Erkekte FSH Hormonu Düzensizliği? Sebepleri ve Tedavisi
Folikül Uyarıcı Hormon anlamına gelen FSH üreme konusunda mühim olan bir hormondur.Bazı hormonlar kadınlarda, bazıları ise erkeklerde daha fazla görülmektedir.
İçindekiler
Düşük FSH Hormonu Sebepleri Nedir?
Folikül Uyarıcı Hormon anlamına gelen FSH üreme konusunda mühim olan bir hormondur. FSH hormonunun aslı, doğru FSH seviyeleri olmadan, ne erkek ne de kadın çocuk sahibi olamaz. Bu mümkün değildir.
FSH hormonu, beynimizdeki hipofiz bezlerinden salgılanmakta olan folikül teşvik edici özelliği bulunan bir hormon. Kan tahlillerinde de okunan FSH değeri kadınlar için aşağıdaki gibi sıkıntıların tanı ve tedavisi nde de kullanılabilir.
FSH hormonu erkekte de bulunmakta olan bir hormondur. Ve erkeklerde de bu hormonun düzensizliği sorunalra sebep olur. Erkekte kaç FSH hormonu eksikliği sperm üretilememesine sebep olabilir. Aşağıdaki gibi durumların tanı ve tedavisinde de kullanılabilir:
- Kısırlık sorunları
- Kısır olunmamasına rağmen çocuk sahibi olunamaması
- Kişide testislerin olmaması
- Testislerin olmasına rağmen bunların az gelişmiş olması
FSH hormonu son derecede önemli bir hormondur. Kişinin gelişimi için son derecede mühim görevleri vardır. Erkek çocuklarının cinsel gelişim aşamalarında oldukça etkilidir. Erken ya da daha ileriki yaşlarda cinsel yetişkinliğe ulaşılma durumlarında kişiden test için kan alınabilir. Buna göre bir sıkıntı olup olmadığı görülür ve değerleriniz kontrol edilir.
Eğer kişinin fsh hormonu düşüklüğü var ise tedavisi uygulanır. Normal değerleri seviyesine çekilir.
FSH Hormonu Normal Değerleri Nedir, Nasıl Olmalıdır?
Diğer tüm hormonlarda da olduğu gibi, kadınlarda ve erkeklerde bu hormon seviyesi farklılık göstermektedir. Bazı hormonlar kadınlarda, bazıları ise erkeklerde daha fazla görülmektedir. Fsh hormonu yalnızca cinsiyete göre değil, buna ek olarak yaşa göre de değişiklik gösterir. Erkek hastalarda tedavisi yazının devamında da anlatılacaktır.
Kadınlarda normal değerler aşağıdaki gibi olmalı:
- Ergenlik dönemi öncesinde : 0 – 4,0 mlU / ml
- Ergenlik döneminde : 0,3 – 10,0 mlU / ml
- Menopoz dönemi öncesinde: 4,7 – 21,5 mlU / ml
- Menopoz döneminden sonra : 25,8 – 134,8 mlU / ml bu değerler arasında olmalı.
Erkeklerde ise normal değerler şöyle olmalı:
- Ergenlik döneminden önce : 0 – 5,0 mlU / ml
- Ergenlik dönemine girilmesi ile : 0,3 – 10,0 mlU /ml
- Erişkinlerde : 1,5 – 12,4 mlU /ml
FSH testi sonuçları birden çok, farklı laboratuvarlarda belirli bir miktar oynayabilir ya da farklı ölçüm sonuçları çıkabilir. Çoğu zaman bunun sebebi farklı ölöüm birimleri kullanıyor olmalarıdır. Diğer bir merak edilen soru ise kaç gün sonra normal yaşantıya dönüleceğidir. Bir kaç testten sonra hormonlar kontrol edilir ve bir kaç süre içerisinde normal yaşantıya dönebilirsiniz.
FSH hormonu düşüklüğü tespit edildiğinde bunun neden olduğu merak edilir. Erkekte beynin hipotalamus bölgesinde ya da hipofiz bezinde bir takım hormonların ( ya da bütün hormonların) eksik ya da çok az salgılandığı manasına gelir ve düşer.
- Yumurta ya da spermlerin üretiminin yapılamadığı gibi anlamlara da gelebilir.
- Fsh hormonu düşüklüğü erkeklerde artan yumurtalık kanseri riski ile alakalı olabilir. Alakalı olmalı gibi bir yargı söz konusudur.
Hormon eksikliğinden şüphelenildiğinde size en yakın olan hastaneye giderek, toplar damarınızdan alınacak bir tüp kan ile aynı gün içerisinde sonuçları alabilirsiniz. Hormon bozukluğunun tedavisi çok basit olup, tedavi edilmediği sürece ciddi denilebilecek sorunlara yol açabilir.
Erkeklerde FSH Düşüklüğü Sebepleri Nedir? Tedavisi Nasıl Olmalı?
Bu hormon düşüklüğüne erkeklerde bir çok şey sebebiyet verebilmektedir. Fakat bunları genel hatları ile iki başlık altında toplayarak tedavisi ni kolaylaştırabiliriz. Sebebi bilinen rahatsızlıklar çok daha hızlı çözüme kavuşacaktır.
Kişinin olması gerekenden daha zayıf olması:
Kişilerin aşırı zayıf olması ya da birden bire hızlı kilo vermesi gibi durumlarda fsh hormonu düşüklüğü çok sık görülen bir durumdur.
Hipofiz bezi rahatsızlıkları:
Hormon tedavileri ya da kilo alma – verme gibi sebepler ile direkt olarak bağlantısı kurulamayan FSH hormonu düşüklüğü durumlarında hipofiz bezi ya da hipotalamustan kaynaklanan sorunlara öncelikle bakılır. Bu durumun birden çok sebebi vardır. Bunlara neden aşağıdakilerden birisi olmalı:
- Hipopitüarizm: Hipofiz bezinin salınımının yetersiz olması
- Hipotalamik tarafından baskılanma yapılması
- Hiperprolaktinemi: Kanda bulunan prolaktinin yüksek olması
- Cinsel hormonlların olması gerekenden düşük olması
İnsan vücutlarındaki bulunan hormonların işleyişi oldukça hassas denilebilecek bir denge hizasında ilerler. Dolayısı ile herhangi bir başka sebepler ile alınan hormon düzenleme tedavileri bu oluşmuş olan dengeyi bozarak FSH yüksekliğine ya da düşüklüğüne yol açabilir.
Hormon eksiklikleri hem bedensel hem de ruhsal olarak olumsuzluklar ile karşılaşılmasına sebebiyet verir. Kişinin yalnızca bedensel fonksiyonlarını değil, aynı zamanda ruh halini de sekteye uğratır. Kişi kendisini daha mutsuz hissetmeye başlar ve bu gündelik işlerindeki verimini düşürür. Cinsel istek azalır ve kısırlığa kadar yol açabilir. Tedavisi düzenli ilaç kullanımı ile yapılır. Bir kaç ay içinde kişi normal yaşantısına geri döner. Bu zamana kadar doktorunuzun verdiği ilaçların yanı sıra doğal gıdalar ile de beslenebilirsiniz. Böylelik ile iyileşme süreciniz daha da hızlanacak ve sağlığınıza çok daha çabuk kavuşacaksınız. Hormonlarınızın normal değerlerde olup olmadığını anlamak için, en yakın hastane ya da sağlık ocağında bir tüp kan ile bunları öğrenebilirsiniz. Toplar damarlarınızdan alınan bir tüp kan ile şikayetlerinizin sebebini öğrenmeniz çok olasıdır.