FSH hormunu düşük olmasının nedenleri ve belirtileri
FSH hormunu aşırı düşük olduğu durumlarda uygulanacak yöntemler ve belirtilerinelerdir ?
İçindekiler
FSH hormonu amacı
Hipofiz bezinden salgılanan FSH hormonu folikül uyarıcı hormon olarak adlandırılmaktadır ve Hipofiz bezinden salgılanan arak erkeklerde sperm üretimini kadınlarda yumurtalıklarda folikül uyarımı yaparak yumurtanın büyümesini sağlamaktadır. Kadınlardaki yumurtaların ve erkeklerdeki spermlerin daha sağlıklı büyüyebilmesi adına oldukça önemli olan FSH hormonu üzerinde yaşanan olumsuzluklar doğurganlık ve kısırlık gibi alanlarda problem ortaya çıkarmaktadır.
FSH hormonunun yapılan testler sonucunda normal değerleri üzerinde ya da altında kalması gibi durumlar söz konusu olduğu zaman doğurganlık ile ilgili problemlerin yanı sıra vücutta bazı önemli rahatsızlıklar da baş gösterir. Test sonucunda Hipofiz bezi ve hipotalamus fonksiyonlarını detaylı bir şekilde incelenmesi gerçekleştirilir ve sonucunda azlık yada çokluk durumuna göre tedavi işlemi uygulaması.
FSH Hormonu Düşüklüğü
FSH hormonunun düşük olduğu alanlarda kadın ve erkekler üreme ile ilgili birtakım problemler yaşamaktadırlar. Beyinde bulunan Hipofiz bezi olarak da bilinen salgı bezinin folikül uyarıcı hormon salgılama görevi bulunmaktadır. Hipofiz bezi hem kadın hem de erkeklerde aynı görevi üstlenmekte olup kadınlarda folikül erkeklerde sertoli hücrelerini uyararak büyümelerini sağlamaktadır. FSH hormonunun düşüklüğü belirtisi olarak öncelikle bu hücrelerdeki gelişimde bozukluklar dikkate alınmalıdır. Kadınlarda yumurtalıkların gelişiminde problemler bulunuyor erkeklerde sperm üretimi ile ilgili olarak bir sorun yaşamıyorsa Eğer FSH hormonunun düşüklüğü bulunuyor demektir. FSH hormon salgılanmasında ki düzensizlikleri ortaya çıkaran diğer bir hormonda inhibin olmaktadır.
FSH Düşüklüğü Sonuçları
FSH düşüklüğü durumunda kadınlarda yaşanan problemlerin başında yumurta üretiminin olmaması veya Hipofiz bezi ile ilgili hastalıkların yaşanıyor olması anlamına gelmektedir. Yapılan testler sonucunda FSH hormonu beklenen değerlerin altında kalıyorsa hipotalamusta bazı problemler ortaya çıkabilir. Hamilelik durumlarında aşırı stres ve açlık gibi problemlerde yine aynı zamanda FSH hormonunun düşük olduğu anlamına gelmektedir. FSH hormonunun erkeklerde düşük olmasının göstergesi olarak sperm üretiminin tamamen olmadığı anlamını çıkartabilirsiniz. Bu gibi durumlarda uygulanacak olan tedavi hekimler tarafından karar verilmektedir.
FSH hormonu düşüklüğü nedenleri
Kadınlarda ve erkeklerde yapılan testler sonucunda FSH hormonunun düşük olmasının etkileyecek temel unsurlar arasında Öncelikle ölçüm yapılan laboratuvar ve kullanılan cihazlar gelebilir. Test yapılan ortamda FSH hormonunun tam verimli sonuç çıkarabilmesi için birkaç farklı laboratuvarda test yaptırmanız da büyük bir fayda var. Aynı zamanda yapılan testler sırasında adet döneminin kaçıncı gününde olunduğu büyük bir önem taşımaktadır. Çoğunlukla üçüncü günü yapılan FSH testinde aylara göre dalgalanmalar ortaya çıkabilir. Bazı aylarda değerleriniz aşırı yüksek çıkarken Bazı aylarda aşırı düşükte çıkabilir. Yaşı ilerlemiş olan hastalarda bu test sonuçları değerlendirilirken yüksek çıkan FSH değerleri baz alınarak test sonuçları değerlendirilir.
FSH hormonunun düşük olmasının diğerini sebeplerinin arasında kalıtsal rahatsızlıklar da gelebilir. Genetik rahatsızlıklar ve aile içerisinde yaşanmış olan kronik problemler kişinin beslenme alışkanlıkları ve diğer çevre faktörleri sağlıksız bir vücut yapısı ortaya çıkartacağı için FSH hormon değerlerine aşağıya çekebilir.
Fsh hormonu düşüklüğüne çözüm önerileri
FSH hormonunun düşük olması demek hipotalamus bölgesinde ya da beyin içerisinde bulunan Hipofiz bezlerindeki bazı hormonların veya hormonların tamamının az yada eksik salgılandığı anlamı çıkarılabilir. Erkeklerde ve kadınlarda üreme için gerekli koşulların oluşmama sebeplerinin başında bu hormonların üretiminde yaşanan aksaklıklar gelmektedir.
Genellikle çok zayıf olmak ve Hipofiz bezi problemlerinden dolayı ortaya çıkan bu durum sonuçlarında yumurta ve sperm üretiminin tamamen olmadığı Anlamı Çıkarılabilmektedir. Aynı zamanda aşırı miktarda düşük olması kadınlarda yumurtalık kanser riski taşıdığı anlamına da gelmektedir. Çok zayıf olmak ya da hızlı bir şekilde kilo vermek FSH hormonunun hızlı bir şekilde vücutta azalmasına sebebiyet verecektir. Böyle bir durumda hastanın tekrardan kendi kilosuna gelebilmesi için çalışması en uygun tedavi yöntemidir.
Hipofiz bezinden kaynaklanan problemler yaşanıyorsa hipotalamus ya da Hipofiz bezi tam olarak görevini yapamıyor demektir. Hipotalamik baskılama, cinsel hormon yetersizliği, kanda Prolaktin yüksekliği gibi problemler hipofiz bezinden kaynaklanan sorunların arasında yer alır.
Gerekli testler uygulandıktan sonra uzman Hekim tarafından Hipofiz bezi arttırıcı olan ilaçlar kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır.
Fsh hormunu düşüklüğünde kanser riski
FSH hormonunun Kadınlarda düşük olması gibi bir durum söz konusu oluyorsa yumurtalık kanseri riski taşıdığı anlamı çıkarılabilir. Bununla birlikte hasta Çok kısa bir zaman dilimi içerisinde birden yüksek miktarda kilo kaybı yaşadıysa yine vücudundaki FSH hormonu salgılanmasında Önemli bir problem yaşanmıştır. Hızlı kilo verme gibi durumlar söz konusu olduğu zaman FSH hormonu düşük olabilir bu durumlarda hasta tekrardan dengeli beslenerek ideal kilosuna gelmelidir vücut kendiliğinden FSH hormonunun artışına sağlayacaktır.
FSH hormonu düşüklüğü hipofiz bezi ve hipotalamusun yeteri kadar hormon üretimi yapılmamasından kaynaklanıyorsa Eğer kanser riski bulunmayabilir. Burada hormonların neden tam olarak verimli çalıştığını anlamak için gerekli testler uygulanır. Testler sonucunda hastaya en uygun tedavi yöntemi uzman Hekim tarafından yapılır.