Fsh Hormonu Değeleri, Düşüklüğü ve Fazlalığı Ne Anlama Gelir?

Fsh hormonu hipofiz bezinin yardımı ile salgılanmaktadır.Erkeklerde testosteron kadınlarda ise yumurtalama konusunda yardımcı olmaktadır. Değer aralıkları önemlidir.

FSH Hormonu Nedir, Değerleri Ne Olmalıdır?

Fsh hormonu beynin alt kısmında yer alan hipofiz bezinin yardımı ile salgılanmaktadır. Hormon lh hormonu ile beraber olarak erkeklerde testosteron kadınlarda ise yumurtalama konusunda yardımcı olmaktadır. Fsh hormonunun en önemli görevi kadınlarda yumurta gelişimi konusunda sağladığı katkılardır.

Erkeklerde ise spermlerin olgunlaşması konusunda yardımcı olur. fsh hormonunun değerleri ve aralığı hem kadınlarda hem de erkekler normal olmalıdır. Hormonda özellikle 40 yaşından sonra artışlar yükselmektedir. 40 yaş üzerinde olan bayanlarda devamlı test yapılması gerekir. fsh hormonunun referans aralığı ise;

Erkeklerde;

Ergenlik öncesi; 0 – 5,0 mlU/ml

Ergenlik döneminde; 0,3 – 10,0 mlU/ml

Yetişkinlerde; 1,5 – 12,4 mlU/ml

Kadınlarda;

Yumurtlama döneminde; 6.3_24 mlu/ml

Foliküler faz: 2.9_12 mlu/ml

Menopoz: 17_95 mlu/ml

Luteal faz: 1.5_ 7.0 mlu/ml

Yukarıda bulunan değerlerin altında ya da üstünde olması inşalarda oldukça olumsuz olan sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır. Ayrıca 40 yaşını geçen kadınlarda sorun daha çok yaşanır. fsh hormonunun değerleri ve seviyesinin ne olduğunu belirlemek adına fsh hormonu değeri testi yapılmalıdır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda fsh hormonunun değeri düzene sokulur. Yapılacak olan testin erken yapılması tedavi planlamasının daha kolay yapılmasına ve daha başarılı olmasına olanak sağlar. Erken tanı her daim başarı sağlar. 10 ila 15 yaş aralığında yüksek düzeyde çıkan hormon seviyesi ergenliğe girişi temsil etmektedir. 10 ve 15 yaşı içinde erken koyulacak tanı başarı sağlayacaktır.

Normal fsh Hormonunun Ölçümü Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hormon değerlerinin tüm detayını belirlemek amacı ile kan örneği, idrar örneği ya da 1 günlük idrar örneği alınmaktadır. Hormonların referans değeri detaylarını öğrenmek için kan vermek de yeterli olmaktadır. Yapılacak olan testte referans değeri hastaneye ya da laboratuvara göre değişkenlik göstermektedir. Normal düzeyde yumurtlama yapan kadınlarda 0 ila 5 normal referans aralığında olmalıdır.

Yapılacak olan hastanelerin bazılarından fsh hormonunun değeri 10 gibi daha üst seviyelerde de normal olarak kabul görebilmektedir. 10 ila 15 değeri ve üzerinde çıkan test değerleri sorunun başladığını ve riskin var olduğunu belirtir. Hormonu özellikle bakımından tanımak ve detaylı bilgi almak adına kesinlikle uzman ile görüşmek gerekmektedir. Uzmanlar sorunla ile alakalı tüm detaylı bilgileri hastaya verecektir. Sorulacak sorular detaylı şekilde sorulmalı ve menopozda oluşabilecek olan değerler ile alakalı da bilgi alınmalıdır.

Tüm detayların sorulması ile neler yapılacağı konusunda uzman bilgi detayların tamamına dikkat edilmesi ve aksatılmadan yerine getirilmesi gerekir. Bu sayede Fsh hormonu değerleri düzene sokularak normal seviyesine gelir.

