Tsh Hormonunun Düşmesi Sonucunda Gebelik Döneminde Neler Meydana Gelir?
Tsh hormonun düşüklüğü ile birlikte gebelik döneminde kilo alma, sürekli uyuma sorunu, yorgunluk, saçlarda dökülme, deride kuruma, halsizlik ve unutkanlık gibi sorunlar meydana gelmektedir.
Hamilelikte Tsh Düşüklüğü Bebeği Nasıl Etkiler?
Hamilelikte tsh hormonu düşüklüğü tiroid hormonlarının görevini tam anlamı ile yapıyor demektir. Gebelik döneminde yaşanan bu durum her anne adayında yaşanmamaktadır. Tsh hormonun düşüklüğü ile birlikte gebelik döneminde kilo alma, sürekli uyuma sorunu, yorgunluk, saçlarda dökülme, deride kuruma, halsizlik ve unutkanlık gibi sorunlar meydana gelmektedir. Tsh düşüklüğü gebelik döneminde bebeklerin ihtiyaçları ve gelişimi bakımından anne adaylarında tiroid hormonu üretimini arttırmaktadır.
Bu dönemde östrojen hormonu salgılaması da artmasından dolayı guatr hormonları Tsh bağlı olaraktan T4 değeri artar. Hormon değeri gebelik döneminde normal sınırlar içinde olmalıdır ama ilk trimester dönem içinde BHGC değeri sebebi ile hormonda düşme meydana gelir ve değeri düşer. Tsh düşüklüğü hamilelik dönemimde tiroid bezinin faaliyetlerini değerlendirmek adına gerekli olan değeri gösterir. Hamilelikte her muayene esnasında tiroid hormonu kontrolü yapılmalı, zarar olup olmadığı kontrol edilmeli, değeri konusunda testler yapılmalıdır.
Tiroid bezi hormonu düşüklüğünün meydana gelmesi ile düşük riski de artar. Düşüklükten kaynaklı olarak da bebeklerde zeka geriliği meydana gelir. Anne ile bebeğe sağlık açısından engel çıkartacak olan sorunlarda meydana gelir. Gebelikte tiroid hormonu tedavisi ile anne ve bebeğe engel olabilecek sağlık sorunları da ortadan kaldırılır.
Hamilelik döneminde tiroid hormonu tedavisi ile engel olabilecek sorunların önüne geçileceği için erken dönemde takibe başlanması oldukça önemlidir. Tioidlerden salgılanan hormonlar gebelik döneminde bebeğe beyin ve zeka açısından fayda sağlar. Bundan kaynaklı olarak da tedavisi ve kontrolleri önemlidir.
Bebeğe Etkileri Nedir?
Kontrol altına alınamayan tsh düşüklükleri erken doğuma, doğumsal olan anomalilere ve bebekte taşikardiye sebep olabilmektedir. Ayriyeten annelerden bebeklere plesanta ile geçen antikorlarda bebeklerde soruna yol açar. Gebelik öncesinde radyoaktif iyotla ve cerrahi işlemleri yardımı ile tedavi edilmiş olan annelerin bunu mutlaka doktoruna söylemesi gerekir. gebelik dönemlerinde yapılacak bu tedavide kullanılacak olan antitiroid ilaçların fetüse geçmesi sonucunda bebeklerde tiroid fonksiyon testleri bozulur ve guatr gelişebilir.
Tsh hormonunun düşüklüğünde tiroid bezi görevlerini tam anlamı ile yerine getirmez. Bu durum bu dönem içinde genelde % 1 ila % 2 civarında gözlemlenmektedir. Gebe kalan anne adaylarında tsh hormonlarının üşmesi ile kişilerde belli başlı belirtiler ortaya çıkar. bu belirtiler arasında;
- Derinin kuruması
- Halsizlik
- Unutkanlık
- Uykusuzluk hali
- Saçların dökülmesi
- Yorgunluk hissi
- Kilo alma yer almaktadır.
Bu süreç zarfında anne adayının hormonlarında salgılamasında üretim artışı bulunur. Bunun en büyük sebebi de bebeklerin ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Gebe kalmayı düşünen kişiler gebe kalmadan önceki klinik muayenelerinde hormonun ne düzeyde olduğuna bakılmalıdır. Hamile kalmayı düşünen çiftlerin mutlaka muayene olması gerekir. tedavisi konusunda muhakkak geç kalmamak gerekir. geç kalınan tedaviler sonucunda gebe kalmak oldukça düşük bir risktir. Bunun içinde mutlaka öncesinde hormon değerleri konusunda gerekli testlerin yapılması ile eksiklikler konusunda tedavi yapılması için uzman ile destekli şekilde devam etmek gerekir.