Testosteron Testi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır, Fiyatı Nedir?

Testosteron hormonu tahlili kanınızdaki testosteron hormonunun seviyesi ölçümü için yapılmaktadır. Testosteron testi, değerlerin düşük olup olmadığına bakar…

Testosteron testi nedir?

Testosteron hormonu tahlili kanınızdaki testosteron hormonunun seviyesi ölçümü için yapılmaktadır. Testosteron testi hormonların, değerlerin düşük olup olmadığına bakılmak için yapılır.

Testosteron hormonu değeri düşük ise bazı önemli sayılabilecek sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Testosteron özellikle erkeklerde cinsel özelliklerinin ve vücutlarının gelişmesi ile doğrudan alakalı olan steroid bir hormondur. Ergenlik dönemine girilmesi ile salgılanmaya başlayan testosteron hormonu erkeklerde seslerinin çatallaşarak kalınlaşmasına, kasların ve cinsel organlarının gelişip büyümesine, vücutta sperm yapımının artmasına, vücutta tüylenmeye, sakalların ve bıyıkların çıkmasına yol açmaktadır.

Erkeklerde testosteron seviyesi ergenlikten itibaren 40 yaşlarına kadar en yüksek seviyelerinde olurlar. Yaşları ilerleyip – genellikle – 40’ı geçtikten sonra, testosteron seviyesinde ciddi azalmalar gözlemlenir.

Kadınlarda ise yaş ilerleyip menopoz dönemine girildikçe vücutta bulunan testosteron hormonu değişerek yerini östradiole dönüşür. Testosteron hormonunun üçte ikisi kan hücrelerinde bulunmakta olan SHBP yani, Seks Hormonu Bağlayıcı Proteine bağlı bir şekilde bulunur. Geriye kalan üçte biri ise, bir diğer kan proteini olan albumine bağlı olur ve % 1 ila 4 oranında bir kısmı serbest olarak bulunmaktadır. Bağlı olmayan bu hormona serbest testosteron ismi verilir. Testosteron seviyeleri gün içerisinde sürekli olarak değişime uğrar. Güne ilk başladığınız sabah saatlerinde en yüksek değerlerinde olur iken, akşama kadar gittikçe azalır ve sonrasında en düşük seviyeye iner.

Erkeklerde testesteronun ana üretim yeri testisler, kadınlarda ise yumurtalıklardır. Bunun dışında hem kadınlarda hem de erkeklerde böbrek üstü bezlerinde az miktarda üretilmektedir. Üretimleri ise vücutta bulunan hipofiz bezi tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Hipofiz bezinden salgılanmakta olan LH hormonları testosteron hormonlarının salgılanmasını tetiklemektedir. Testosteron hormonu erkeklerde ve kadınlarda ergenlik döneminden itibaren salgılanmaya başlar ve yaş ilerleyinceye kadar devam eder.

Neden yapılır?

Testosteron hormonu genellikle koldan herhangi bir toplar damardan alınan kan örnekleri incelenmek sureti ile yapılmaktadır.

Testosteron testi bir çok sebepten yapılmaktadır. Başlıca sebepleri şunlardır:

  • Kısırlık durumlarında, bunun sebebinin belirlenmesinde,
  • Erkeklerde cinsel sorunların saptanıp çözülmesinde,
  • Cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık sebeplerinin saptanıp çözülmesinde,
  • Kadınlarda adet düzensizliğinin sebebinin saptanıp çözülmesinde,
  • Kadınlarda tüylenme ve sesin çatallanıp kalın çıkması ve aşırı erkeksi karakterin sebebinin belirlenmesinde,
  • Erkeklerde ergenliğe girme çağına gelmiş ve henüz ergenliğe girmemiş ya da erken girmiş olunmasının sebepleri,
  • Prostat kanseri durumunda testosteron hormonu düşürmek için yapılan ilaç takviyesinin işe yarayıp yaramdığını gözlemlemek için,
  • Genellikle erkeklerde, kemik erimesinin sebebinin saptanması için,
  • Testiste oluşan tümörlerin sebeplerinin araştırılması için,
  • Hipotalamus ve hipofiz rahatsızlıklarının sebebinin saptanması için kullanılır.

Test yapıldıktan sonra çıkan sonuca ve testin yapılış amacına göre, doktorunuz kişiye özgü ilaç tedavisi önerecektir. Ardından da reçete yazacaktır. Verilen ilaçların dışına çıkılmaması, ilaçların saatlerinde alınması tedavinin çabuk sonuç vermesi için gereklidir.

Bir diğer merak edilen konu ise bu testin nerede ve nasıl yapıldığıdır. Damardan alınan bir tüp kan bu test için yeterli olacaktır. Bu test özel hastanelerde de yapılmakla birlikte genellikle devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Özel hastanelerin ise, bağlı olduğunuz sosyal kuruma ve o kurumun hastahane ile anlaşmasına bağlı olarak testosteron hormonu testinin fiyatları değişiklik gösterecektir. Fakat en iyisi, en yakınınızda bulunan devlet hastahanesine gidip ücretsiz olarak bu testi yaptırmaktır.

Normal değer aralığı ise şu şekildedir: 

 

Yetişkin olan erkeklerde: 280-1100 ng/dL arasında, Yetişkin olan kadınlarda menopoz dönemi öncesi: 15-70 ng/dL arasında, Yetişkin olan kadınlarda menopoz dönemi sonrası: 8-35 ng/dL arasında, Yetişkin durumda olan kadınının hamile kalması durumunda ise, normal değerlerin üç dört kat fazlası bulunur.