Hemilelik Döneminde Fsh Hormonu Ne Anlama Gelir, Değerleri Ne Olmalıdır?
Fsh hormonu testi özellikle regl dönemlerinde 3. günü yapılmaktadır. Özellikle kısırlık ve testesteron hormonu konusunda bilgilerin verilmesi açısından önemlidir.
İçindekiler
Hamilelikte fsh hormonu ne işe yarar?
fsh hormonu testi özellikle kısırlık ile alakalı sorunlarda ve regl düzensizliklerinde oluşan sorunlar açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle hamile kalmak isteyen bayanlar için yapılacak olan test regl döneminin 3. Günü yapılmalıdır. Kadınlarda ve erkeklerde salgılanan fsh hormonu hipofiz bezi yardımı ile salgılanmaktadır.
Erkeklerde testosteron hormonuna katkı sağlarken, kadınlarda yumurtalıklarda bulunan foliküllerin uyarılmasına yardımcı olarak büyümesi konusunda katkı sağlar. Bu foliküller yumurtaların taşınmasına yardımcı olan minik keseciklerdir. fsh hormonu salgısı yardımıyla bu yumurtalar büyür, çatlama olur ve hamile kalınır. Özellikle orta yaştan sonra ve menopoz döneminde yumurtalarda azalma olursa hamile kalma olasılığı azalır ve fsh hormonu yüksekliği başlar. Özellikle kadınlarda yaş 35 olursa fsh hormonu değerlerinde yükselmeler başlar. Yaş 40 olursa hormon değerleri daha hızlı şekilde yüksek seviyeye ulaşır. Ayrıca yaşta ilerleme olursa, yumurtalıklarda kist ya da hasar olursa da fsh hormonu değerleri daha hızlı şekilde yüksek seviyeye ulaşır.
Kullanılacak olan uzman kontrolündeki ilaçlar, doğum kontrol ilaçları ve diğer korunma yöntemleri fsh hormonu ile alakalı yüksek seviyeler oluşturmaz ama hamile olup olmamak ile alakalı sorunlar oluşturur.
Hamilelikte Fsh hormonu Değeri Varmı, Kaç Olmalı?
Regl döneminin 3. Günü yapılacak olan Fsh değeri 8 ila 10’un altında olursa normal değerlerde görülür ama bu değerlerden yüksek olup test bu şekilde çıkarsa hamile olup olmama konusunda sorunlar oluşur. Regl döneminde sonra yapılacak olan testlerde değeri yüksek çıkar ve bu hamile kalmak için uygun değildir. Değeri 15 ve daha yüksek çıktığında ise hamile olup olmama ile alakalı olan endişe artmalıdır. Yani hormon değeri yüksekliği hamilelik riskini ortadan kaldırır. Hamile kalanlar ve hamilelikte hormon seviyesi değeri normal düzeyde olmalı. Hamile kalanlar açısından yapılan değerlendirmelerde Fsh değeri yüksekliği gözlemlenmemiştir ve kalan kişilerde 8 altında izlenmiştir.
Bazı durumlarda ise yapılacak olan tetkiklerde regl döneminin 3. Günü yapılsa bile hormonun yüksekliği meydana gelebilir. Birkaç ay sonrasında yapılacak tetkiklerde hormonun normal düzeye geldiği gözlemlenir. Bu tarz bir durumda en yüksek değer baz alınır. Net bilgi almak adına klomifen sitrat tetkiki tarzında işlemler yapılır.
Yani yumurta rezervi olmalı ve bunun kontrolünün yapılması gerekir. Hamile olupta hormon yüksekliği varmı, yoktur.
Yüksek Olan Değerler Düşürülerek Hamile Olma Olasılığı varmı?
Birçok sağlık kuruluşu hormon yüksekliği konusunda ve düşürme konusunda araştırma yapmaktadır. Yaşın ilerlemesi olup yumurtalarda azalmalar meydana geldiğinde geri dönüş varmı, yoktur. Yumurta rezervi az kalan kişilerde uygulanacak ilaç tedavileri de işe yaramaz. Erken yaşta hamile kalanlar bu anlamda şanslıdır. Önemli olan erken dönemde yumurta rezervleri kontrol ettirmek ve gerekli önlemleri zamanında almaktır. Kalan rezervi doğrultusunda hamilelik olup olmayacağı ile alakalı olarak uzman kontrolü gerekir.
Gebe kalanlar için kol damarından alınacak olan örnek ile test yapılır. Tetkiklerin değerlerinin kaç olacağı konusunda uzman olan kişiler aydınlatma yapmalıdır. Değeri düşük olup ya da değeri yüksek olup gebe kalan kişiler bulunmaz. Gebe kalan kişilerde değerlerin kaç aralığında ve kaç seviyesinde olacağı bellidir. 0 ila 10 seviyesinde iken gebe kaldım ama bu değerlerin altında kalan ya da üstünde çıkan değerlerde iken gebe kalınmaz. Yumurtlama işlemlerinin normal şekilde devam etmesi için Fsh hormonu değerleri varmı ve kaç;
- 0 ila 6 aylık olan bebeklerde kaç : 1,00-4,00 mIU/ml
- 7 ila 12 yaş aralığında kaç; 0,20-3,00 mIU/ml
- 13 ila 15 yaşlarında iken; 1,00-8,00 mIU/ml
- 16 ila 50 yaşlarında aralık varmı; 2,00-10,00 mIU/ml
- 51 ila 60 yaş aralığında; 20,00-140,00 mIU/ml
- 60 yaş ve daha üzerinde olanlarda; 30,00-118,00 mIU/ml
Fsh hormonu seviyesine bakarak hamile kaldım diyen kişilere değer aralığını sormak gerekir. Hamile kaldım demek için hormonun seviyesinin tam olarak oluşması ve salgılanması gerekir. Bu salgı esnasında gebe kaldım içinde dikkatli olmak gerekmektedir. Kaldım demek için gerekli kontrolleri ve tedavileri yaptırmak gerekir.
Hormon Seviyesi Nasıl Düşürülür?
Gebe kaldım demek için hormon seviyesinin normal düzeye düşürülmesi gerekir. Ayrıca yumurta rezervinin olup olmadığı gebe kaldım demek için gereklidir. İlk olarak uzmanın planlamış olduğu ilaç tedavisi yöntemi tercih edilmelidir. Yanında ise diğer tedavi yöntemi olan bitkisel yöntemler tercih edilmelidir. Bitkisel çözümlerin içinde fayda sağlayabilecek olan bitkiler;
- Adaçayı
- Sabır otu
- Civanperçemi
- Hayıt otu
- Aslanpençesi yer alır.
Bu otların demleme usulü kullanılması gerekmektedir. Özellikle yüksek seviyelerde olanların kullanması gerekir. Yükseklik sorunu yaşayan kişilerin uygulayabileceği basit kür;
- 1 çay kaşığı adaçayı
- 1 çay kaşığı hayıt otu
- 1 t çay kaşığı aslanpençesi
- 1 çay kaşığı civanperçemi
Bu otların tamamı hazırlanır ve 2 su bardağı kaynamakta olan suyun üstüne atılır. Kısık ateş üzerinde 10 dakika boyunca kaynatılır. Ilınması için kenara alınır ve süzülür. Karışımın her gün düzenli ve aksatılmadan 2 su bardağı içilmesi gerekir. İlk bardağı kahvaltıdan 1 saat önce, ikinci bardağı da akşam yemeğinden 1 saat önce içilir.