebildiğinden başlangıçta düşük TSH`ye atfedilmeyebilir. Kas krampları da oluşabilir, ancak başka bir nedene atfedilebilir. Düşük TSH`li insanlar ısıya karşı çok hassastır ve tolere dayanamayabilir. Çoğu insan için sıcak bir yaz günü dayanılmaz derecede sıcak olabilir. TSH düşük olan insanlar diğerlerinden daha fazla terleyebilir.

Kalp ve Akciğerler

TSH düşüklüğü olan insanlar sıklıkla kalplerini sertçe vurdular. Ekstra kalp atışları ve bir yarış kalbi de oluşabilir. TSH düşük olduğunda, atriyal fibrilasyon olarak adlandırılan anormal bir kalp ritmi oluşabilir. Bazen düşük TSH ile ilgili hormon anormallikleri kalp üzerinde böyle olumsuz bir etkiye sahiptir ve kardiyomiyopati adı verilen bir kalp kası bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olur. Kalp yetmezliği bu durumla ortaya çıkabilir. Normal aktivitelerle kolaylıkla sarmalandırılmak, TSH`nın düşüklüğünün bir başka yaygın belirtisidir.

Cilt

Cilt olağandışı derecede sıcak olabilir ve düşük TSH ile ortaya çıkabilen artmış kan akışından dolayı kırmızımsı bir ton bile olabilir. Cilt normalden daha koyu veya pürüzsüz hale gelebilir. Saç inceltmesi not edilebilir. İyileşme ve kaşıntı da ortaya çıkabilir. Parmak derisi etkilenebilir, her zamankinden daha fazla veya daha koyu görünür ve büzülmüş bir turuncu kabuğuna benzeyebilir.

Sindirim sistemi

TSH`si düşük olan insanların çoğunda iştah artar. Ancak, metabolizmaları hızlandırıldığı için her zamankinden daha fazla yemesine rağmen kilo verebilirler. Çoğu genç yetişkinin aksine, düşük TSH seviyesine sahip yaşlılar, iştah artışı yerine iştah azalabilir. TSH düşüklüğü olan bazı insanlarda guatr adı verilen büyümüş tiroid bezleri bulunur. Eğer guatr büyükse, yutma güçlüğü olabilir. Daha sık barsak hareketlerine sahip olmak oldukça yaygındır, ancak düşük TSH olan insanlar nadiren karın ağrısı ve kusma yaşarlar.

Kişilik ve Düşünme

Düşük TSH düzeyine sahip bazı insanlar depresyondan gerçeğe dokunma kaybına kadar değişen kişilik değişiklikleri yaşarlar. Karışıklık, konsantrasyon zorluğu ve hafıza kaybı da dahil olmak üzere hafıza sorunları ortaya çıkabilir. Diğer olası semptomlar uykusuzluk, kaygı ve sinirliliktir.

TSH Düşüklüğü Tedavileri

İlaç Tedavileri

TSH düşüklüğü seviyesini yükseltmek için doktorunuzun sizlere vereceği ilaçları kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, anti tiroid ilaçları kullanmak tiriod durumunu yavaşlatarak, vücutta doğal TSH üretimine başlar ve böylelikle, ilaç tedavisi yöntemi ile TSH düşüklüğünü tedavi edebilirsiniz. TSH düşüklüğünün seviyesine ve önemine göre, doktorunuz sizlere ilaç tedavisi uygulayabilir. İlaç yöntemi, TSH düşüklüğü tedavisinde en etkili metodların başında gelmektedir.

Egzersiz

TSH düşüklüğü tedavi aşamalarından birisi, egzersiz yapmaktır. Doğru ve düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, TSH derecesini yükseltmektedir. Nefes egzersizi, yoga ve meditasyon gibi egzersiz seçeneklerini uygulayarak, TSH düşüklüğü seviyenizi arttırabilirsiniz.

Sağlıklı ve Düzenli Beslenme

Çoğu hastalık tedavisinde ve önlem aşamalarında olduğu gibi TSH düşüklüğünde de sağlıklı ve düzenli beslenmek, oldukça önemli rol oynamaktadır. Selenyum ve iyot, TSH seviyelerini doğru orantıda tutmak adına son derece önem arz etmektedir. Sağlıklı bir şekilde beslenmek için TSH düşüklüğü hakkında başvurduğunuz doktorunuzdan gerekli önerileri almanızı tavsiye ederiz.

Son olarak, yukarıda yazılan belirtiler, nedenler ve tedavi seçenekleri ile alakalı değerlendirmeyi doktorunuz ile görüşmelisiniz. TSH düşüklüğü ile alakalı tedavi seçeneklerini, kendi kendinize uygulamamalı ve doktorunuzdan alacağınız önerilere uyarak, daha sağlıklı bir seçim yoluna gitmelisiniz.