Erkeklerde Östrojen Hormonu Fazlalığı, Etkileri ve Tedavi Yöntemleri

Östrojen hem kadın hem de erkeklerde bulunan bir hormondur. Kadınlarda daha fazla bulunan bu hormon halk arasında dişilik hormonu olarak da bilinmektedir.

Erkeklerde östrojen hormonu fazlalığı

Östrojen eksikliği sonucu

Östrojen hem kadın hem de erkeklerde bulunan bir hormondur. Kadınlarda daha fazla bulunan bu hormon halk arasında dişilik hormonu olarak da bilinmektedir. Erkeklerde de bu hormon bulunmakla birlikte, olması gereken orandan daha yüksek olur ise tedavi edilmesi gerekir. Östrojen steroid grubu bir hormondur. Böbrek üstü bezleri, yumurtalıklar ve testisler kolestrolü enzimlere dönüştürmek sureti ile östrojeni oluştururlar.

Östrojen insan vücudunda üretilen bir hormondur fakat gerektiği taktirde laboratuvar ortamında, sentetik olarak da üretilebilmektedir. Erkekte bu hormon az bulunmaktadır. Az olması durumunda arttırılır ve normal seviyeye çekilir. Fakat fazla olması durumunda kişide istenmedik sağlık durumları meydana gelebilir. Fiziksel olarak da değişimler olacaktır. Daha feminen bir hal almaya başlayıp, vücut kıvrımları kadınlara benzeyebilir. Bu gibi durumlarda ise sebep araştırılıp anlaşılır ve östrojen hormonu ilaçlar ya da çeşitli yöntemlerle azaltılır, düşürülür. Östrojen seks hormonları içinde yer alır. Cinsel birleşme ve üreme için gerekli olan, vücutta yeterli miktarda bulunması gereken bir hormondur. Kadınlarda bulunan

  • östrojen
  • estradiol,
  • estriol,
  • estron

ve bunlara benzer hormonları kapsar. Androjen ve de östrojenler ise hem erkek hem de kadınların vücudunda bulunan ortak hormonlardır. Bu iki hormona ise seks hormonları denilir. Östrojen hormonu normal şartlarda erkeklerde çok az miktarda salgılanan bir hormondur. Testosteron hormonu ise aynı şekilde kadınlarda az bulunmaktadır. Fakat tersi bir durumda ciddi sağlık sıkıntıları doğabilmektedir. Bunlar hormon dengesizliklerine sebep olabilmektedir.

Erkeklerde östrojen hormonu fazlalığı nasıl tedavi edilir?

Erkeklerde 46 XY kromozomu bulunmaktadır. Erkeklerde bulunan bu kromozomlardan Y olanı testislerin gelişmesini sağlar. Y kromozomunun bozuk olması durumlarında testis ve penis gelişiminde aksaklıklar, eksiklikler doğar. X ise östrojen hormonunu temsil eder ve daha az bulunması gerekir iken, fazla bulunursa henüz anne karnında iken bebek çift cinsiyetli olarak gelişir ve doğduğunda da bu sorun devam eder. Y kromozomu erkekte testosteron ve erkek cinselliğini, kimliğini oluşturup bunu geliştirir. Östrojenin fazla olması durumunda ise bu Y kromozomunun önüne geçer. Bebeklik çağında hormonların bir önemi ya da işlevi yoktur. Yaş ilerledikçe ve özellikle ergenlik ile birlikte hormonlar faaliyete başlar. Bebeklikte aşırı ateşlenme ya da dışarıdan bir darbe alması ile kısırlığa dahi sebep olunabilir. Östrojen hormonunun yüksekliği sebebi ile sperm sayısında ciddi azalma görülür ve çocuk yapma kapasitesi büyük oranda azalış gösterir.

Erkeklerde östrojen hormonu fazlalığı vücutta bulunan kas kitlesinin ciddi oranda azalmasına, vücut şeklinin deforme olmasına ve memelerinin büyümesine sebep olur. Ayrıca vücutta bulunan tüylerin incelip dökülmesine, sakalların çıkmamasına, cinsel istekte azalma yaşanmasına, iktidarsız olunmasına sebebiyet verebilir. Östrojen hormonu daha yüksek seviyede olan erkekler, diğerlerine nazaran daha kibar, anlayışlı ve sevecen olabilirler.

  • Memede büyüme,
  • Kalçanın yağ toplayıp büyümesi,
  • Sperm sayısının önemli ölçüde azalması ya da hiç gelmemesi,
  • Kısırlık,
  • Meme kanseri riski taşıma,
  • Bacakların daha dolgun olması,
  • Kadınlarla cinsel temas yaşamak da zorluk çekmeye başlanması gibi durumlar görülür.

Bu sıkıntıların giderilmesi için psikoterapi yardımı eşliğinde hormon tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi kişilere özgü olduğu için öneri ile alınması son derece yanlış ve risklidir. Seks hormonlarının dahi takviyesi yapılması gerekebilir.