Serotonin fazlalığı belirtileri ve etkileri

Serotonin hormonunun fazlalığında belirtileri, serotonin ölçme yöntemleri, serotonin fazlalığı ile alakalı hastalıkları ve tedavi yöntemleri

Serotonin Fazlalığı

Serotonin testi serum ve idrardan alınan örneklerle yapılabilir ve normal değer aralıkları serumda 50.00-230.00 ng/ml , idrarda 26.00-182.20 ng/gün şeklindedir.

Vücuttaki serotonin miktarının belli bir dengede tutulması ciddi bir önem taşır. Bir nörotransmit olduğundan yani beyindeki sinirsel nöronlara doğrudan etki ettiğinden serotonin eksikliğinde depresyon, anksiyeti gibi rahatsızlıklar görülürken fazlalığında ise çok daha ciddi sonuçlar ortaya çıkar ve bu sonuçlar hayati önem taşır.

Serotonin fazlalığı vücudun üretmesi gereken limitten çok daha fazla serotonin alınması ile oluşur ve bu duruma Serotonin Sendromu adı verilir. Sendrom bazı ilaçların bilinçli şekilde kötü amaçlı kullanımı ile ortaya çıkabileceği gibi, tedavi sırasında ilaç dozu arttırımına gidilmesi esnasında dozun doğru bir şekilde ayarlanamaması ile de oluşur. Bazı hastalar ilaç kullanımını arttırmanın çok daha çabuk iyileştireceği gibi yanlış bir algıya sahiptirler. İlaçların çok kullanılması çabuk iyileşmek anlamına kesinlikle gelmez ve aksine çok daha sıkıntılı süreçler yaşatır. Serotonin fazlalığında mutluluğun tam aksi hisler görülür.

Ayrıca maalesef ki bu tip ilaçların güçlü olan sınıfları bazı kötü niyetlerle uyuşturucu maksadı ile de bilinçsizce kullanılabilmektedir. Bu kesinlikle ne yasal ne de sağlıklıdır. Serotonin yükselmesinde ciddi şoklar yaşanabilir ve zannedildiği gibi bu şoklar mutlu etmez, üzer.

Serotonin Sendromu

Serotonin hormonu direkt olarak beyni etkilediğinden dolayı fazlalığında belirtiler bünyeye göre değişse de genellikle kısa görülmeye başlar ve kesinlikle müdehale edilmesi gereken bir durumdur. Fazla serotinin alındığında bir saat içinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bazı bünyelerde bu süre biraz daha uzun olabildiğinden kesinlikle ve kesinlikle bir saat içinde etki görülmedi diye fazla serotonin alınmadığı düşünülmemelidir.

Serotonin sendromu belirtileri kendiliğinden geçmez ve giderek artış gösterirleri neticesinde hayati bir risk oluşturabilirler. Erken teşhis ve tedavi bu anlamda çok önemlidir. Mutluluk hissini çoğaltması ile bilinen serotonin çok fazla alındığında tam aksi bir durum ortaya çıkar. Tedirginlik ve gerginlik artmaya başlar ve bilinç bulanıklaşır. Unutmamalıdır ki serotonin yalnızca ruh halini kontrol eden bir nörotransmit değildir. Vücuttaki bir çok fonksiyonu da kontrol eder ve dolayısıyla serotonin kontrolünde  fonksiyonlardan biri olan vücut ısısı dengesi de serotonin fazlalığında ciddi anlamda değişkenlikler göstermeye başlayacaktır. Bağırsak fonksiyonlarını da denetleyen hormon olduğu için fazlalığında ciddi bir ishal durumu meydana gelecektir.

Haricen kas fonksiyonları ve damar büzülmeleri konusunda da kontrolör olduğudan, göz bebeklerinde irileşme, kaslarda seyirme ve kramplanmalar görülecektir. Kalp de kas dokusundan meydana geldiğinden serotonin fazlalığı kalbin ritmik hareketlerini de ciddi derecede etkileyecek ve çarpıntı denilen, kalp ritmindeki olağanüstü artış ortaya çıkacak ve önlem alınmadığı takdir de üzücü sonuçlar yaratabilecektir. Damarları etkileyeceğinden ve tansiyon damarlardaki kan basıncı ile doğrudan alakalı olduğundan, serotonin sendromu arka arkaya yaşanacak ani tansiyon düşmelerine ve yükselmelerine de neden olacaktır. Bu durum ciddi bir baş ağrısı ile birlikte, üşüme- yanma ve ürperme benzeri hisleri birlikte getirecektir.

Ayrıca mide bulantısı, kusma ve titrme ciddi boyutlara ulaşacaktır ve bunlar serotonin sendromunun yalnızca başlangıç belirtileridir.Eğer erken müdahale edilmezse serotonin sendromu nöbet geçirme, vücut ısısının aşırı yükselmesi sonucu havale ve kalp spazmları gibi sonuçlar doğurur. Eğer bir şekilde yanlışlıkla serotonin içeren ilaçlardan fazla tükettiğinizi düşünüyorsanız yahut bu belirtilerden herhangi bir ya da ikisi gözlemlenmişse derhal kullanmış olduğunuz ilacı da yanınıza alarak bir hekime gitmeniz gerekir.

Tedavisi

Serotonin sendromu tedavisinde ilk olarak hayati önem taşıyan risklerin önüne geçmek gerekir. Bunlar hipertansiyon, taşikardi, hipetermi ve solunum güçlüğü gibi serotonin fazlalığı sonucu ortaya çıkan ciddi semptomlardır. Eğer bu hayati belirtilerin tümü ya da herhangi biri mevcutsa önlemi alınır, bu sırada da sendromun derecesine göre yoğunlukta planlanan bir tedavi uygulanmaya başlanır. Serotonin sendromundan korunmak için kesinlikle eğer tedavi görülüyorsa ilaçları doktor gözetiminde ve önerildiği miktarlarda kullanmak, planlanan tedavinin dışına kesinlikle çıkmamak gerekir.