Kadınlarda Hormon Testi ve Normal Değer Aralıkları

Kadınlarda her bir hormon için yapılacak ve döneme özel hormon testleri ortaya çıkabilecek hastalıkları önceden saptama ve tedavi için çok önemli yer tutmaktadır.

Kadınlarda Hormon Testi

Düzenli olarak hastanelerde yaptırılacak hormon testleri genel sağlığımız hakkında bizi bilgilendirmesinin yanı sıra son dönemde hem ruhsal olarak hem de fiziksel olarak hangi dönemlerden geçmiş olabileceğimize dair bazı verileri içermektedir. Erkekler üzerinde yapılacak testler daha kararlı sonuçlar içerirken kadınlardan alınan veriler ile yapılan testlerde bir takım değişkenlik gözükmektedir. Bunun en büyük nedeni ise kadınlarda ergenlik ile menopoz dönemleri arasında sıkça tekrarlanan yumurtlama ve adet kanaması olaylarının birbirini izlemesidir. Tam da bu olaylar esnasında yaptırılacak hormon testi vücuttaki bir takım hastalıkları ortaya koyabilir. Ayrıca doğum sonrası yapılacak testlerde vücut hormon düzeyini kontrol etmek için önemlidir.

Hormon bozukluğu durumu kişiyi hem mental olarak hem de uzun dönemde fiziksel olarak etkilemektedir. Bu nedenle telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmamak için erken tedavinin önemi çok büyüktür. Kadınların kan ile yaptıracağı küçük bir test vücudunuzda her alan tüm hormonların seviyesinin öğrenilmesini sağlayacaktır.

Aynı zamanda idrar testi ile de sonuca ulaşılabilse de bazı durumlarda gösterdiği değişkenliklerden dolayı idrar yerine kan testinin yaptırılması daha doğrudur.

Vücuttaki hormonların değerleri hastalıkların yanısıra kadınlarda gebeliği doğrudan etkilemektedir. Hatta öyleki bazı hormonların eksikliği yumurtalama kapasitesini belirlemekte ve kısırlık gibi durumların oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yaptıracağınız test sonucunda kendi hormon değerleriniz ile hormonların içerisinde olması gereken değer aralığı bölümü birbirini tutmuyorsa mutlaka bir doktora gitmeli ve durum hakkında danışmalısınız.

Sağlık ocaklarına ve hastanelere kan vererek yaptırabileceğiniz bu kolay testin ücreti özel hastanelerde değişiklik gösterebilmektedir. Fiyatları arayarak veya test öncesi sorarak öğrenebilirsiniz. Sağlık ocaklarında ise yapılacak çoğu test ücretsiz olmaktadır. Ayrıca kısa süre içerisinde de test sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Kadınlarda Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Kadınlardaki çoğu hormon testi kan vererek yapılmaktadır. Bu testi yaptırmak isteyenler öncelikle gidecekleri hastane yada sağlık ocaklarından randevu almalıdırlar (bazı sağlık ocakları kan alımı için randevuya ihtiyaç duymamaktadır). Ayrıca yapılacak testin daha sağlıklı olması için aç karnına kan verme işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu nedenden dolayı da bazı sağlık kuruluşlarının kan verme için özel saatleri bulunmaktadır. Bu saatler dışında ise işlem gerçekleştirilmemektedir.

Kadınlık hormonu ve hastalıkları belirlemek için genellikle bir tüp kan vermek yeterli olmaktadır.

Kadınlarda kortizon hormonu testi sabah saatlerinde yapılmak zorundadır. Genellikle saat sabah 9\’dan sonra yapılan testler doğru sonucu vermeyebilir. Tiroid hormonu ölçümü için ise herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bunlar dışındaki hormonlar için de sabah saatlerinin test için en uygun zamanlar olduğu belirtilmektedir.

Kadınlar Ne Zaman Hormon Testi Yaptırmalı?

Test sonuçlarının doğru okunup hastalıkların ve hormon sorunlarının belirlenebilmesi için testin yaptırıldığı zaman çok önemlidir. Kadınlardaki yumurtlama döngüsünden dolayı hormon testlerinin yapılması için belirli bir dönem bulunmaktadır. Adet kanamasının üçüncü ve dördüncü günleri test için en iyi zamanlardır. Ayrıca kanamanın ikinci ve dördüncü gününde de test yapılabilmektedir.

Kadınlarda Ölçülen Hormonlar ve Değerleri

İnsan vücudunda çok sayıda hormon bulunmaktadır. Bunlar arasında kadınlık hormonu olarak bilinen ve  kadınların sağlık ve gebelik döneminin sorunsuz geçmesinde görev alan bir kaç önemli hormon bulunmaktadır. Bu hormonların değerleri cinsiyete, yaşa ve kadınların dönemine göre değişkenlik gösterir. Bu hormonlar ve belli dönem aralıklarında olması gereken değer aralıkları ise şu şekildedir:

FSH Hormonu

Açılımı FOLLIKUL STIMULAN HORMON şeklindedir. Kadınların gebe kalma dönemlerinde büyük etkisi bulunur. Bu nedenle doğurganlık durumunu öğrenmek isteyen hanımlar için yapılan testlerden bir tanesi FSH testidir.

YAŞ ARALIĞI NORMAL DEĞER ARALIĞI
0-6 ay 1-4 mIU/ml
7 ay-12 yaş 0,20-3 mIU/ml
13-15 yaş 1-8 mIU/ml
16-50 yaş 2-10 mIU/ml
51-60 yaş 20-140 mIU/ml
60 yaş üstü 30-118  mIU/ml

Dönemlere göre değerler ise şu şekildedir: Folliküler faz dönemi 2-10 mIU/ml, Pik 8,50-30 mIU/ml, Luteal faz dönemi 2-10 mIU/ml, Hamilelik dönemi 2-10 mIU/ml, Menopoz dönemi 20-140 mIU/ml

LH Hormonu

Açılımı LUTEINIZAN HORMON şeklindedir. Kadınlardaki üreme işleminin sağlıklı olarak gerçekleşmesini sağlayan bir diğer hormondur. Bu hormonun da değer aralığı kadının yaşına ve bulunduğu döneme göre değişir.

YAŞ ARALIĞI NORMAL DEĞER ARALIĞI
0-6 ay 1-18 mIU/m
7 ay-12 yaş 0,20-5 mIU/m
6-12 yaş 0,10-5 mIU/m
12 yaş 2-10 mIU/m
13-15 yaş 2-10 mIU/m
16-50 yaş 2-15 mIU/m
50 yaş üstü 20-90 mIU/m

Dönemlere göre ise LH hormonunun normal değer aralıkları şu şekildedir: Hamilelik dönemi 2-15 mIU/m, menopoz 10-90 mIU/m, folliküler faz 2-15 mIU/m, Pik 12-80 mIU/m, Luteal faz 5,00-20 mIU/m, ovülasyon takibi 2-15 mIU/m

E2 Hormonu

Üreme işlemleri için yapılan testlerden biridir.

YAŞ ARALIĞI / DÖNEM NORMAL DEĞER ARALIĞI
 0-12 yaş 2-18 pg/ml
13-15 yaş 11-38 pg/ml
16-50 yaş 30-119 pg/ml
50 yaş ve sonrası 10-35 pg/ml
Gebelik 10-35 pg/ml
 Folliküler faz 30-119 pg/ml
 Pik 149-350 pg/ml
Luteal faz 97-216 pg/ml
Ovülasyon takibi 29-97 pg/ml