Halk Arasında Mutluluk Hormonu Olarak Bilinen Serotonin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Beyindeki değişik parçaların buluşmasını sağlayarak insanda mutluluk salgısını sağlayan Serotonin hormonunun vücuttaki azlığında veya çokluğunda yaşanabilecek durumlar hakkında bilgiler

Serotonin Hormonu Nedir?

Serotonin pineal bez, merkezi sinir sistemi, sindirim sistemi ve trombositte var olan hormondur. Hidroksitriptamin olarak da bilinmektedir. Bu hormonunun bir nörotransmiter olduğu bilinmektedir. Beyinin değişik parçalarının birbirleri ile iletişim kurmasında önemli bir görevi var olan Serotonin seviyesindeki azlık da çokluk da kişide çeşitli problemlerin görülmesine neden olmaktadır.

Serotonin hormonunu dengelenmediği durumlarda  anksiyete, depresyon, saldırgan davranış ve ağrılara karşı çoğalan aşırı duyarlılık gibi durumlar görülebilmektedir. Hormon dengesindeki bozukluk vücuda yarar sağlamamaktadır. Serotonin hormonunu daha çok orta beyin ve beyin kökünde var olmaktadır. Serotonin hormonunu fazla içeren bünyelerde olumlu anlamda garip hareketleri artıran davranışlar gözlenmektedir.

Serotonin Hormonu Eksikliği

İlgili hormon aynı zamanda mutluluk hormonu olarak bilinmektedir. Serotonin hormonunun azlığı yeme bozukluklarına ve hatta uykusuzluğa bile neden olabilmektedir. Mutluluk verdiği için ortalama sınırlarda olması gereken hormon dışarıdan gıda takviyesiyle elde edilemez ve sadece vücut tarafından üretilir.Gıda olarak ek takviye olarak alınamıyor olmasına rağmen Serotonin hormonunun üretimini destekleyen bazı besinlerden tüketebilir ve vücudun bu hormonu üretmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Mutluluk hormonu ile insan vücudundaki enerjinin arasındaki ilişki, tavuk ile yumurta arasındakine benzemektedir. Yumurta mı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan sorusu hep akıllardadır.  Ruhsal yönden iyiyken iştah azalıp artabileceği gibi ruhsal yönden kötüyken de iştah azalıp artabilir. Tüm bu durum ise vücuttaki mutluluk hormonu konusunda dengenin bir şekilde sağlanmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Serotonin Hormonu Arttıran Besinler

Mutluluk hormonı nerede ya da nelerde bulunur, nasıl arttırılır gibi sorular sık sorulanlar arasındadır. Mutluluk hormonu direkt besinlerden alınamıyor olsa da salgılanmasını arttıran takviye gıdalar bulunmaktadır. Fakat bu nasıl olmaktadır? Halk arasında sıkça bahsi geçen bir durum çikolatanın mutluluk hormonu salgıladığı yönündeki bilgidir. Özellikle bayanların özel günlerinde tatlı, çikolata istekleri bununla ilişkilendirilmektedir.

Yapılan araştırmalar tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarının mutluluk hormonu seviyesini arttırmaya etkisi bulunduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca somon, sardalye ve ton balığı gibi yiyecekler de Serotoninin üretimini desteklemektedir. Tahıl içeren yiyecekler, yemiş ve tohumlu yiyecekler, kaliteli yağlar, süt ürünleri ve onlardan elde edilen yiyecekler de vücudun Serotonin salgılamasına destekte bulunur. Bu besinleri tüketerek vücudunuzdaki mutluluk hormonunu işe yarar bir şekilde çoğaltabilirsiniz.

Balık yağı, keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği yağı, ayçiçeği yağı, ceviz yağı, kanola ve buğday tohumu yağı gibi kaliteli yağlar bu salgılın üretilmesine destek vermektedir. Genellikle bitkiler vasıtasıyla elde edilen bu yağlar en az çikolatanın yarattığı gibi bir etki sağlayacaktır. Yediğiniz besinlerde bu yağları kullanırsanız vücudunuzda Serotonin hormonu üretilir.

Gıda takviyesi olarak tercih edilecek bitkiler, tohumlar ve yemişler gibi besinlerden de ceviz, keten tohumu, ay çekirdeği, susam, kabak çekirdeği, badem, kaju fıstığı ve yer fıstığını tüketebilirsiniz. mutluluk hormonu hangi besinlerde bulunur sorusunun cevabını fazlasıyla verdikten sonra insanlarda mutluluk hormonu serotinin seviyesini azaltan etmenlerden bahsedebiliriz.

Serotonin Seviyesini Azaltan Etkenler

Yiyeceklerde olan ürünler sayesinde vücutta salgılanması arttırılabilen serotonin hormonunun ahrıca bitkiler sayesinde de salgılanmasının arttırılabileceğini biliyoruz. Fakat bazı etmenler kişideki mutluluk hormonunu düşürmektedir. Bunlar hangi etmenlerdir detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Öncelikle ilgili hormonun vücutta ne kadar var olduğu tespit edilmelidir. Hormonun eksik var olduğu konusu yapılacak hormon testi sonrasında uzman hekim tarafından tespit edilecektir. Vücuttaki mutluluk hormonunu hangi testlerde tespit edeceğine uzman kendisi karar verecektir.

Progesteron eksikliği, beyinde çeşitli nedenlere bağlı olarak var olan beyin kan akımı bozuklukları, insülin direnci ve yetersiz uyku gibi durumlar ayrıca genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen  serotonin reseptör anormallikleri ilgili hormonun vüvuttaki seviyesinin azalmasına neden olacaktır.

Bu gibi var olan durumların nasıl tedavi edileceği ve ilgili hormonun seviyesinin nasıl arttırılabileceği konusu da uzman hekim tarafından paylaşılacaktır.

Mutluluk hormonu azaltan etmenlerden korunmanın yöntemlerinden birisinin kişinin kendisini dinlendirmesi, kendisine vakit ayırıp benliğini keşfetmesidir.