FSH Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar, Görevleri Nelerdir?
FSH hormonu kadın ve erkekte de bulunan, kişinin üreme organlarını etkileyen ve sadece cinsel farklılaşmayı sağlayan hormon, kadınların yumurtalıklarını ve erkeğin de sperm gelişmesini sağlar.
İçindekiler
FSH Hormonu Ne İşe Yarar
FSH hormonu kadın ve erkekte de bulunan, kişinin üreme organlarını etkileyen ve sadece cinsel farklılaşmayı sağlayan hormon, kadınların yumurtalıklarını ve erkeğin de sperm gelişmesini sağlar.
FSH hormonu beyinde bulunan hipotalamusun altında bir çıkıntı şeklinde bulunan hipofiz bezinin salgıladığı bir hormondur. Kadınlarda yumurtalığın, erkekte ise spermalozoonların olgunlaşmasını ve üretimini sağlar. FSH hormonu, folikül uyarıcı bir hormon olmasından kaynaklı olarak beyinden salgılanır ve yumurta gelişiminde önemi bulunur.
Erkeklerde FSH hormonu sayesinde erkek sperminin yapıldığı seminter adı verilen tüpler oluşur. FSH etkisiyle sertoli hücresi inhibin ismindeki hormonun salgılanmasını sağlar ve bu hormonun salgılanmasıyla hipofiz bezinden salgılanan FSH hormonunun fazla salgılanması önlenir.
Vücudun salgıladığı bu hormon östrojen ve testosteronun salgılanmasını da sağlar. Kişide FSH hormonu yüksekliği her iki cins içinde bu hormonun etkilediği, kadında yumurta erkekte ise testisin yeterli olmadığının belirtileri arasındadır. Beyin bu hormonu salgılayarak aslında her iki cinste de meydana gelen fonksiyon eksikliklerini telafi etmeye çalışır. Normal bir kişide bulunması gereken FSH hormonu miktarı, genellikle 10 mIU/ml’nin altındadır. Bu aralık olması gereken normal değerdir. Fakat bu oranın 10-15 arası olması değerlerin azaldığını bu da gebelik şansının da oran olarak düştüğünün belirtisidir. Bu oranını 15-20 arasında olması ise durumun oldukça ciddi olduğunun habercisidir. Genelde bu sayının 25 in üzerine çıktığı durumlarda ise tüp bebek şansının bile zorlaştığı görülmektedir.
FSH hormonu testi, gebe kalmak isteyenlerin adet düzensizlikleri olduğu durumlarda istenilen bir testtir. Normal durumlarda ise 35 yaşın altındaki hanımların adet düzensizliği durumunda menopozun işaretçisi olarak görülür. Bu hormonun gebe kalmak isteyen hanımlarda bir defa bile olsa yüksek çıkması gebelik şansının düşmesini sağlarken diğer ölçümlerde azalması gebelik şansının arttığı anlamına gelmez.
FSH hormonunun salgılanması her zaman aynı düzeyde olmaz. Ergenliğin başladığı dönemlerde bu hormonun salgılanması artar ve ergenlik oluşumu başlar. Böyle bir durumda ergenlik döneminde meydana gelen vücut değişiklikleri meydana gelir. Kızlarda da aynı vücut değişimi ve bunun yanında adet başlangıcı da görülmektedir. Kadınlarda östrojen hormonu sayesinde yumurtlama dönemlerinde FSH hormonu en yüksek seviyeye çıkar. Menopoz dönemlerinde de bu hormon yükselir. Erkeklerde ise bu hormon yaşa bağlı olarak hafif artar ve buna bağlı olarak ta testosteron hormonu azalır.
FSH Hormonunun Yüksek Olduğu Durumlar
Bu hormonun en yaygın sebebi menopozdur. Olgunlaşan yumurtalar FSH seviyesinin düşmesini sağlayan hormonlar salgılar. Bu da FSH yüksekliği gözükmesine neden olur. Bu durum da erken menopozun habercisidir. Erkeklerde de yaşa bağlı olarak FSH yüksekliği görülür.
- Her hangi başka bir durumdan kaynaklı alınan hormon ilaçları da FSH hormonunun yüksekliğine ya da tam tersi düşüşüne neden olabilir.
- Olması istenmeyen hipofiz bezi tümörleri de FSH hormonunun yüksekliğine ya da düşüşüne sebep olur.
- Kadınlarda kısırlığın yanı sıra boy kısalığı da genetik yanlış bilgilerin sorun olduğu durumlarda 4 yaşın altında olan ve tedavi görmeyen turner hastalığı bulunan kız çocuklarında da FSH yüksekliği meydana gelir.
- Erkeklerde ise radyasyona maruz kalmak, testis iltihabı, herhangi bir sebepten darbe alınması ve alkol tüketimi gibi durumlar FSH hormonunun yükselmesine neden olur.
Klinefelter Sendromu olarak bilinen anne karnında oluşan sağlıksız gen ayrımından da kaynaklanabilen FSH hormonu yüksekliğine, sıra tiroit hastalığı, testis ve yumurtalık kistleri, adrenal hastalığı ve buna benzer bazı durumlar da sebep olabilir.
FSH Hormonunun Düşmesinin Nedenleri
- Kişinin çok hızlı bir şekilde kilo vermiş olması FSH hormonunda düşüşe neden olan bir durumdur.
- Hipofiz bezinde oluşabilecek olan bir rahatsızlık da örneğin, hipofiz bezinin salgı yetmezliği yaşaması da bu hormonun düşüşüne neden olur.
- Bu gibi durumlara bağlı olarak yükselen ve düşen FSH değerini yüksekse düşmesini, düşük ise yükselmesini sağlayan bazı bitkisel ilaçlar deneyebiliriz.
Bazı bitkiler ile hazırlanacak bir kür bu durum için iyi gelebilir. Aslanpençesi, adaçayı, civanperçemi, sarısabır otu ve hayıt otunu her birinden bir tutam kullanılarak 2 su bardağı kaynayan suyun içine konularak kısık ateşte 10 dakika kaynatılıp süzülerek yapılan bu kür akşam ve sabah yemeklerinden önce taze olarak hazırlanıp tüketilmelidir. Özellikle yapılan bu kürdeki aslanpençesi, İbrahim Saraçoğlu tarafından da FSH hormonu tedavisi için önerilen bitkiler arasındadır. Saraçoğu, kendi sitesinde de verdiği FSH hormon
Bu hormonun yükselmesi için ise, adaçayı, soya fasulyesi, civanperçemi, anason, maydanoz, kızıl dereli otu ve çuha çiçeği kullanımı tavsiye edilen bitkisel yöntemlerdendir.
Peki, bu gibi bazı örnek çözümler kullanılması bu sorunun giderilmesinde yardımcı olabilir mi? FSH hormonunun yükselmesi demek yumurtalığın rezervinin düştüğü anlamına gelmektedir. Maalesef buda yaşlılık gibi geri dönülmesi olmayan durumlardan biridir. Böyle bir durumda asıl yapılması gereken FSH hormonunu düşürmeye çalışmak yerine daha fazla yükselmeden tedaviye başlanıp fazla vakit kaybetmeden gebelik oluşumu sağlanmaya çalışılmasıdır.
FSH hormonu farklı dönemlerde dalgalanma yaşayabilir. Âdetin 3 gününde yapılmış bir ölçüm yüksek çıkmış fakat başka bir adet döneminin 3. gününde düşük çıkmış olabilir. Fakat bur da esas alınması gereken değer kötü olandır. Kısaca, böyle bir durumda bir kadının hamile kalma oranı oldukça düşüktür.