Annelik Hormonu Çeşitleri Nelerdir, Bu Hormonlar Ne İşe Yaramaktadır?
Annelik hormonu kadınlar için oldukça önemli olan hormonlardır. Hipofiz salgı bezinde üretilerek gebelik dönemlerinde, süt salgılama dönemlerinde, adet dönemlerinde cinsel aktivitelerde üretilir.
Annelik Hormonu Nedir?
Annelik hormonu, hipofiz salgı bezinde üretilerek gebelik dönemlerinde, süt salgılama dönemlerinde, adet dönemlerinde cinsel aktivitelerde üretilir. Hormon kadınlarda çok önemlidir. Özellikle bu hormon gebelik dönemlerinde ve doğum yapan kişilerde oldukça yüksek değerdedir. Özellikle hamilelikte annelik içgüdüsü oluşmasına da olanak sağlar. Güçlü olan annelik hormonu bebek sütü gelmesini yapan etkilere de sahiptir.
Annelik hormonu yüksek olduğu zaman muhakkak tedavi altında normal değerlere düşürülmelidir. Hormonun seviyesinde aşırı düzeyde yükselmeler olduğu zaman adet dönemleri düzensizleşmeye başlar ve hamile kalmak zorlaşır. Ayrıca kadınlar aşırı yükseklik olduğu zaman adet dönemlerde şiddetli düzeyde kanamalar meydana gelir. Stres hormonların seviyelerinde artış yapacağından dolayı hamilelik yaşamak isteyen ve hamilelik duygusu için uğraşan kişilerin stresten uzak durması gerekir. Herhangi bir hastalığı ve sorunu olmayan bayanların hamile kalamama sebepleri arasında annelik hormonu yüksekliği yer alır. Adet dönemlerinde devamlı olarak düzensizlik mevcutsa ve cinsel arzularınızda uzun süredir isteksizlik hissediyorsanız muhakkak annelik hormonu ile alakalı olarak test yaptırılması gerekir. Bundan kaynaklı olarak annelik duygusu ve farklı duygularda da çalkantılar meydana gelmektedir.
Kadınların annelik hormonlarında dengesizlik olduğu zaman cinsel birleşimden sonra yorgunluk ve uyuma isteği çoğalmaktadır. Bu tarz sıkıntılar olduğunda zaman kaybetmeden uzmana başvurulmalıdır.
Annelik Hormonu Çeşitleri Ve Görevleri
HCG hormonu; gebe kalındığının müjdesini veren hormondur. Bu hormonun kan içinde yükselmesi ile gebelik kesinlik kazanacaktır. Gebelik döneminde bulantıların sebebi olarak bilinen hormondur. Salgılanmasının azalması ile birlikte bulantılarda geçer.
Östrojen; hormon anne adayının bebeğini taşımasına ve emzirmesine olanak sağlar. Embriyonun rahime en doğru şekilde tutunmasını da desteklemektedir. Östrojen hormonu eklemlerde gevşemelere sebep olur. Bu gevşemeden kaynaklı olarak da akşam saatlerinde sırt ağrıları meydana gelir.
Progesteron; yumurtalama dönemine geçmeden önce hormonun seviyesi yükselir. Salgılanan hormonun ana görevi yumurtayı koruyacak olan rahimin iç dokusunun yerinde kalmasını sağlamaktır. Bu görevi progesteron östrojen ile birlikte yapar. Kabızlık, sık şekilde idrara çıkma ve şişlik gibi sıkıntılara da yol açabilir. Özellikle sık idrara çıkmaktan kaynaklı olarak gece uykuları konusunda sorunlara yol açar.
Oksitosin; doğumun meydana gelmesini sağlar. Ayrıca emzirme döneminde de salgılanmaktadır. Göğüsten süt gelmesini sağlar. Bebeklerin her emme eyleminde salgılanır. Bu esnada sütün üretilmesini sağlayan kaslar kasılır ve sütün memenin baş kısmından çıkmasına olanak sağlar. Bu sayede bebeğin en doğru şekilde beslenmesi sağlanır.
Relaksin; gebeliğin başlangıcında kan damarlarının oluşmasına destek sağlar. Bu sayede yeni döllenmiş olan yumurta için en doğru ortamında oluşması sağlanır. Ayrıca gebeliğin ilerlemesi ile dölyatağı boynu ön kısımda bulunan ve normal zamanda sabit şekilde duran symphysis pubis isimli eklemin gevşemesine olanak sağlar. Bu şekilde doğumda bebeğin pelvisten kolay ve hızlı şekilde çıkmasına olanak sağlanır. Symphysis pubis ekleminde var olan gevşeme ile pubik kemiğinde oldukça keskin şekilde sancılar meydana gelir. Bu sancıların giderilmesi adına mutlaka uzman ile görüşmek gerekir.