Lüteinleştiren Hormon Nedir? Düşüklüğü ve Normal Değerleri Nedir?

Lüteinleştiren hormon, diğer bir deyiş ile Lh hormonu hem erkeklerde hem de kadınlarda, fizyolojik gelişim açısından en önemli hormonlar arasındadır. Kadınların cinsel organlarına etki eder ve bu şekilde cinsellik ile ilgili hormonların oluşmasını, cinsel organların farklılaştırılmasını sağlar.

Lüteinleştiren Hormon Nedir?

Lüteinleştiren hormon, diğer bir deyiş ile Lh hormonu hem erkeklerde hem de kadınlarda, fizyolojik gelişim açısından en önemli hormonlar arasındadır. Kadınların cinsel organlarına etki eder ve bu şekilde cinsellik ile ilgili hormonların oluşmasını, cinsel organların farklılaştırılmasını sağlar. Ayrıca kadınlarda yumurtalıkların sağlıklı bir şekilde gelişmesinde önemli bir rol oynar. Erkeklerde ise testosteron ve sperm gelişimini sağlar. Lh hormonu erkeklerin testislerinde bulunmakta olan leydig isimli hücrelerinde normal bir şekilde gelişmesini sağlar ve bu gelişimin sonucunda, hücrelerde var olan testosteronu ( erkeklik hormonu ) salgılamaya yardımcı olur. Erkeklerde cinsel organlarının ve spermlerin sağlıklı ve kaliteli olmasın lh hormonu çok mühim bir rol oynar.

Vücudumuzda yer olmakta olan hormonların hemen hemen hepsi birbirleri ile bağlıdır. Birinin eksikliği ya da fazlalığı, birinin sağlıklı bir şekilde işleyişi hepsine etki eder. Bu yüzden hormonların normal değerlerinde olması ve sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirmesi son derecede önemlidir.

Bu hormon kadınlarda yumurtalık hücrelerinde bulunmakta olan teka isimli hücrelere etki etme yolu ile androjen bazlı hormon gruplarının üretilmesine de katkıda bulunur. Burada üretilmiş lan hormonların sonradan tekrardan kadınlık hormonu olan östrojene dönüşmesi sonucunda bir denge meydana gelir. Lh hormonunun vücutta esas görevi kadınların sağlıklı bir şekilde yumurtlamasını sağlamaktır.

Kadınlarda yumurtlama döngülerinin sonrasında vücutta oluşan korpus luteumdansa progesteron isimli hormonun salınımını sağlamaktadır. Lh hormon pulsasyon şeklinde salınımı gerçekleştirme yöntemi ile vücuda karışır.

Lütein Hormonu Değeri Düşüklüğü

Diğer tüm hormonlarda da olduğu gibi lütein hormonu düşüklüğü ve yüksekliği durumlarında da kişilerin hem fizyolojik hem de ruhsal yönden sıkıntıları olabilmektedir. Hormon düzensizlikleri kişilerin sadece fizyolojik olarak etkilenmesine sebep olmaz. Hormon düşüklüğü görülen kişilerde stres, mutsuz hissetme, sinirli olma gibi olumsuz durumlar gözlemlenebilmektedir.

Doktorun verdiği reçeteye ve ilaç saatlerine uyulmasına ek olarak doğal bitkiler ve besinler ile bu süreci hızlandırabilirsiniz. Hormon değerlerinizin normal seviyelerde olup olmadığını öğrenmek için en yakın devlet hastanesine gidebilirsiniz. Toplar damarınızdan alınacak olan bir tüp kan bu sonucu öğrenmeniz için yeterli olacaktır. Test sonucu genellikle gün içerisinde çıkmaktadır. Test sonucunu elden alabileceğiniz gibi doktorunuzun ekranından da görüntüleyebilirsiniz.

Doktorun reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanmanız halinde bir kaç ay gibi kısa süreler içinde normal sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Kadınlarda yapılacak olan lh hormonu testinin adet döngüsü içerisinde yapılması size en doğru sonucu verecektir. Diğer bir çok hormon testide kadınların adet döngüsü içerisinde yapılmaktadır. Yumurtalıklar en faal o dönem çalıştığı için en sağlıklı sonuçlar bu dönemde çıkmaktadır. Adetin üçüncü günü bu testin yapılması için en uygun olacak gündür. Bazen lh hormonu testlerinde ek olarak idrar testi de istenebilmektedir.

Bu hormon gün içerisinde dönem dönem artıp dönem dönem azaldığı için 24 saatlik bir idrar tahlili yapılması en doğru olanıdır.

Lh Hormonu Normal Değer Aralıkları Nelerdir?

Yaş grubuna göre farklılık göstermektedir.

  • Normal dönemlerde 5 ile 25 IU / L arasında
  • LH menstrüel siklusun orta kısımlarında yüksek seviyelerdedir.
  • Puberte durumunun öncesnde Lh normal seviyeleri: 1 IU / L oranları arasında olur.
  • Folliküler faz Lh değerleri: 1 ila 18 IU / L oranları arasında gözlemlenir.
  • Midsiklus Lh seviyeleri: 20 ila 80 IU / L seviyeleri arasında gözlemlenir.
  • luteal Lh seviyeleri: 0.5 ila 18 IU / L seviyeleri arasında görülür.
  • postmenapoz Lh değerleri: 12 ila 55 IU / L seviyeleri arasında görülür.

Normal oranların aralıkları bazen değişiklik gösterebilmektedir. Testi yaptırdığınız yerlerin yaptıkları ölçümler ve baz aldıkları değerler değişebildiği için oranlarda değişmektedir.