Erkeklik Hormonu Testosteron Nedir ve Doğal Yollarla Testosteron Arttırma Yöntemleri
Halk arasında erkeklik hormonu olarak da bilinin testosteron hakkında bilinmesi gereken noktalar ve testosteron eksikliğinin tedavisi amacıyla doğal yollarla arttırma teknikleri
İçindekiler
Erkeklik hormonu
Özellikle son yıllarda sağlık konularıyla ilgili olan veya vücut geliştirme teknikleriyle ilgilenen kişilerin sıkça duydukları testosteron hormonunun kas ve yağ metabolizmasında önemli rol oynadığı için vücut içerisinde ideal seviyede olması sağlıklı bir yaşam sürebilmek açısından son derece önemlidir. Sağlık için neredeyse kilit noktada olan erkeklik hormonu birçok insanda ne yazık ki normal değerlerin altında bulunmaktadır.
Androjen sınıfına ait olarak erkeklik hormonuna steroid hormonlar da denilebilmketedir. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron kadınlarda da üretilen bir hormon olmasına rağmen erkek vücuduyla kıyaslandığında kadınlarda çok daha az olduğu bilinmektedir. Hipofiz bezi ve hipotalamus tarafından üretiminin kontrolünün sağlandığı hormon bir bebeğin erkek olarak doğmasını sağlayan hormondur aslında.
Pek bilinmiyor ve duyulduğunda garipseniyor olsa da bebeklik anne rahminde dişi olarak başlamakta ve gebeliğin başlangıcından 8 hafta sonra Y kromozomunun erkeklik hormonu salgılanmasını tetiklemesiyle, gebe olan kadının testosteron seviyesi dişi olan cinsiyetin erkeğe dönmesine neden olabilmektedir.
Erkek olarak doğacak bebeğin ileriki yaşlarında bazen kendisini kadın gibi hissedebiliyor olması ana rahminde yaşanan bahsettiğimiz hormon dengesi nedeniyle yaşanmaktadır.
Testosteron Eksikliği ve Belirtileri
Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron eksikliğinden bahsetmeden önce testosteronun tam anlamıyla ne işe yaradığından bahsetmeliyiz. Kasların ve kemiklerin yoğunluğunu, cinsel isteği, enerji seviyesini ve yağ dağılımını düzenleyen hormon vücuttaki alyuvar üretimini düzenlemesinin haricinde kişideki erkeksi karakterlerin var olmasını ve gelişmesini de sağlamaktadır. Yağların yakılmasında da aktif rol alantestosteronkas dokunun onarılması konusunda da aktiftir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak erkekteki testosteron seviyesinin azalmasıyla birlikte yağ yakılması yavaşlayacağı için kişi yaş ilerledikçe kilo alma ihtimali artacaktır.
Testosteron erkeklerde 30 yaşın geçilmesinden sonra azalmaya başlayacaktır. Yapılan araştırmalar erkeklerin % 25 kadar kısmının bahsedilen hormon konusunda düşüklük yaşadığını ortaya koymaktadır. Testosteron eksikliğinde yağ yakılımının azalmasına bağlı olarak kilo kaybı, uykusuzluk, yorgunluk, seks konusunda isteksizlik, iktidarsızlık, depresyon fiziksel performanslarda düşme gibi durumlar görülmektedir. Testosteron eksikliğinden bahsederken olması gereken orandan da bahsetmek gerekmektedir.
Yaşa göre vücuttaki ideal testosteron oranları değişiklik ögsteriyor olsa da yetişkin bir erkekte 270 – 1070 ng/dl aralığında olması gereken hormon yetişkin bir kadında ise 15 – 70 aralığında olmalıdır.
Testosteron ve Saç Dökülmesi İlişkisi
Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron için erkekler genellikle yüksek seviyelerde sahip olmak isteseler de herşeyin fazlasının zararlı olabileceği gibi erkeklik hormonu seviyesinin de yüksek olmasının sıkıntı yaratabileceği unutulmamalıdır. Erkeklerin özellikle son yıllarda dış görünümlerine yüksek derecede önem vermeleri yaşa veya farklı nedenlere bağlı olarak yaşadıkları sorunları daha derinden incelemelerine neden olmaktadır. Erkeklerin dış görünüm konusunda kendilerini muzdarip hissettikleri konuların başında gelen saç dökülmesi ise yıllardan beridir erkeklik hormonuyla ilişkisi merak edilen bir durumdur. Erkeklerden gelen istek erkeklik hormonu konusunda her zaman yüksek seviyelere sahip olmak olsa da saç dökülmesiyle ilişkisi incelendiğinde durum farklı bir hal alabiliyor.
Erkeklik hormonunun erkeklerde fazla olması bazı sorunların ortaya çıkabilmesine neden olabilmektedir. Uyumsuzluk, agresiflik, hırçınlık uyumsuzluk ve aşırı cinsel istek erkeklik hormonunun fazla olduğu durumlarda sık yaşanabilmektedir. Erkek tipi kıullanma olarak adlandırılan göğüste, koltuk altlarında, kasıkta ve cinsel bölgedeki kıllanma testosteron seviyesinin yükselmesiyle artıyor olsa da saç köklerinde bulunan keratinosit erkeklik hormonuyla bahsettiğimiz bölgelere göre ters bir duyarlılığa sahiptir. Saç diplerinde bulunan keratinosit hücrelerin erkeklik hormonuna karşı genetik nedenlerden dolayı duyarlı olması sonrasında saç dökülmesi ortaya çıkabilmektedir. Saç dökülmesi farklı sebepleri olan bir durum olsa da erkeklik hormonu fazlalığı başlıca saç dökülmesi sebepleri arasında yer almaktadır. Saç dökülmesi üzerindeki etkileri öğrenildiğinde erkeklik hormonunun fazla olmasının tam anlamıyla kişiyi mutlu etmeyeceğini söyleyebiliriz. Bu durum özellikle de saç dökülmesi konusunda takıntılı olan bireyler için geçerlidir.
Hormon fazlalılığı saç dökülmesi konusunda yüksek risk oluşturmaktadır. Dökülmenin tek nedeni hormonların yüksek değerleri olmasa da değerlerin yüksek olması da saç döker demek bilgiler ışığı altında yanlış olmayacaktır.
Testosteron Arttırıcı Yollar
Erkeklerden Testosteronun yüksek olması konusunda istek gelse de konuyu detaylı ele aldığımızda gelen istek her zaman doğru olmayabilir sonucuna varabiliriz. Erkeklik hormonu seviyesinin yüksek olmasının da çeşitli sıkıntıları bulunmaktadır. Fakat bazı durumlarda erkeklik hormonu kişide olması gereken seviyelerden düşük olabilmektedir. Bu gibi durumlarda erkeklik hormonu arttırıcı yollardan faydalanabilir. Erkeklik hormonu düşük olan erkeklerde hormon seviyesinin yükseltilmesi amacıyla istek olması normaldir. Seviyenin yükselmesi için olan istek çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir.
Erkek hormonu arttırmak için ihtiyacın olduğu kadar yağ tüketilmesi gerekmektedir. Erkek tüketeceği yağları sağlıklı olanlardan seçerse hormon arttırmak konusundaki istek daha kolay yoldan çözülecektir. Kırmızı et, tereyağ, kuruyemiş, hindistan cevizi gibi ürünlerden ihtiyaç olan sağlıklı yağ sağlanabilmektedir. Sağlıksız olarak söyleyebileceğimiz margarin, soya yağı, mısır özü yağı ve ayçiçek yağı gibi yağlar testosteron seviyesinin düşmesine dahi neden olabilecektir.