Hormon bozukluğu kilo almasına nasıl etkiler
Hormon tedavileri ve hormonlar ile alakalı olarak kullanılan ilaçların çoğunluğu kilo alımına sebep olmaktadır. Kilo alımının önüne geçmek için uzman kontrolünde diyet yapmak gerekir.
İçindekiler
Hormon bozukluğu kilo almasına sebep olur mu?
Hormon tedavisi ve hormon ilaçları kişilerin vücutlarında suyun tutulmasına, ödem oluşmasına ve kilo alma ile alakalı sahiptir. Ayrıca tiroid hormonu bozukluğu olan kişilerde ve tiroid salınımı düşüklüğü olan kişilerin hastalık için kullandığı ilaçları kilo aldırmaktadır. Özellikle tiroit ile böbrek üstü bezlerinde sorun olan kişilerde yapılan tedavi sürecinde oluşan hormon düşüklükleri sebebi ile şişmanlama gözlemlenmektedir.
Özellikle tiroid hormonu yüksekliği olan kişilerde de kilo verme sorunları meydana gelmektedir. Bu tarz hastalar tiroit tedavisine başladıktan sonra yüksekliği nedeni ile şişmanlamaya başlarlar. Tiroit bezinden salgılanması yapılan tsh hormonlarının az düzeyde salgılanması ile hastaların metabolizmasında da yavaşlamalar meydana gelir. Bu sorun kilo alımını etkilemektedir. Tiroit bezi boyun kısmında yer alan kelebek şeklinde olan bir salgı bezidir. Metabolizmanın kontrol edilmesini sağlayan tiroit hormonunun salgılanmasını sağlar. Tiroid hormonu az düzeyde salgılandığında hastalıklar oluşur. Bu hastalıklar menopozda da etkilidir.
Tiroid ameliyatı geçirenler, haşimato adı verilen tiroid hastalığı olanlar, tiroid hormonu salgısı az olanlar ve 50 yaşından sonra menopozda olan kadınlar hormonu düşüklüğü ve yüksekliği tiroid yetmezliğine sebep olabilir. Bu da kilo alımının en büyük sebepleri arasında yer alır. Şişman olan kişilerde tirod hormonu salgısının ne düzeyde olduğuna ve tiroid hormonu bezi salgısının ne düzeyde olduğuna mutlaka bakılmalıdır. Sorun olan kişilerde ve menopozda bu sorunu yaşayan kişilerde hastalık ilaçları ile tedavisine başlanması gerekir. Hormonun ilaçları düzenli ve aksatılmadan kullanıldığında hormonu en doğru şekilde salgılar ve düzene sokar.
Tsh ilaçları doğru ve düzenli şekilde kullanılmadığında, tiroid hormonu salgısında sorunlar var olduğunda hastalarda şişmanlama, kan yağlarında yükselme, unutkanlık, elde ve ayaklarda şişme, yorgunluk ve halsizlik oluşur. Tsh sorunlarını yaşamamak adına tsh hormonunun ilaçları menopozda ve normal zamanda düzenli şekilde kullanılmalıdır.
Hormon Bozukluğu Kilo Aldırır mı?
Prolaktin hormonunun dışarıdan alınmasından kaynaklı olarak kişilerde kilo ile alakalı olan sorunlar baş göstermeye başlar. Hipofiz bezinde var olan tümörler dışarıdan alınacak olan prolaktin ile desteklenir ve baskılanırsa kişilerde şişmanlama, kilo alımı ve aşırı düzeyde tüylenme oluşur. Böbreküstü bezlerinde kortizon hormonu seviyesi az düzeyde salgılanırsa kişilerin kilo alması imkânsız hale gelir. Bu bezlerin tedavi sürecinde dışarıdan alınacak olan kortizon hormonu ise şişmanlatma konusunda birebirdir.
Özellikle hastalarda bacaklarda, ensede ve karın kısmında yağ birikmesi tarzında sorunlara yol açmaktadır. Ayrıca hormonun düzene sokulması adına düzenli şekilde içilecek olan ilaçları hastalarda vücuttaki suyun atılmamasına, şişliklere ve bacaklarda selülitlere yol açacaktır. Bundan kaynaklı olarak ilaçların tüketimi esnasında suyun tutulmaması ve vücuttan atılması için tuz tüketimi tamamen kesilmeli ve su tüketimi de en üst düzeye çıkartılmalıdır.
Ayrıca bu ilaçların kullanıldığı süre zarfında uzmanların diyet programı desteği de verilmektedir. Diyet programının tamamına uyulması şişmanlığın önüne geçerek tsh ve diğer hormonların normal zaman ile menopozda doğru şekilde salgılanmasına olanak sağlar.
Hormonların desteğinin sağlanması adına iğneli epilasyon işlemleri de yapılmaktadır. İğneli epilasyon işlemleri süresinde yüksekliği olan hormon seviyelerine ve tedaviye olumlu yönde bakılmalıdır.
İnsülin Hormonu Takviyesi Kilo Aldırır mı?
İnsülin yüksekliği ve azlığından dolayı hormonu dışarıdan alan kişilerde şişmanlama konusunda oldukça zor durumlar yaşanabilir. Özellikle tsh yüksekliği ve tsh azlığı konusunda alınacak olan ilaçlar da kilo konusunda zor durumlara yol açabilir. Bu süreçte mutlaka uzmandan yardım alarak ve kontrollü davranarak tedaviye devam edilmelidir.