Tiroid Tahlili Nasıl Yapılır ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tiroid ile ilgili tüm hastalıkların teşhis ve tedavisi için günümüzde kan tahlili şeklide yapılan uygulamalar tiroid tahlillerini oluşturmaktadır. Birçok hastalığın teşhisinde de tercih edilen bu hormon tahlilleri farklı şekillerde uygulanabilir.

Tiroid Tahlili Nedir?

Hekimler, tiroid bezinin çalışma durumunu kontrol edebilmek için bir takım tahliller talep edebilir. Tiroid hastalarında uygulanan kan tahlilleriyle birlikte birçok bilgiye sahip olan uzmanlar, hastaların erken teşhis ve tedavi sürecine bu şekilde müdahale etmektedir. Hormon testleri ile birlikte ortaya çıkan hastalıklara ek olarak bebeklerde de hormon bezi seviyesi ölçülebilmektedir.

Günümüzde en çok uygulanan hormon bezi testleri, vücutta serbest halde dolaşan TSH, T3 ve T4 hormonlarıdır. Bu hormonların kan düzeyleri ölçülerek bir takım bilgilere sahip olunur ve TSH ölçümlerinin normalden düşük çıkması durumunda tiroid bezinin aşırı çalıştığı gözlemlenir. Eğer bu düzeyler yüksek ise, tiroid bezi az çalışıyor demektir.

Tiroid tahlilinin dışında sintigrafisi, ultrasonu ve iince iğne aspirasyon biyopsisi de uygulanmaktadır. Tiroid ultrasonunda bez büyüklüğü ilgili nodüllerin büyüklüğünü de gösterir. İlaç tedavileriyle süreç takip edilir ve nodül kan akımı da incelenir. Sintigrafi uygulamasında ise nodülün soğuk ya da sıcak olduğuna bakılır.

İnce iğne aspirasyon biyopsisinde ise ilgili nodüllerde kanser olup olmadığı durumu gözlemlenir. Bu uygulama ilaç tedavisinin başlanıp başlanmayacağını da belirler. Bu yüzden çok önemlidir.

Tiroid Tahlilleri

TSH ölçümlerinin normalden düşük olmaz bezin çok çalıştığını göstermektedir. Yüksek olması ise az çalıştığını belirtir. Bu durumda normal sınırlarda olması gereken T3 ve T4 hormonlarının düzeyi incelenir ve hormon testleri sonuçlarına bakılarak hem yetişkinlerde hem de bebeklerde ilgili tedavi süreçleri başlatılır.

Bu hormon testleri sonucunda kandaki T3 ve T4 değerleri yüksek, TSH düşük ise hipertiroid teşhisi hastaya konur. TSH düzeyi normal gelişiyorsa bu süreç tekrar değerlendirilir. Kan tahlilleri sonucunda T4 düzeyi düşük olarak ortaya çıkabilir. Bu hormon düşük, TSH yüksek ise hastaya kesin teşhis konulabilmektedir.

TSH testleri sonuçları çok önemlidir. İlk tedavilerin başlaması adına ve hipertiriodi hastalığının teşhisinin konulabilmesi için mutlaka yaptırılması gerekmektedir. Tiroid bezi hastalıklarında ayrıca antikorlar da önemlidir. Otoimmün bir hastalığın olup olmadığı farklı testlerle anlaşılabilmektedir.

Hormon bezinin az çalışıyor olması, ilgili ameliyatlar ve sonrası için gerekl ilaçların kullanılmamasıyla birlikte TSH yükselmesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra ilaç dozlarının yeterli olmaması durumunda da ortaya farklı belirtiler çıkabilmektedir. Ağır kronik rahatsızlıkların ortaya çıkmaması adına gerekli uygulamalar yapılmalıdır. Bunun yanı sıra TSH hormonları düzeyi 0,5 ile 4,8 arasında olmalıdır. Bu yüzden testleri aksatmadan süreç sürdürülmelidir.

Kadınlarda hormon bozukluğu erkeklere göre daha fazladır. Düşük TSH ve yüksek TSH belirtilerini de araştırarak hormon testleri konusunda net bilgilere ulaşmanız ve kan tahlillerini yaptırmanız sağlığınız açısından önem arz etmektedir.

Yüksek TSH belirtileri arasında yer alan uykusuzluk, kuru cilt oluşumları, sürekli depresyon hali, halsizlik, üşüme, kramplar, eklem ağrıları, göz altının şişme durumu acil olarak TSH hormon testinin yapılması gerektiğini vurgular. Tiroid yetmezliğinde bazen T3 ve T4 hormonları etkilenmez fakat TSH hormonunda bu belirtilerle birlikte artış görülebilmektedir.

Düşük TSH belirtilerinde ise hastalar sürekli sinirli bir yapıdadır. Bunun yanı sıra kolayca yorulma, sıcağa karşı aşırı duyarlı olma, sık sık idrara çıkma, gözlerin ileri çıkması gibi durumlar gözlemlenebilmektedir.

Tüm bu durumlarla karşılaşmamak için belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte ilgili tahlillerin yapılması gerekmektedir. Hormon bezi hastalıklarının erken teşhisi de bu yüzden önemlidir. Kan tahlilleriyle gerçekleştirilen bu uygulamalar sağlık açısından da önem arz ettiği için bebeklerde ve özellikle gebe kadınlarda bir takım hastalıklar için tercih edilir. Kısa sürede tahlil sonuçları da hekimler tarafından sunulur ve ilaç tedavileri başlatılır. T4 ve T3 hormonlarının yanı sıra TSH hormonu, tiroid hastalıklarını tetikleyen hormonlar arasındadır.