LH Hormonu – Kaç Olmalı?

LH hormonu beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezinden salgılanır. östrojen ve testosteron konusunda oldukça etkili olan hormonlar arasında yer alır.

lh Hormonu Normal Değerleri

LH Hormonu

lh hormonu değerleri, luteinizan hormonun kısalmasıdır. Bu hormon beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanmakta olan bir hormondur. Özellikle kadınlarda yumurta üretimini ve siklusunu düzenlemektedir. Erkeklerde testosteron adı verilen erkeklik hormonu üretimi uyarımı yapar. Ayrıca sperm üretimine de katkıda bulunur. Lh hormonu çocuklarda cinsel gelişimin geç ya da erken olması ile alakalı olan detaylar verir. lh hormonu değerleri erkeklerde ve kadınlarda şu şekilde olmalıdır.

Kadınlarda;

  • 0 ila 6 ay: 1 -18 mlU/ m
  • 7 ila 12 yaş: 0.20-5.00 mlU/ m
  • 6 ila 12 yaş: 0.10-5.00 mlU/m
  • 12 yaş: 2.00-10.00 mlU/m
  • 13 ila 15 yaş: 2.00-10.00 mlU/ m
  • 16 ila 50 yaş: 2.00-15.00 mlU/ m

lh hormonu değerleri hamilelik dönemlerinde;

  • 00-15.00 mlU/ m

lh hormonu değerleri menopoz dönemlerinde;

  • 00-90.00 mlU/ m
  • Folliküler:00-15.00 mlU/ m
  • Luteal faz: 5.00-20.00 mlU/ m
  • Pik: 12.00-80.00 mlU/ m
  • Ovülasyon takibi: 2.00-15.00 mlU/ m

lh hormonu değerleri erkeklerde;

  • 00-18.00 mlU/ ml

lh hormonu değerleri kişilerin bazılarında altında ve üstünde değerlerde olabilir. Bu durumlar belli başlı hastalıklara sebep olabilir.

lh hormonu normal değerleri erkeklerde yüksek çıkmasının sebebi nedir;

  • Kleinfelter sendromudur.
  • Testislerin fonksiyon göremediği
  • Testislerin yokluğu veya testisleri çıkarıldığı

lh hormonu normal değerleri kadınlarda yüksek çıkmasının sebebi nedir;

  • Menopozun  başlangıcı
  • Yumurtalıkların kemoterapiden kaynaklı zarar görmesi
  • Polikistik over sendromu
  • Kız çocuklarında ergenlik döneminin erken süreçte başlaması
  • Yumurtalıkların çıkarılmış olması
  • Yumurtalıkların olmaması

lh hormonun ve fsh hormonunun kadınlarda ve erkeklerde düşük düzeyde olması anoreksiya nevroza, hipofiz hastalıkları, hipotalamus hastalıkları, yetersiz düzeyde kilo ve strese sebep olmaktadır.

LH Hormonun Etkileri

lh ve fsh hormonu kadınlarda ve erkeklerde üreme organları konusunda etkilidir. Erkeklerde spermlerin gelişmesini, cinsel konudaki farklılaşmayı ve cinsel hormonların oluşturulmasına olanak sağlar. Hormon testislerde yer alan leydig hücrelerinin gelişmesine etki etmekte ve erkeklik hormonunun salgısının en doğru şekilde yapılmasına olanak sağlamaktadır. Erkeklerdeki sperm hücrelerinin gelişmesi konusunda etkilidir. lh ve fsh hormonu özellikle erkeklik hormonu konusunda eksikliği olduğu için erkeklerde salgılanması konusunda fsh testinin yapılması gerekir. lh bayanlarda ise yumurtalıklarda yer alan teka hücrelerine karşı etkilidir.

Androjen ismi verilen belli başlı hormonların salgılanmasını sağlamaktadır. Salgılanan hormonlar sonrasında östrojen hormonuna dönüşür ve denge sağlar. Hormonun kadın vücudundaki en önemli ve temel etkisi yumurtlama olayının sağlanmasıdır. Salgının değerleri konusunda fsh testinden yardım alınabilir. Yumurtlama sonrasında salgılanacak olan progesteron ile korpus luteumdan hormonu salgılanması da Lh yardımı ile yapılır. Pulsasyon şeklinde sağlanması kadın vücuduna etki sağlamaktadır. Yüksekliği konusunda fsh testi değerlerine bakılır. Fsh testini kesinlikle doktor istemeleri ve yine fsh testi sonuçlarına doktor bakmalıdır.

LH hormonu kaç olmalı

Hormonda oluşacak olan yüksekliklerden kaynaklı olumsuzlar yaşanır. Erkeklerde sperm oluşmasının olumsuz düzeyde etkilenmesini sağlar ve erkekler sperm hücrelerinin yetkisini tamamen yitirebilir. Ayrıca insan vücudunda bulunan seks hormonlarında da düzensizlikler oluşmaya başlar. Bu şekilde östrojen ve testosteron değerleri değişim yaşamaya başlar. Hormonda yaşanacak olan yükselme sonucunda ergenlik dönemine giren erkeklerde penis çevresinde ve koltuk altlarında kıllanmalar oluşur, seste değişimler meydana gelir, testislerde büyüme olur, penis büyümesi gerçekleşir, bıyık ve sakal çıkar.

Ergenlik dönemine giren bayanlarda ise, memelerde büyüme başlar ve regl dönemine girilir. Yumurtlama öncesinde artma olan östrojende hormon desteği ile en yüksek seviye yaşanır. Özellikle menopoz dönemlerinde de salgılama konusunda artışlar gözlemlenmektedir. Erkeklerde yaşa bağlı olarak artışlar gözlemlenir ve genelde testosteron hormonlarında azalmalar meydana gelir. Yüksekliğinin yaşanması ile belli başlı rahatsızlıklar oluşmaya başlar. Bundan kaynaklı olarak da hormon seviyesinin normal düzeylere dönüştürülmesi gerekir. Bu konuda uzmanlardan yardım almak gerekmektedir. Yapılacak olan ilaç tedavisi değerlerin normale dönmesi konusunda yardımcı olacak bir faktördür.

Özellikle test konusunda laboratuvarlar aynı test makinelerini kullanmaz. Değerleri ölçen makineler genelde farklıdır. Kişiye özel olarak yapılan testlerde sonuçların uzmanlara yorumlatılması gerekir. Değerlerin normal düzeyde olması kişilerin vücut dengesi açısından gerekli işlevleri yerine getirmesini sağlar. lh hormonun eksikliği ya da fazlalığı konusunda ortaya çıkacak olan belirtiler sonucunda doktora gidilmelidir.

Yapılacak olan tetkikler sonucunda doktorlar konu hakkında değerlendirmeler yaparak gerekli olan tedavi sürecine başlar. Bu süreçte doktorun söyledikleri dışına çıkmamak önemlidir. Düzenli şekilde verilen ilaçların kullanılması ve aksatılmadan devam edilmesi gerekir. Bu şekilde daha kolay ve hızlı salınım meydana gelir. Hızlı bir şekilde normal değerlerine dönen hormon en doğru salgılamayı yaparak kadın ve erkeklerin vücudunda gerekli olan görevine devam eder.