Testosteron Seviyesi Nedir? En Düşük ve En Yüksek Değerleri Kaç Olmalı
Testosteron seviyesiyle ilgili olması gereken oranlar ve yapılması gereken ölçümlerin düzenli bir şekilde takip edilmesi, sağlık açısından çok önem arz eder.
İçindekiler
Testosteron Seviyesi
Yetişkin bir erkekte total testosteron seviyesi 3,5-8,6 ng/ml, serbest testosteron düzeyi ise 15-30 pg/ml kadardır. Eğer toplam testosteron normal, serbest testosteron çok az, östrojen ise artmış ise, bu durumda alınabilecek bazı önlemler faydalı olabilmektedir. Yağlardan kurtulmak testosteron düzeyini yükseltmektedir. Aromataz enzimi testosteronu östrojene çevirmektedir. Bu enzimin fazlalığında östrojen fazlalığı oluşmaktadır. Yağ dokusu aromataz enzimi açısından zengin olduğu için obez insanlarda testosterondan östrojen yapımı artmaktadır. Bu neden ile yağlardan kurtulmak aromataz enzimin etkinliğini azaltmakta ve bu da testosteron seviyesini artırmaktadır. Aromataz inhibitörü olan çinko minerali testosteron seviyesini yükseltmektedir. Aynı zamanda bu sırada östrojen düzeyi ise azalmaktadır. Ayrıca kandaki oran aralığı ve oranı hakkında da bilgiler sunacağımız bu yazıda testosteron seviyesinin ölçümü ve nasıl ölçülür sorularına da yanıtlar bulacağız.
Kaç Olmalı?
Soya izoflavone gibi bitkisel östrojenler vücut östrojenini bağlandıkları reseptörlerinden ayırmakta ve karaciğerde yok oluşlarını desteklemektedir. Milk Thistle, karaciğer fonksiyonunu ve östrojen çöküntüsünü desteklemektedir.
Graz Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından 2300 erkek üzerinde birkaç ay süren çalışmada, vücutta daha fazla D vitamini olan bayların testosteron oranlarının yüksek, idrak kabiliyetleri ve hafızalarının da daha güçlü olduğu tespit edilmiştir. Eğer toplam testosteron ve serbest testosteronun her ikisi de düşük ise, bu durumda testosteron replasman tedavisi söz konusu olmaktadır.
Bu değerler, yetişkin bütün baylarda total testosteron referans seviyesi normalde 3,5-8,6 ng/ml serbest olan testosteron hormon düzeyi ise, 15-30 pg/ml olmalıdır.
Zira bireyin vücudunda toplam olan testosteron normal, serbest olan testosteron az değerde ve östrojen hormonunda bir artış gözlenir ise, bu durum için alınan bazı tedbirler daha yararlı olmaktadır. Eğer birey vücudundaki yağlardan kurtulabilir ise, vücuttaki testosteron düzeyinde artmalar gözlemlenmektedir. Çoğu zaman aromatoz enzimi vücuttaki testosteron hormonunu östrojen hormonuna çevirmektedir. Aynı zamanda bunun yanı sıra aromataz enziminin yüksek olması östrojen hormonunun yüksek olmasına bağlı olmaktadır. Vücuttaki yağ dokuları hele de aromataz enzimi bakımından oldukça zengin olduğu için kilolu obez olan bireylerde genelde testosteron hormonu östrojen yapımında artış olur. Bu yüzden vücuttaki yağları yok etmek, bireydeki aromataz enziminin etkinliğini azaltmakta ve testosteron değerinin artmasına neden olmaktadır.
Peki bu aromataz testosteron değerini nasıl etkilemektedir ve karşılaşılacak durumlar nedir ?
Aromataz inhibitörü bilhassa çinko minerali vücuttaki testosteron hormonu değerinin artmasına sebep olur iken, ayrıca östrojen değerinin azalmasına da neden olur. Tam tamına 2300 erkek üstünde yapılan araştırmalar neticesinde vücudunda özellikle D vitamini fazla olan bayların testosteron değerlerinin fazla olduğunu, hatta hafızalarının çok güçlü olduğuna ve idrak kabiliyetlerini daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Zira erkekte hem toplam testosteron değeri hem de serbest testosteron değerinde bir düşme söz konusu olabilmektedir. Bu hususta muhakkak bu durumun iyileştirilip, testosteron hormonunun normal seviyeye gelmesi adına testosteron replasmanı tedavisinin uygulanması gerekebilir. Erkeğin vücuttaki testosteron değerinde herhangi bir düşmeler söz konusu ise, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
O halde testosteron seviyesi kaç olmalıdır? Yetişkin olan baylarda testosteron değeri, 280-1100 n/gdl arasında olmalıdır. Yetişkin bayanlarda da menopoz dönemi öncesinde, 15-70 ng/dl olmalıdır. Yetişkin olan kadınların menopoz dönemi sonrasında 8-35 ng/dl, hamilelik döneminde bayanlarda testosteron değeri ise, erişkin bayanların testosteron değerinin 3 ya da 4 katı yüksek olmaktadır. Yetişkin baylarda genelde, 50-210 pg/ml arasında iken, yetişkin bayanlarda ise, 1.8.5 pg/ml arasında testosteron değeri olmaktadır. Baylarda testosteron değeri bilhassa sabahları en yüksek düzeyde olur iken, bu değer akşam üstü ortalama olarak %25 civarında azalmaktadır. Hatta erkeklerde bazen akşam vakitleri testosteron değeri en az miktarlarda da görülebilmektedir.