Östrojen hormonu fazlalığı düşürme ve yükseltme

Östrojen hormonu hem kadın hem de erkeklerde salgılanan bir hormondur. Normal düzeylerde olduğu sürece vücut için önemlidir. Fazlalığı durumunda zarar verebilir

Östrojen hormonu fazlalığı

Östrojen hormonu dişilik hormonu olarak da bilinmektedir. Östrojen hormonu hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunmakta olan bir hormondur. Kadınlarda yüksek ölçüde bulunur. Bebeklik döneminde hormonların bir önemi yoktur ve genellikle ergenlik dönemine kadar önemli bir işlevi bulunmamaktadır. Ergenlik dönemine girilmesi ile birlikte kişide tüylenme, cinsel organının uzaması, regl ( adet ) kanaması, boyun uzaması, kolların ve bacakların uzaması, yüz hatlarının değişmesi, kas sisteminin gelişmesi gibi etkileri görülür.

Östrojen fazlalığı tedavisi

Menapoza girmiş ya da girmesi daha olası görülen 45 yaş üstü kadınlarda menapozun beklenen, normal değerlerin düşüklüğü ya da yüksekliği olması beklenen bir durumdur. Fakat ergenlikte ya da ergenliği atlatmış, genç kadınlar için bu durum bir sağlık sorununa işarettir. Tedavi edilmesi gerekir. Östrojen hormonunun düşüklüğü kadınlarda kısırlığa yol açabilir.  Hormon değerlerinin normal olup olmadığını toplardamarınızdan alınacak bir tüp kan bunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Kadınlar için östrojen hormonu büyük önem taşımakta.

Vücutlarında olan bir çok hormonla doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılıdır ve normal değerler oranında olmaması durumunda tedavisi yapılması gerekmektedir.

Aksi durumda bu hormon kadının dengesini bozar. Kan tahlilinde kadınlık ( östrojen ) hormonu yüksek çıkmış ise bir çok rahatsızlık ve hastalığa kapılarını açmış demektir.

Östrojen hormonu fazlalığı belirtileri

Östrojen hormonunun normal değerlerin üstünde olması durumlarında;

  1. Yumurtalık faaliyetlerinin işleyişi bozulur. Polikistik over oluşmaya başlar ve kişi regli olamaz, döngüsü bozulur. Neticesinde kadının çocuğu olamayabilir.
  2. Eğer polikistik over, östrojen hormonunu aşırı salgılamaya başlar ise armut tipi dediğimiz vücut tipi oluşmaya başlar ve kişi şişmanlar. Kalçaları yağ tutar, selilütleri artar. Bacakları ve kalçalarında aşırı kalınlaşma olur.
  3. Fazla östrojen salgılanmasının en kötü sonuçlarından birisi ise, bu hormonun fazla salgılanması durumunda kanser hücreleri uyarılır. Östrojen hormonu düşürülür, eğer başarılamazsa rahim ve meme kanseri riski ortaya çıkabilir.
  4. Bazı durumlarda östrojen hormonu yükselir ve bu yağ dokusunun bulunan miktarını arttırır. Artan yağ dokusu zaman ile erkeklik hormonu olan ve kadın vücudunda az miktarda bulunması gereken testosteron hormonunu tetikler. Bu hormon da yok olarak östrojene dönüşür. Ve neticesinde; daha fazla östrojen daha fazla kilolara yol açar.
  5. Östrojen hormonu fazla olduğu durumlarda hücreler uyarılmaya başladığı için kadınlık organında kanser oluşabilir.
  6. Östrojen hormonunun fazlalığı vücutta su ve tuz tutumunu sağlar. Bu da vücutta, elde ve ayaklarda şişliğe sebep olur. Vücut ödem tutar.
  7. Östrojen fazlalığı, özellikle bacaktaki damarların tıkanmasına ve safra kesesinde taş oluşmasına hatta akciğerde pıhtılaşmaya dahi sebep olabilir.
  8. Tansiyonda artış gözlemlenebilir.

Östrojen hormonu nasıl düşürülür? bitkisel yolları?

Östrojen hormonunun artışına neden olan şeylerden uzak durulması gerekir. Bazı bitkiler ve gıdaların östrojen hormonunu dengeleyici bir özelliği vardır. Doktorunuzun verdiği tedavi yöntemleri ve ilaçların yanı sıra, bu düşüren, dengeleyici gıdaları tüketmeniz iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır. Yüksek olması durumunda aşırı kilo alımı yaşandığı için düzenli olarak, ağır olmaması şartı ile spor yapılmalıdır. Yürüyüş bunun için en ideal yollardan biridir. Ekmekten uzak durulmalıdır. İlaç kullanımı kilo aldırmaz, iştahınız kilo aldırır.

Bu yüzden ilaçları kilo alma sebepleri ile bırakmamanız gerekmektedir. Unutmayın ki, siz ilacı içmedikçe östrojen seviyeniz normal düzeyine gelmeyecek ve adet düzeniniz yerine oturmayacak. Yani; ödeminiz gitmeyecek ve kilo alımına devam edeceksiniz. Yine de ilaca ve doktorunuzun önerdiği tedaviye ek olarak bazı gıdaları tüketmenizde bir sakınca olmamaktadır.

  • Badem, ceviz, fındık gibi kuruyemiş ürünlerini daha sık tüketin.
  • Vücudunuza çinko girmesini sağlayın.
  • Brokoli tüketin.
  • Turp tüketin.
  • Havuç,
  • Kabak,
  • Karnıbahar,
  • Balkabağı ve
  • Kiraz gibi besinleri tüketiniz.

Bu gıdalar içinde önemli ölçüde östrojen dengeleyici, düşürücü besin maddeleri bulunmaktadır. Tedavinizi aksatmadığınız ve beslenmenize dikkat ettiğiniz sürece, bir kaç aylık bir tedavi sonucunda tekrar regl olmaya başlayabilirsiniz.

Doktorların tedavi için verdiği başlıca ilaçlar şunlardır:

  • Gynelle,
  • Tarlusal tablet,
  • Estradiol,
  • Vivelle

Bu ilaçların dozajları doktorunuzun uygun görmesi takdirde değişiklik gösterebilir. Her ilaç her kişide aynı etkiyi vermeyeceği için, doktorunuza danışmadan kullanmamanız gerekmektedir. Doktorunuzun reçete edilir şekilde kullanmanız halinde birkaç ay içerisinde östrojen hormonunuz normal seviyesine gelecektir.