Fsh Hormonu Yüksekliği Nedir, Neden Olur?

Özellikle bayanlara görülen Fsh hormonu yüksekliği değeri yumurtalarda oluşan azalmaları ve eksilmeleri işaret etmektedir. Erkeklerde oluşan Fsh hormonu fazlalığı ise testislerde meydana gelen sorunlara işaret eder. Hormonun tüm değerleri çocuklarda fazlalık olarak ortaya çıkmışsa ergenliğe atılan adıma işaret ediyor olabilir. Değeri yüksek çıkmasının belli başlı sebepleri bulunur. Tüm sebepler arasında;

  • Hormon ile alakalı tedaviler; insan vücudunda oluşabilecek olan hormonsal sorunlar Fsh değerleri konusunda yükselmelere ya da düşüşlere sebep olur.
  • Menopoz; değeri yüksek çıkmasının en önemli sebebidir. İleri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde ise erkek menopozu olur.
  • Tümör; hipotalamusta ya da hipofiz bezinde meydana gelen tümörler Fsh değerleri ile alakalı olarak düşüşlere ve yükselmelere sebep olur.
  • Testis sorunları; testislerde belli başlı sebeplere bağlı olarak sorunlar oluşur. Bu sorunlar arasında; aşırı düzede alkol ve sigara tüketimi, iltihap, şiddetli darbe ve radyasyon yer almaktadır. Bunlardan kaynaklı olarak değerleri ile alakalı fazlalık ya da tüm düşüklük meydana getirir.
  • Klinefelter sendromu; erkeklerin çocukluk döneminde meydana gelen sorun genetik kalıplara bağlıdır. Bu sorunu yaşayan erkeklerde testosteron hormonu salgısı az olur.
  • Turner sendromu; genetik olarak ortaya çıkan sendromda kadınlarda boy kısalığı oluşmaktadır. Özellikle dört yaşını geçen çocuklarda yükselmeler olur.

Hormonun tüm fazlalığı konusunda etken olan diğer sebepler arasında;

  • Testislerdeki tüm tümörler
  • Yumurtalıklardaki tüm tümörler
  • Tüm tiroid hastalıkları
  • Poliskistik over sendromu
  • Hormon seviyesinin 10, 15 ve 40 üzerine çıkması
  • Bağışıklık sistemi hastalıklarının bazıları

Hormon 10 değerinin üzerine çıkarsa kadınlarda hamilelik riski oluşma olasılığı düşer, 15 değerinin üzerine çıkarsa hamilelik riski oluşması zorlaşır, 40 ve daha üstünde olursa hamile kalınması mümkün değildir. Hormondaki artış 15 seviyesinin ve 40 seviyesinin üzerine çıktığı sürece yumurtlama konusunda zorunlar oluşur. Özellikle 40 üzerinde olan kişilerde tüp bebek ile bebek sahibi olma olasılığı da düşmektedir. Bundan kaynaklı olarak da 15 seviyesini geçen testlerde mutlaka önlem alınmalıdır.

Normal Fsh 5 Düşüklüğü Nedir, Neden Olur?

Hormonun düşüklüğü beyinde bulunan hipofiz bezinden salgının eksik olmasından kaynaklanmaktadır. 0 ila 5 seviyesinin altında olması sperm ile yumurtalarda sorun olduğunu işaret edebilir. Fsh hormonunun 0 ila 5 seviyesinin altında olmasının sebepleri arasında;

  • Zayıf olmak; hızlı şekilde kilo verilmesinden ve zayıf olmasından kaynaklı olarak hormonda 5 seviyesinin ya da daha alt seviyesinin altına düşme oluşur.
  • Hipofiz bezi sorunları; hipofiz bezinden kaynaklı olarak ortaya çıkan hastalıklar hormonda 0 ila 5 seviyesinin altında düşüşler oluşturabilir. 10 seviyesinin üstüne çıkması da yüksekliklere sebep olur.